Το “Τρίτο κουδούνι” χτυπά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το "Τρίτο κουδούνι" χτυπά στο

Το “Τρίτο κουδούνι” χτυπά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Αφιέρωμα στην θεατρική παιδεία αλλά και στη σχέση του σχολείου με τα θεατρικά δρώμενα

Το κουδούνι χτυπά αυτό το Σαββατοκύριακο στον Πειραιά, όχι για το διάλειμμα από το μάθημα αλλά για ένα διήμερο αφιερωμένο στη θεατρική παιδεία και τη σχέση της σχολικής αίθουσας με τη σκηνή. Για ένα διήμερο, επτά σχολεία και επτά σκηνοθέτες παρουσιάζουν ισάριθμες παραστάσεις, στο Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Τρίτο κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και υλοποιείται από το ΔΘΠ, επτά σκηνοθέτες, διαφορετικού ύφους και ηλικίας, συνεργάζονται με επτά γυμνάσια και λύκεια με βασικό στόχο τη μύηση των μαθητών και των μαθητριών στη θεατρική πράξη και αποτέλεσμα επτά μικρής διάρκειας θεατρικές παραστάσεις.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα παρουσιαστούν: Το μεγάλο μας τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το Γενικό Λύκειο Καλλίπολης και τη συνεργασία του Νίκου Βασιλείου. Η χοροθεατρική performance Το μάθημα, από το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ν. Φαλήρου και τη συνεργασία του Γρηγόρη Γαϊτανάρου. Ο Οιδίπους τύραννος του Σοφοκλή από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής, με τη συμβολή της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν. Η παράσταση Κάτω στον Πειραιά… από το Γενικό Λύκειο Καμινίων με τη βοήθεια της σκηνοθέτιδας Κίρκης Καραλή. Το έργο του Ανδρέα Φλουράκη Θέλω μια χώρα από το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Πέρη Μιχαηλίδη. Η σύνθεση κειμένων του Τσέχωφ Ιστορίες του Κυρίου, από το 9ο Γυμνάσιο Πειραιά με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχου. Τέλος, η ομάδα από το Ζάννειο Λύκειο θα παρουσιάσει το κείμενο του Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό, με τη βοήθεια του Θάνου Τοκάκη.

Το ΚΘΒΕ στον Πειραιά

Έπειτα από μια επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στη Ρουμανία και στην Όπερα του Ανόι, η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη Απολογία Σωκράτους, που αποδίδει το κείμενο του Πλάτωνα στην αρχαία ελληνική (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά), “αποβιβάζεται” από την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου και θα παρουσιάζεται έως και τις 15/5.

“Μέλημά μας είναι μια αυθεντική τελετουργική αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη, με ένα πατάρι και μια κλεψύδρα, χωρίς άλλα στοιχεία νατουραλισμού, αλλά μόνο με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ενσάρκωση, από τους δυο ηθοποιούς, της αρχαίας πλατωνικής γλώσσας”, σημειώνει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν οι Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης) και Θανάσης Δισλής (Μέλητος).

 

Πηγή: avgi.gr