Χειμώνας στον Πειραιά: Πώς να παραμείνετε ζεστοί με το τζάκι σας

Είναι γεγονός πως ο φετινός χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά ψυχρός, με καιρικές προγνώσεις που προβλέπουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Με ισχυρούς ανέμους και συχνές βροχές, είναι ένας χειμώνας που απαιτεί ένα θερμό και καλά προετοιμασμένο σπίτι, κατάλληλο να αντιμετωπίσει κάθε μετάπτωση του καιρού. Ενώ λοιπόν η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει συνεχώς και οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης προϋποθέτουν ένα αρχικό κεφάλαιο που είναι δύσκολο να διαθέσει κάθε νοικοκυριό, υπάρχει μια πιο παραδοσιακή λύση: το τζάκι και τα καυσόξυλα.

Υπάρχει μια πληθώρα από μαγαζιά με καυσόξυλα στον Πειραιά και διάφορα είδη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε μια ζεστή και γεμάτη θαλπωρή ατμόσφαιρα στο σπιτικό σας. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας σύντομος οδηγός για τα διαφορετικά είδη καυσόξυλων και τις ξεχωριστές τους ιδιότητες, δυνάμεις και αδυναμίες.

Τα καυσόξυλα από οξιά

Η οξιά συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «μαλακά καυσόξυλα» και θεωρείται από πολλούς το πιο ιδανικό είδος κούτσουρου για το τζάκι σας, καθώς η φλόγα που παράγεται είναι ζεστή και αρωματική, ενώ μετά την καύση θα σας μείνουν πολλά ξυλοκάρβουνα για άλλες χρήσεις. Η οξιά συνδυάζεται συνήθως με ελιά, πουρνάρι και άλλα πιο βραδύκαυστα καυσόξυλα, καθώς με τον τρόπο αυτό πετυχαίνετε τη μέγιστη θερμική απόδοση του μαλακού αυτού ξύλου, το οποία είναι κατάλληλο τόσο για τζάκια και θράκες όσιο και για ξυλόσομπες.

Τα καυσόξυλα από πουρνάρι

Ποιοτικά, το πουρνάρι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καυσόξυλων, επειδή διαθέτει πολύ υψηλή θερμική απόδοση. Το πουρνάρι ανήκει στα «σκληρά κούτσουρα», κάτι που σημαίνει ότι αρπάζει δύσκολα, και άρα πρέπει να αναμειχθεί με πιο μαλακά είδη, όπως το πεύκο ή η οξιά. Συγκεκριμένα, το πουρνάρι είναι βραδύκαυστο και η θερμαντική του απόδοση αγγίζει τα 4600 Kcal/kg, γεγονός που μεταφράζεται σε θερμή ατμόσφαιρα που διαρκεί πολύ και διαχέετε σε όλη την οικία. Παράλληλα, δε χρειάζεστε μεγάλη ποσότητα πουρναριού για την εστία σας, στοιχείο που σημαίνει ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα αν το προτιμήσετε.

Τα καυσόξυλα από έλατο

Τα καυσόξυλα από έλατο λειτουργούν τέλεια ως προσάναμμα και γενικότερα για τα πρώτα στάδια της καύσης, αφού διαθέτουν χαμηλή πυκνότητα και μαλακή επιφάνεια, στοιχεία που τα αναγάγουν στην πλέον ιδανική βάση μιας καλής καύσης. Συνδυάζοντας το έλατο με πιο σκληρά ξύλα είναι ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτείτε το 100% της θερμαντικής του ισχύος – πρέπει να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, καθώς το έλατο απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες κάπνας κατά την καύση του, κάτι που ενδεχομένως να φθείρει την εστία σας αν δε λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Στα θετικά, φυσικά, συγκαταλέγεται η ιδιότητά τους να αρπάζουν εύκολα και να παράγουν μια πλούσια και φωτεινή φλόγα.

Τα καυσόξυλα από πεύκο

Το πεύκο ανάβει πανέυκολα και η φλόγα του κρατάει για πολύ ώρα – αρκεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα καυσόξυλα, όπως το πουρνάρι ή η ελιά. Βέβαια, εξαιτίας της ιδιότητας του πεύκου να διατηρείται ξηρό, είναι καλό να το αναμείξετε με την πιο χυμώδη ελιά, για να αποφύγετε αναπάντεχες σπίθες από σκασίματα των κούτσουρων. Με τον τρόπο αυτό θα σιγουρέψετε τη μακροζωία και την ασφάλεια της εστίας σας.

Τα καυσόξυλα από δρυ

Από τα πιο βραδύκαυστα είδη καυσόξυλων, ο δρυς ή βελανιδιά συνοδεύεται τέλεια με ξερά κλαριά και καυσόξυλα που αρπάζουν εύκολα για να προσφέρουν το προτιμητέο αποτέλεσμα στην εστία σας. Η βελανιδιά δεν παράγει επικίνδυνες σπίθες και καίγεται για πολύ ώρα, κάτι που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ανακατεύεται και να ασχολείστε συνεχώς με την εστίας σας – επιπλέον, αν σκοπεύετε να μετατρέψετε την εστία σε θράκα, η βελανιδιά παράγει ανθεκτικά και ζεστά κάρβουνα.

Τα καυσόξυλα από ελιά

Η ελιά, ενώ είναι σχετικά δύσκολη κατά την ανάφλεξή της, παράγει μιας από τις πιο ζεστές και φωτεινές φωτιές, θερμαίνοντας την εστία και το σπίτι σας. Όντας «σκληρό» ξύλο, η ελιά συνδυάζεται με έλατο ή άλλη «μαλακή ξυλεία» για να δώσει μια αποτελεσματική φλόγα ικανή να ζεστάνει το σπίτι σας. Είναι καλό να σιγουρευτείτε πρώτα πως τα καυσόξυλα ελιάς είναι αρκετά στεγνά και καθόλου «χυμώδη», καθώς η υγρασία αυτή ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και να καθυστερήσει κατά πολύ την καύση τους.

Συνδυάζοντας τα παρακάτω είδη «μαλακής» και «σκληρής» ξυλείας, θα απολαύσετε έναν ζεστό και πλέον οικονομικό χειμώνα.