Αλλάζει το τοπίο στις στοιχηματικές άδειες

Το 2011 η τότε κυβέρνηση θέλοντας να ελέγξει τον διαδικτυακό στοιχηματισμό και αφού είχε δημιουργήσει την Ε.Ε.Ε.Π. έδωσε 24 προσωρινές άδειες λειτουργίας. Το νομικό τοπίο θολό και η έλλειψη εμπειρίας έδωσε χώρο σε πολλούς “γρήγορους” παίχτες να πλουτίσουν. Με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να υπάρχει κάποιο σχέδιο γύρω από τις στοιχηματικές. O τότε υπουργός Γιάνης (με ένα Ν πάντα) Βαρουφάκης ήταν σύμβουλος σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εταιρεία που ασχολιόταν με bitcoin. Πριν γίνει χρηματιστηριακή μόδα το bitcoin ήταν ένα μέσω συναλλαγής σε αρκετά διαδικτυακά καζίνο του εξωτερικού.

Το καλοκαίρι του 2015 ήρθανε τα capital controls και ο Γιάνης αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς, με τον Νικαιώτη υφυπουργό Τρύφων Αλεξιάδη θέλησε να πατάξει την φοροδιαφυγή και να φέρει έσοδα στο Ελληνικό κράτος. Τότε διορίστηκε πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π. ο Κορυδαλιώτης οικονομολόγος Βαγγέλης Καραγρηγορίου. Οι προθέσεις του φάνηκαν από την αρχή αν και κάποιοι από τις στοιχηματικές εθελοτυφλούσαν.

Ο Καραγρηγορίου λοιπόν κινήθηκε σε δύο άξονες, ο ένας ήταν να τους στενέψει το παιχνίδι (πάντα το οικονομικό) και ο δεύτερος να κλείσει τις παραβατικές. Έτσι λοιπόν κινήθηκε αφαίρεσε άδειες ενώ υποχρέωσε όλες τις εταιρείες να έχουν Ευρωπαϊκή αρχή επίβλεψης, τους δημιούργησε κόλλημα στην διαφήμιση και έτσι όλες βρέθηκαν να ελέγχονται από την Ευρώπη. Έτσι όποια οικονομική αρχή ήθελε μπορούσε να πάρει κάποια στοιχεία.

Ταυτόγχρονα τα capital control είχαν κάνει την δουλειά τους. Το λέγαμε από την έναρξη τους ότι θα ήταν όπλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Paysafe σταμάτησε προσωρινά την λειτουργία της μέχρι να βρει λύση. Η λύση βρέθηκε δημιουργώντας ελληνικό λογαριασμό σε τράπεζα, το ίδιο έκαναν και οι στοιχηματικές δημιούργησαν ελληνικούς λογαριασμούς. Ταυτόγχρονα η viva απέκτησε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι εκκαθαρίσεις καρτών και φυσικά η skrill και η netteller αγαπημένα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των τζογαδόρων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν άμεσα, από τα 120 εκ. το 2015 το 2016 εκτινάχθηκαν στα 208 εκ. Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν κάποια εταιρεία να μην είχε έξυπνους λογιστές και τώρα να τρέχει να μαζέψει τα αμάζευτα αφού δήλωσε μεικτά έσοδα πολύ λιγότερα από αυτά που είχε και μπορούν οι ελεγκτικές αρχές να εντοπίσουν.

Οι μόνιμε άδειες

Ο Τρύφων Αλεξιάδης μπορεί να έφυγε από την κυβέρνηση αλλά κάποιοι συνέχισαν το σενάριο των μόνιμων αδειών. Από ότι φαίνεται επεξεργάζονται το ζήτημα και σύντομα (αν όχι μέσα στο 2017 στις αρχές του 2018) θα τις υλοποιήσουν. Οι μόνιμες άδειες που πιθανόν θα έχουν σαν ελεγκτική αρχή μόνο την Ε.Ε.Ε.Π. (εδώ υπάρχει πρόβλημα καθώς είναι υποστελεχωμένη και χρειάζεται ειδικό προσωπικό) θα έχουν και κάποιες παραμέτρους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτά που έχουν βγει ως τώρα στον “αέρα” είναι αστεία (δηλαδή να έχουν έδρα την Ελλάδα μόνο κτλ). Η Ρωσία είναι ίσως η μόνη χώρα που έχει καταφέρει την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του μοναδικού συστήματος της.

Οι μόνιμες άδειες δεν αρκούν

Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις μόνιμες άδειες αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να αναπτύξει ένα θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικής καταπολέμησης του παράνομου τζόγου. Πρέπει να αλλάξει νεοτροπίες που δημιούργησε ο Στουργιώτης αλλά και να αυξήσει τις ποινές όσων εμπλέκονται στον παράνομο τζόγο (ακόμη και των παιχτών).