Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τιμά τους πρόσφυγες του 1922 (πρόγραμμα & εικόνες)

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τιμά τους πρόσφυγες του 1922 –  Με συμμετοχικές και δωρεάν δράσεις για το κοινό ξεκινούν οι παράλληλες εκδηλώσεις του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που εστιάζουν στους πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια των ετών.

Με την ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους, πρόσφυγες, εθελοντές, καλλιτέχνες, «Common Platforms: a blind date» και την έκθεση «Κερδισμένη πατρίδα – Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά» σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου, ανοίγει ο κύκλος «Προσφυγικά».

Δράση 
Στο «Common Platforms: a blind date» ο Αντώνης Βολανάκης και η Ραφίκα Σαουίς ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν μία ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους, πρόσφυγες, εθελοντές, καλλιτέχνες και όλους εμάς και εσάς.

Η πρακτική της δια-καλλιτεχνικής πλατφόρμας συνεργασιών και οι αφηγήσεις της μη- ανδροκρατικής, μη- ηγεμονικής αντίληψης στα εικαστικά του Βολανάκη συναντούν την εμπειρία της Σαουίς, ορμώμενη από το θέατρο και τον κινηματογράφο, με τη συστηματική συνεργασία της με τα ανήλικα – ασυνόδευτα προσφύγων, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους, την ενίσχυση αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους.

Η πρόσκληση έγινε σε καλλιτέχνες, πρόσφυγες και ακτιβιστές εθελοντές για την αρχική ομάδα και θα εμπλουτίζεται συνεχώς το τριήμερο όπου όλοι θα συν-διαμορφώνουν ένα εφήμερο σταθμό στο φουαγιέ του Δ.Θ.Π που θυμίζει ένα ευρωπαϊκό ballroom.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οι πρόσφυγες του1922
Η έκθεση «Κερδισμένη πατρίδα – Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά» σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου εγκαινιάζεται την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στο Φουαγιέ του ΔΘΠ, 7 μ.μ. Η διάρκειά της θα είναι εως τις 31 Μαρτίου.

Με εκκίνηση τη γρήγορη ανασύσταση της ζωής που πέτυχαν οι πρόσφυγες του 1922, η έκθεση επιχειρεί να ανιχνεύσει μέσα στα όρια του Πειραιά, τα δεδομένα της κοινωνικής και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης, που προκάλεσε η Μικρασιατική τραγωδία.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οι πρόσφυγες κέρδισαν τη νέα πατρίδα τους, μπολιάζοντας την ελληνική κοινωνία με νέα πολιτιστικά στοιχεία και νέες αντιθέσεις, κρατώντας, ταυτόχρονα, τις ταυτότητές τους.

Θεατρο 
Παράλληλα στον κύκλο «Προσφυγικά» εντάσσεται το θεατρικό έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Το ψωμί της Νινευί» , το οποίο θα παρουσιάζεται στο Φουαγιέ α’, από τις 21 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με τους Λήδα Πρωτοψάλτη και Σταύρο Ζαλμά.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Η παρέμβαση Προσφυγικά στέκεται κι αναρωτιέται: πού βρίσκεται αυτή η λεπτή γραμμή που επανακαθορίζει συμπεριφορές, απόψεις, κοινωνίες και πολιτισμούς.

Το ΔΘΠ θέτει με τις δράσεις του τα ερωτήματα, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με τον τρόπο του στη δημιουργία ενός υγιέστερου μέλλοντος» σημειώνει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Νίκος Διαμαντής.

«Ποικίλες δωρεάν συμμετοχικές δράσεις εντός και εκτός του θεάτρου θα θέσουν ερωτήματα και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις με τα εργαλεία της ιστορίας, των τεχνών, της βιωμένης εμπειρίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης» καταλήγει.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ: 210 4143310

Πηγή: iefimerida.gr