Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης για την απόφαση του ΚΑΣ

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της Cosco για το επενδυτικό σχέδιο, που έχει καταρτίσει για τον ΟΛΠ, γίνεται πραγματικότητα: Η ανάδειξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα νομικά εμπόδια δε ίσως δεν σταματήσουν εδώ, καθώς σε δύο ημέρες θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατασκευαστικών εταιρειών κατά των όρων του διαγωνισμού ανάπτυξης της νέας βάσης της κρουαζιέρας συνολικού προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στον Πειραιά έλαβε το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ. Σύμφωνα με αυτήν, κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή. Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη. Επίσης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.
Ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (υπόλοιπο 3ου, 4ο και 5ο) θα συνεχιστεί ο έλεγχος των εκσκαφών και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις.

Σε σχόλιό του για την απόφαση ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
Η σπουδή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά υπονομεύει την αναπτυξιακή δυναμική της πόλης μας, θέτει αδικαιολόγητα εμπόδια σε συμφωνημένα επενδυτικά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αποτρέπει τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Είχαμε ζητήσει έγκαιρα από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού να ακούσει τις εύλογες ανησυχίες των Πειραιωτών, καθώς και όλων των αρμόδιων φορέων, και να αποτρέψει μια βεβιασμένη, παράλογη και άκρως επικίνδυνη απόφαση. Όμως, κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μας αγνοήσει και πάλι.

Η στάση τους επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι έχουν αλλεργία στις επενδύσεις. Τις εμμονές και την ανικανότητά τους, όμως, δεν μπορούν να τις πληρώνουν άλλο οι Έλληνες. Πολύ σύντομα οι Πειραιώτες θα απαντήσουν, με τον πιο ηχηρό τρόπο, σε όσους επιδιώκουν να τους παρασύρουν στο τέλμα τους.