Οι ομάδες και η σφαγή στο Συνέδριο του Συριζα, ποια η δυναμική τους

Το συνέδριο του Συριζα άρχισε και τα εσωτερικά μαχαίρια βγήκαν. Δείτε ποιες είναι οι ομάδες, ποια η δυναμική τους και τι θα γίνει.

Το συνέδριο του Συριζα άρχισε και τα μαχαίρια έχουν πολύ καλά ακονιστεί. Οι ομάδες έχουν καλά χωριστεί και οι στρατοί των στελεχών ετοιμάζονται για την μάχη των γραμμών που θα ελέγξει την Κ..Ε.

Σήμερα θα αποφασιστεί τα πόσα μέλη θα έχει η Κ.Ε. του Συριζα αν θα είναι 201 ή 151. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη έχουν δικαίωμα έως 25%  συμμετοχής στην Κ.Ε. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να εκλεγεί στην Κ.Ε. ένας βουλευτής ή ένα κυβερνητικό στέλεχος από ένα απλό μέλος.

Η Ενωτική Κίνηση

Αναμφίβολα η ενωτική κίνηση που ουσιαστικά είναι μία συμμαχία τάσεων ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι του συνεδρίου. Περίπου το 40%-50% των συνέδρων ανήκουν στην Ενωτική Κίνηση ή σε κάποια υπό-ομάδα που την στηρίζει. Υπολογίζεται ότι θα εκλέξει τουλάχιστον τους μισούς συνέδρους και ίσως ακόμη παραπάνω. Θα προσπαθήσει να περάσει αυτό που λένε οι “εσωτερικοί κομματάρχες” 3 γραμμές και από ότι φαίνεται θα τα καταφέρει.

Η Πλατφόρμα 2010

Η Πλατφόρμα 2010 είναι οι ενισχυμένοι του συνεδρίου ελέγχουν πάνω από το 20% του συνεδρίου και ετοιμάζονται να δώσουν σκληρή μάχη για να έχουν ισχυρή παρουσία στην Κ.Ε. Η Πλατφόρμα 2010  αναμένεται να κατεβάσει μία σκληρή γραμμή και με συμμαχίες πιθανόν και δεύτερη.

Οι 53

Οι 53 αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι στο συνέδριο του Συριζα. Ελέγχουν περίπου το 20% των συνέδρων. Στις εσωκομματικές δέχτηκαν μεγάλη ήττα με κορυφαίο το πατατράκ στον Πειραιά. Η Ελένη Σταματάκη έμεινε εκτός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 53 θα κατεβάσουν πάρα πολλούς υποψήφιους για μέλη της ΚΕ και αναμένεται να μην υπάρξει “πειθαρχία” και να έχει τεράστιες απώλειες.

Οι Πασοκογενείς και το μεγάλο παζάρι

Οι Πασοκογενείς είναι οι πιο έμπειροι σε εσωκομματικές εκλογές και γνωρίζουν καλά το παιχνίδι τους. Χωρίς να είναι απόλυτα ενωμένοι έχουν αρχίσει εδώ και ημέρες το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Αρκετοί από αυτούς δηλώνουν ότι είναι με την Ενωτική κίνηση ενώ προσπαθούν να “παίξουν” με την Πλατφόρμα 2010. Προσπαθώντας να πατήσουν σε μικροσυμμαχίες θέλουν να εκλέξουν όσους περισσότερους μπορούν στην ΚΕ. Αρκετοί από αυτούς φημίζονται για τα αδειάσματα τους. Την ίδια ώρα άλλο ένα μεγάλο παζάρι λαμβάνει χώρα μέσα στην Ενωτική Κίνηση για τις πόσες θέσεις θα πάρουν οι Πασοκογενείς. Σε όλη αυτή την ιστορία των Πασοκογενών μεγάλο ρόλο παίζει ο Χρήστος Σπίρτζης που σαν συνδικαλιστής ξέρει καλά τα κόλπα της επιβίωσης σε τέτοιες καταστάσεις.

Η επόμενη ημέρα και οι αλλαγή συσχετισμών

Η επόμενη ημέρα πιθανότατα να φέρει αποδυναμωμένους τους 53 που ουσιαστικά είναι η αριστερή πτέρυγα το Συριζα ενώ εμφανώς δυναμομένους τους τους Πασοκογενείς. Από την άλλη η ισχυρή παρουσία της Πρωτοβουλίας 2010 ανοίγει νέα σενάρια με την Ρένα Δούρου να αρχίζει να συζητιέται πιο έντονα.