Μουζάλας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η μετεγκατάσταση προσφύγων από τον Πειραιά

Μουζάλας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Μουζάλας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η μετεγκατάσταση προσφύγων από τον Πειραιά – Τα μέσα Ιουνίου έθεσε ως τελική διορία για την μετεγκατάσταση των προσφύγων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την μετεγκατάσταση των προσφύγων του Πειραιά «μέχρι τα μέσα Ιουνίου» ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, τόνισε ότι με την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης επιχειρείται να δοθεί «μορφή στο χάος». «Προσπαθούμε να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας κι αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, εμμέσως άφησε να διαφανεί ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στις 18 Απριλίου είχε δηλώσει ότι εντός ολίγων ημερών θα προχωρούσε η εκκένωση του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στις 21 Μαρτίου είχε προαναγγείλει για την Ειδομένη ότι «μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί όμορφα κι ωραία».

Όπως είπε στον ερωτώντα βουλευτή του ΚΚΕ «η επίκαιρη ερώτηση που κάνετε είναι μια ερώτηση, η οποία θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα». Και αυτό, διότι όπως εξήγησε «βρισκόμαστε στη συγκεκριμένη κατάσταση με εξήντα χιλιάδες πενήντα πέντε περίπου εγκλωβισμένους στην πατρίδα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων και αυτή είναι μια οξεία κατάσταση».

Όσον αφορά το κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, είπε πως «αυτή τη στιγμή είναι ένα καλό κέντρο». «Έχουμε και χειρότερα, και προσπαθούμε κάθε μέρα πολύ σκληρά να τα κάνουμε καλύτερα. Ο Σκαραμαγκάς έγινε, για να λυθεί το πρόβλημα του Πειραιά και του Ελληνικού και θα φτιαχτεί και άλλο τέτοιο κέντρο, όχι στον Σκαραμαγκά. Ο Σκαραμαγκάς πληροί τις βασικές προϋποθέσεις με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει σαφώς να γίνει καλύτερο».

Αναφερθείς εξάλλου στην διαχείριση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει και την παραπληροφόρηση που επιτείνει την κατάσταση είπε: «Βγαίνει μία ανακοίνωση στο διαδίκτυο από το ΚΕΕΡΦΑ ότι στο Ελληνικό χίλια άτομα είναι σε απεργία πείνας και υπάρχει επιδημία γαστρεντερίτιδας. Τρέχω σαν παλαβός να μάθω τι γίνεται. Έχω τριάντα περιστατικά γαστρεντερίτιδας με ειδική διατροφή σε τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Είμαι γιατρός, αυτό δεν είναι επιδημία. Κανείς δεν κάνει απεργία πείνας. Φωνάζω τους δημοσιογράφους και το βλέπουν. Την ίδια μέρα οι μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό έγραφαν, “απεργία πείνας στο Ελληνικό, επιδημίες μαστίζουν την Ελλάδα”. Θέλω, δηλαδή, να σας πω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολλοί προσεκτικοί στην αξιολόγηση κάποιων πραγμάτων».

Ο κ. Κατσώτης έθεσε το θέμα των ΜΚΟ που δρουν εκεί και όπως είπε «στον Σκαραμαγκά –από ό,τι πληροφορούμαστε- αρχικά δεν υπήρχαν, τώρα όμως, υπάρχουν αρκετές ΜΚΟ οι οποίες δρουν: είναι μία νορβηγική, μία ολλανδική, μία αμερικάνικη, μία ελβετική, κάποιες άλλες που έχουν κάνει κάποιοι Έλληνες». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι διαχειρίζονται ανάγκες των προσφύγων. Ήδη τα μέλη τους συζητούν μαζί τους, τους δημιουργούν –αν θέλετε- την αίσθηση ότι αύριο θα φύγουν. Κάποιοι ετοιμάζονται να φύγουν την άλλη μέρα. Παίρνουν χρήματα από τους πρόσφυγες, για να φύγουν αεροπορικώς για την Ιταλία».

Απαντώντας επ’ αυτού ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Θα δώσουμε ρόλο στις ΜΚΟ. Τα λεφτά που πήραν οι ΜΚΟ για τη χώρα μας πρέπει σωστά να αξιοποιηθούν».

Πηγή: tovima.gr