O Αν. Γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Σ. Παπαγεωργίου αναλύει τα πολιτικά τεκταινόμενα

Παπαγεωργίου

O Αν. Γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Σ. Παπαγεωργίου αναλύει τα πολιτικά τεκταινόμενα – Ο Υπ. Διδάκτορας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αν. Γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Πανελλαδικά κ. Σωτήρης Παπαγεωργίου, δίνει τη δική του ανάλυση στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

Πως αποτιμάτε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα δύο αυτά έτη;

Τα δύο έτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αποτιμώνται σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλή του ESM, ως δυο χρόνια χαμένα για την Ελλάδα. Η απουσία εθνικής στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων, η βαθιά ύφεση, η παρατεταμένη αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, σε συνδιασμό με τους κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς και την παντελή έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου εξωτερικής πολιτικής, είναι μονάχα ένα δείγμα από τα κομμάτια που συνθέτουν το “ παζλ” μιας χρεοκωπημένης και συνάμα απομονωμένης καταρέουσας κυβέρνησης. Μέρα με τη μέρα, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή τον πολιτικών συσχετισμών.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με Εθνική Γραμμή που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τη συνέχεια του κράτους. Μια κυβέρνηση που θα αποπνέει εμπιστοσύνη τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές “γίγνεσθαι” ώστε να μπορεί με αξιώσεις και σοβαρότητα να διεκδικήσει την αναδιάρθωση του χρέους και σταδιακά να επαναδιαπραγματευτεί την απαγκίστρωση από τα Μνημόνια, με σίγουρα και σταθερά βήματα. Οποιαδήποτε άλλη στρατηγική μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα στις δομές, την παραγωγική βάση της χώρας και την εξάρτησή της από τρίτους.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η κυβερνητική αστάθεια στη χώρα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που εμποδίζει τη χώρα να βγει από την κρίση. Συμφωνείτε με αυτή την εκδοχή; Κι αν ναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί από το χώρο σας το φαινόμενο;

Δεν υπάρχει πλέον ούτε χρόνος, ούτε άλλη αντοχή για πειράματα και αυταπάτες. Η βαθιά ύφεση έφερε στην επιφάνεια την υποβόσκουσα θεσμική κι αξιακή κρίση τροφοδοτώντας μια πρωτοφανή απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς και την Πολιτεία. Απαιτείται άμεσα, οι προοδευτικοί πολιτικοί σχηματισμοί ανά τον κόσμο να δώσουν απαντήσεις στην ουσία των προβλημάτων των λαών.

Να τοποθετήσουν εκ νέου κι a priori την πολιτική πάνω από τους αριθμούς και την οικονομία, καλλιεργώντας παράλληλα τα αναγκαία αντανακλαστικά στους πολίτες που βιώνουν τις ανισότητες και την περιθωριοποίηση, ώστε να πάψουν να είναι ευάλωτοι σε κάθε μορφής λαϊκισμό που πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι οξύνει αντί να λύνει τα προβλήματα. Πρώτο θέμα της ατζέντας στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τοποθετείται η προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας.

Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την μετεξέλιξη του χώρου σε μια πηγαία δύναμη που θα ανασυγκροτήσει κοινωνικά και οικονομικά τους λαούς της Ευρώπης. Σε αντίθετη περίπτωση ο εκάστοτε κυβερνητικός σχηματισμός που θα προκύπτει, θα βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με τις ανάγκες των πολιτών διογκώνοντας τη δυσπιστία και τη δυσαρέσκεια των τελευταίων απέναντι στους θεσμούς.
Δίνετε πιθανότητες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κάνει την έκπληξη στις επόμενες εκλογές; Να βρίσκεται δηλαδή στην κυβέρνηση χωρίς να συμπληρώνει κάποιο άλλο κόμμα;

Η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού αποτελεί αναγκαιότητα για τον τόπο. Κι αυτή η προσπάθεια είναι αυτόνομη και καλλιεργεί όλες τις προυποθέσεις ωστε να έχει νικηφόρα χαρακτηριστικά, χωρίς να στοιχηθεί είτε ως συμπλήρωμα του νεοσυντηρητισμού στον κ. Μητσοτακη είτε ως “ουρά” του ανξιόπιστου μορφώματος του κ.Τσίπρα.

Γιατί κάθε ημέρα αποδεικνύεται ότι πρόκειται απλά για τις δυο όψεις του συντηρητισμού, δεξιού και αριστερού, που σε αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια αποσιωπούν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, που εκτροχίασε την οικονομία και εκτίναξε το δημόσιο χρέος. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη σύντομα θα αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Πλέον οι μάσκες έπεσαν. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ που σέρνεται μετά κόπων και βασάνων στην εξουσία, ούτε για τη ΝΔ να συνεχίζει την μικροκομματική λογική του αξιώματος της “συμπληρωματικής “ γωνίας, ενός σκηνοθετημένου δηλαδή διπόλου εγκλωβισμού των προοδευτικών πολιτών. Γι αυτό, λοιπόν, απαιτείται μια ισχυρή, προοδευτική απάντηση. Προκύπτει απ’ τα σημεία των καιρών, “ως τελεολογική αντίληψη” , η επιστροφή στην ομαλότητα.

Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ κι η Δημοκρατική Συμπαράταξη για κάτι τέτοιο, ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται κι εθνικά θέματα; Έχετε πρόγραμμα;

Η Ευρωπαική Σοσιαλιστική οικογένεια συνολικά, αλλά κι η Δημοκρατική παράταξη της χώρας, οφείλει να είναι έτοιμη ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, δεδομένης της πολλαπλότητας της κρίσης αλλά και των συνθηκών γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατηγική της αμφισβήτησης των κυριαχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει ν΄αντιμετωπιστεί μεν με νηφαλιότητα χωρίς, ωστόσο, τα σημάδια της φοβικότητας που αποπνέι η κυβένηση Τσίπρα- Καμμένου.

Άλλωστε η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη διέθετε διαχρονικά πατριωτικά αντανακλαστικά αλλά και τη γνώση της ορθογραφίας της λέξης “φρόνημα”. Το ΠΑΣΟΚ και η Συμπαράταξη, διαμορφώνουν ένα κοινωνικό σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με βασικό πυλώνα την αντιμετώπιση της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας.

Ένα “κοινωνικό συμβόλαιο” που θα στοχεύει στην απελευθέρωση των δυνάμεων της ιδιωτικής οικονομίας και την αναβάθμιση της παραγωγικότητας του κράτους, έτσι ώστε η οικονομία να τεθεί σε τροχιά ανταγωνιστικότητας, δημιουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Μία έντιμη συμφωνία που θα εδραιωθεί μέσα από τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, με μείωση φορολογικών συντελεστών, διευκόλυνση των νέων στις συνταξιοδοτικές τους εισφορές, ανάπτυξη του εξαγωγικού εμπορίου, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Ένα πλαίσιο θέσεων, αρχών και αξιών που θα ωθήσουν ξανά τον Έλληνα πολίτη να αφουγκραστεί την κεντροαριστερά και να αγκαλιάσει εκ νέου το εγχείρημα.