Ο Τσίπρας έσφιξε το χέρι των Κούρδων της Συρίας

Ιστορική στιγμή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ο Τσίπρας έσφιξε το χέρι του Σελαχατίν Ντεμιρτάς,Προέδρου των Σοσιαλιστών Κούρδων της Συρίας.

Η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργού της Ελλάδας, να σφίγγει το χέρι του σοσιαλιστή ηγέτη των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βλέμμα του επίσης σοσιαλιστή προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι οπωσδήποτε μια ιστορική φωτογραφία.

Αναρτήθηκε στο Twitter από τους Κούρδους και κάνει τον γύρο του διαδικτύου στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τιμή, ότι η χώρα μας «ξεπλένει» την ατίμωση της παράδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν .

Ο Σαλέχ Μουσλίμ δεν είναι ένας τυχαίος ηγέτης. Είναι ο συμπρόεδρος του PYD, του σοσιαλιστικού κουρδικού κόμματος στη Συρία, του οποίου ο ένοπλος βραχίονας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) κράτησαν το Ισλαμικό Κράτος στην πολιορκία της Κόμπανι και αφού κέρδισαν με την ηρωική τους αντίσταση την υποστήριξη των ΗΠΑ αποδείχτηκαν οι μόνοι αξιόπιστοι σύμμαχοι της Δύσης απέναντι στην τρομοκρατία και στη βαρβαρότητα.

Ο Κούρδος ηγέτης της Συρίας έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα του λαού του για ελευθερία και δημοκρατία. Στις 9 Οκτωβρίου 2013 ο γιος του, ο Σερβάν, σκοτώθηκε πολεμώντας ενάντια στην Αλ Κάιντα.

Το κόμμα PYD, χάρη και στις ενέργειες του Γιώργου Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναγνωρίστηκε ως μέλος της παγκόσμιας σοσιαλιστικής οικογένειας.

Το PYD για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Βεβαίως ο μόνος που αποκαλεί τους Κούρδους της Συρίας τρομοκράτες είναι ο ημιπαράφρονας «σουλτάνος» της Άγκυρας. Ο ίδιος που είναι μέλος μιας βεβαιωμένης τρομοκρατικής οργάνωσης, της διαβόητης Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί υποστηρίζουν το PYD και τον στρατό του στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ακόμα όμως κι όλος ο κόσμος να τους στηρίζει, τη μεγαλύτερη -κυρίως ηθική- σημασία για τους Κούρδους έχει να αισθάνονται ότι έχουν την Ελλάδα κοντά τους.

Και γιατί την Ελλάδα; Δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη που έμπρακτα έδειξε στους Κούρδους πατριώτες ο Ανδρέας Παπανδρέου, σφυρηλατώντας σχέσεις αδελφοσύνης και συμμαχίας. Είναι γιατί η Ελλάδα, οι Έλληνες για την ακρίβεια, είναι μέρος της Μέσης Ανατολής, είναι κομμάτι της ιστορίας της περιοχής, είναι συνδικαιούχοι του Λεβάντε.

Η Μέση Ανατολή υπήρξε για αιώνες, χιλιετίες για την ακρίβεια, ζωτικός χώρος του Ελληνισμού. Τα διάσπαρτα ελληνικά ερείπια το αποδεικνύουν. Και οι 1.500.000 ακόμα και σήμερα Ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί σε Συρία και Λίβανο αποτελούν τη ζωντανή γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα με αυτή την τόσο σημαντική περιοχή του πλανήτη.

Τι είναι σήμερα η Ελλάδα για τους λαούς της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα για τα αρχαία έθνη της περιοχής που ταλανίζονται υπό την τουρκική – νεο-οθωμανική και τζιχαντιστική παναραβική τρομοκρατία; Αυτό που υπάρχει ακόμα ως ανάμνηση στις λαϊκές τους διηγήσεις. Ένας πολιτισμός «φάρος» της ειρήνης, της προόδου, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας.

 

Οι άνθρωποι αυτοί, που μάχονται για μια πατρίδα στα ορύγματά τους κρατώντας συνάμα και τη δική μας άμυνα ενάντια στους τζιχαντιστές, θα το θυμούνται για πάντα. Να το θυμόμαστε κι εμείς.

Γιατί ένας σεισμός προκλήθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή από το χέρι του Μουσλίμ που έσφιξε ο Τσίπρας.

Η σημειολογία της Ελλάδας, που ο Τσίπρας εκπροσωπεί, είναι τεράστια και ο απόηχος έφτασε και στο τελευταίο χαράκωμα στην έρημο της Συρίας, όπου ένα 20χρονο αγόρι και ένα 19χρονο κορίτσι κρατάνε σφιχτά από ένα καλάσνικοφ πολεμώντας για τις ζωές τους που απειλούνται από την τζιχαντιστική βαρβαρότητα.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αφασίας και απραξίας έχουμε ένα αεικίνητο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Κοτζιά που υλοποιεί ακούραστα το διπλωματικό έργο που θα δώσει πάλι στην Ελλάδα τη θέση της. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, δηλαδή στους ανίδεους και αντιστόρητους ή στους εντολοδόχους αλλότριων συμφερόντων.

Πηγή: Trinune