Φροντίδα εν κινήσει σε αστέγους του Πειραιά και της Αθήνας

Φροντίδα εν κινήσει σε αστέγους του Πειραιά

Φροντίδα εν κινήσει σε αστέγους του Πειραιά και της Αθήνας – Στα μέσα Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για άστεγους, «Φροντίδα εν κινήσει».

Η PRAKSIS είχε μαζί με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την ιδέα της κινητής μονάδας. Το λεωφορείο που στεγάζει τη μονάδα παραχώρησε ο ΟΑΣΑ, ενώ η ΟΣΥ ανέλαβε να το μετατρέψει σε κινητή μονάδα.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, «βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας, με εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει την κινητή μονάδα και χαρτογράφηση όλων των σημείων, όπου θα σταθμεύει».

«Κατορθώσαμε να φτιάξουμε μια μονάδα, όπου ήταν στοίχημα η συμμετοχή τόσων φορέων. Επίσης, αποτελεί την πρώτη κινητή μονάδα για άστεγους σε όλη την Ευρώπη, οπότε θέλαμε να είμαστε πλήρως κατοχυρωμένοι και έτοιμοι για τη λειτουργία της», παρατηρεί ο κ. Αντύπας.

Το λεωφορείο θα κάνει στάσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά και θα δίνει στους άστεγους, παροχές προσωπικής υγιεινής και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το όχημα θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό, γιατρό, νοσηλευτή, διερμηνέα και υποστηρικτικό προσωπικό.

Λίγες ημέρες πριν από τη λειτουργία της, η κινητή μονάδα θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στην 81η Διεθνή Έκθεση. «Θέλουμε να δώσουμε μια, δια ζώσης, βιωματική εμπειρία στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας», εξηγεί ο πρόεδρος της PRAKSIS, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται η δημιουργία αντίστοιχης μονάδας και στη Θεσσαλονίκη.

 

Πηγή: avgi.gr