Εκκένωση της Ειδομένης – Φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου!

Εκκένωση της Ειδομένης

Εκκένωση της Ειδομένης – Φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου! – Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης και οι εικόνες που φτάνουν από τα σύνορα προκαλούν ανατριχίλα.

Πρωταγωνιστές για μια ακόμα φορά, τα παιδιά, τα οποία μετά από εβδομάδες ολόκληρες που ζούσαν μέσα σε σκηνές και τη λάσπη της Ειδομένης, έχοντας τα απολύτως απαραίτητα στη διάθεσή τους (πολλές φορές, ούτε καν αυτά), σήμερα μαζεύουν μαζί με τους γονείς τους τα λιγοστά τους υπάρχοντα και ξεκινούν ένα ακόμα ταξίδι…

Ένα ταξίδι, για μια δομή φιλοξενίας που ίσως να τους παράσχει καλύτερες συνθήκες ζωής και την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό…

Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του καταυλισμού και την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, εξελίσσεται «απολύτως ομαλά», σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ήδη έχουν αναχωρήσει 25 λεωφορεία (30 συνολικά έχουν «επιστρατευτεί» για την επιχείρηση), μεταφέροντας 1.206 άτομα, σε δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή που βρίσκεται γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμερες αλλά και στους αλληλέγγυους, οι οποίοι παραμένουν 3 χλμ. μακριά από το σημείο της επιχείρησης.

Εκκένωση της Ειδομένης

Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι τα πρώτα πούλμαν

Στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές – εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία τους, έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Ειδομένη.

Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της επιχείρησης, εκτίμησε ότι έως την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης.

Εκκένωση της Ειδομένης

«Μας ενημέρωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στον “καθαρισμό” των γραμμών, προκειμένου να μπορέσουν σύντομα να επαναλειτουργήσουν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαχπελίδης και διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των γραμμών επί 66 μέρες, έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στους μεταφορείς.

«Αυτή την ώρα, 240 άδεια βαγόνια περιμένουν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε να φορτώσουν, 40 γεμάτα είναι στα Σκόπια και επτά τρένα με προορισμό τη χώρα μας, είναι ακινητοποιημένα στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.

Εξάλλου, για «πολύ ήρεμη και οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης» έκανε λόγο η Βίκυ Μαρκολέφα από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τονίζοντας, ωστόσο, ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους, που αναμένεται να απομακρυνθούν σταδιακά.

Εκκένωση της Ειδομένης

Στόχος είναι να επιβιβαστούν σε αυτά οι 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα πειστούν από τους μεταφραστές που έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι το καλύτερο για αυτούς είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και 10 διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.

Μέχρι στιγμής, το κλίμα στην περιοχή της Ειδομένης είναι ήρεμο καθώς όλοι οι διαμένοντες στον καταυλισμό είχαν ενημερωθεί από χθες για την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται εντάσεις ενώ η σημερινή πρώτη φάση της επιχείρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι να πέσει η νύχτα.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

 

Πηγή: newsbomb.gr