Οι Σκοπιανοί επέστρεψαν στην Ελλάδα 11.803 μετανάστες

Οι Σκοπιανοί επέστρεψαν στην Ελλάδα

Οι Σκοπιανοί επέστρεψαν στην Ελλάδα 11.803 μετανάστες – Την ώρα που οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από Ελλάδα προς Τουρκία έχουν παγώσει οι Σκοπιανοί στέλνουν πίσω στην Ελλάδα σχεδόν 12.000 πρόσφυγες

Οι μαζικές επιστροφές έχουν ξεκινήσει από τις 8 Μαρτίου σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ

Σοκ προκαλεί ο αριθμός των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες, την ώρα μάλιστα που η αντίστοιχη διαδικασία από την Ελλάδα προς την Τουρκία έχει «παγώσει».

Σύμφωνα με το στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η διευθύντρια του τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ναταλία Σπίροβα Κόρντιτς ανέφερε πως έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα συνολικά 11.803 πρόσφυγες που είχαν περάσει παράνομα στη γειτονική χώρα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η κ. Σπίροβα ξεκινά από τις 8 Μαρτίου πέντε ημέρες πριν από την «μεγάλη έξοδο» προσφύγων την Καθαρά Δευτέρα.

Τότε περίπου 2.000 άτομα, υποκινούμενα από αλληλέγγυους πέρασαν μαζικά στο έδαφος της πΓΔΜ διασχίζοντας τον παραπόταμο του Αξιού, Μάλα Ρέκα, για να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν το ίδιο βράδυ πίσω στην Ελλάδα με παράτυπες διαδικασίες.

Στο διάστημα που ακολούθησε οι σκοπιανές αρχές ανακοίνωσαν κατά διαστήματα νέες συλλήψεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων από το έδαφός τους, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες το φαινόμενο λαμβάνει μαζικότερες διαστάσεις.

 

Πηγή: ΠρώτοΘέμα