Ράλλεια: Πρότυπη διδασκαλεία μέσω του προγράμματος Erasmus+ E-M@TI-ON

2η διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ E-M@TI-ON

Τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο E-M@TI-ON. Στόχος του προγράμματος είναι η διδασκαλία των Μαθηματικών στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού (Δ-ΣΤ) με τη χρήση της Πληροφορικής και συγκεκριμένα μέσα από τον προγραμματισμό Η/Υ αλλά και τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ. Βασική επιδίωξη είναι να βελτιώσουν οι μαθητές τις δεξιότητές τους στα Μαθηματικά με τη χρήση της Πληροφορικής και της Αγγλικής Γλώσσας, ενισχύοντας παράλληλα την έκφραση των συναισθημάτων τους. Επιπρόσθετα, η ανταλλαγή Καλών Πρακτικών σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Μια σειρά από άλλα θέματα όπως οι καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών στο σχολείο, οι αθλητικές τους δραστηριότητες, τα τοπικά ήθη και έθιμα αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης των μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των σχολείων την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των παιδιών από τις άλλες χώρες. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής Καλών Πρακτικών τα προγράμματα κατά του σχολικού εκφοβισμού που υλοποιούνται από τα σχολεία της σύμπραξης αναφέρονται ως σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση η ανταλλαγή, η κινητικότητα και φυσικά η συμμετοχή της χώρας μας και ιδιαίτερα της πόλης μας δεν μπορούν παρά να εισφέρουν μία ποιοτικά προστιθέμενη αξία, σε μία περίοδο μάλιστα που κοινωνικά και οικονομικά ο πληθυσμός της χώρας βιώνει δύσκολες στιγμές.

2η Διακρατική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Μονάχου (ESM)

Η δεύτερη επίσημη διακρατική συνάντηση (transnational meeting) μεταξύ των συντονιστών των 6 σχολείων πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Μονάχου στις 20-24 Μαρτίου 2017. Από τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία συμμετείχαν η κ. Πετράκη Ευαγγελία, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ19-Πληροφορικής και συντονίστρια του έργου για το σχολείο μας και η κ. Παπασιμάκη Κατερίνα, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70-Δασκάλα και Προϊσταμένη του Μονοθεσίου Δημοτικού Σχολείου των Ραλλείων ΠΔΣ.
Στο πλαίσιο τη διακρατικής συνάντησης οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Σχολείου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, παρακολούθησαν μαθήματα σε διάφορα τμήματα του Ευρωπαϊκού Σχολείου (ιταλικό, ολλανδικό, ισπανικό, ελληνικό κλπ). Παράλληλα συμμετείχαν σε μαθήματα Ρομποτικής, Πληροφορικής και Μαθηματικών που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων του Ευρωπαϊκού Σχολείου του Μονάχου αλλά και της προετοιμασίας των επόμενων δράσεων που θα υλοποιηθούν από όλα τα σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος E-M@TI-ON.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση συσκέψεις που είχαν ως στόχο τη συζήτηση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί, την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου, την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των μελλοντικών δράσεων κλπ.

Η ομάδα Smile του ESM και το πρόγραμμα Kiva

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής Καλών Πρακτικών οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από την ομάδα Smile του Ευρωπαϊκού Σχολείου του Μονάχου, την ομάδα δηλαδή κοινωνικής υποστήριξης και πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα Kiva. Το Kiva είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έχει στηριχτεί πάνω σε σύγχρονες έρευνες για τον εκφοβισμό και τους μηχανισμούς του και ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Turku στη Φιλανδία. Αφορά στη λειτουργία του σχολείου και έχει καταδειχτεί η αποτελεσματικότητά του στη σχολική κοινότητα. Προς το παρόν αφορά το Δημοτικό σχολείο και στοχεύει στα παιδιά, τους γονείς τους και ενίοτε τους εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα υιοθετεί μία θετική – μη βίαιη προσέγγιση, είναι δηλαδή ένα σχολείο Smile και έτσι τα παιδιά μπορούν να επισκέπτονται το γραφείο και μόνα τους, ζητώντας υποστήριξη.

Η διακρατική συνάντηση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24-03-2017 με την τελευταία δια ζώσης σύσκεψη για το έργο. Το επόμενο ραντεβού του προγράμματος ορίστηκε για τα τέλη Μαΐου, στην Μπράγκα της Πορτογαλίας όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακρατική συνάντηση μάθησης του προγράμματος στην οποία συμμετέχουν και μαθητές της ΣΤ τάξης από όλα τα σχολεία της σύμπραξης.