Ο Μώραλης θέλει να μην κλείσει ποτέ το νεκροταφείο της Ανάστασης

Δήλωσε ότι ξεκίνησε προσπάθειες να ενταχθεί το νεκροταφείο της Ανάστασης στο Δίκτυο Σημαντικών Κοιμητηρίων  της Ευρώπης, ώστε να αναδειχθούν αυτά τα σημαντικά ταφικά μνημεία.

Περάσανε αρκετά χρόνια από την εποχή που ο τότε Δήμαρχος Φώτης Μελάς και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ έξω από την είσοδο του νεκροταφείου της Ανάστασης ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του και την παραχώρηση της έκτασης του στον Δήμο Κερατσινίου.

Οι κινήσεις του τότε Δημοτικού Συμβουλίου (όλων των παρατάξεων) και των κατοίκων οδήγησε στο να σταματήσει το νεκροταφείο της Ανάστασης να δέχεται νέους τάφους και νεκρούς παρά μόνο στους οικογενειακούς. Όμως από τότε μέχρι σήμερα ούτε ένα μέτρο του νεκροταφείου δεν παραχωρήθηκε στον Δήμο Κερατσινίου από τον Δήμο Πειραία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22-24 Σεπτεμβρίου 2017) με θέμα: «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά διοργάνωσε περιήγηση στα σημαντικότερα ταφικά μνημεία του νεκροταφείου της Ανάστασης. Εκεί ο Δήμαρχος Πειραιά έκανε και την ακόλουθη δήλωση:

“Σκοπεύουμε κι εμείς μετά και από εισήγηση της Διευθύντριας, η οποία έχει τη γνώση, να εντάξουμε το νεκροταφείο της Ανάστασης στο Δίκτυο Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, ώστε να αναδειχθούν αυτά τα σημαντικά ταφικά μνημεία. Είμαστε σε μια διαδικασία.”

Ουσιαστικά θέλει  το νεκροταφείο της Ανάστασης να παραμείνει νεκροταφείο και να μην αποδοθεί ποτέ στον Δήμο Κερατσινίου και στους κατοίκους της περιοχής. Αν αυτό συμβεί θα είναι τελεσίδικο (καθώς θα αποτελεί μνημείο). Η Δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο θα πάρουν θέση στο θέμα αυτό ή θα αφήσουν τους τότε αγώνες των κατοίκων να πάνε χαμένοι;