Θέατρο στο Πειραιά προσφέρει τρόφιμα στους πρόσφυγες αντί εισιτηρίου

πρόσφυγες

Θέατρο στο Πειραιά προσφέρει τρόφιμα στους πρόσφυγες αντί εισιτηρίου

Αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην πύλη Ε, στο λιμάνι του Πειραιά, θα είναι και πάλι η παράσταση «Το ρολόι», που πραγματοποιεί – στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής – το Εθνικό Θέατρο, στον πολυχώρο «Σχολείον», στις 22, 23 και 24 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Αντί εισιτηρίου, οι θεατές καλούνται να προσφέρουν φάρμακα, υλικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας (εκτός χοιρινού κρέατος), τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη των ταλαιπωρημένων αυτών συνανθρώπων μας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το «Ρολόι», η επιτυχημένη παράσταση του περσινού θεσμού της «Ανοιχτής Πλατφόρμας», σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μπιμπή, η οποία κατέκτησε το κοινό, βασίζεται στο πολυπρόσωπο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, «Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα», το οποίο αποτελεί μια τοιχογραφία του παγκόσμιου σκηνικού τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Ήρωες του μυθιστορήματος είναι οι ετερόκλητοι επιβάτες μιας πτήσης προς την Αμερική, που ο καθένας φέρει το προσωπικό του φορτίο. Κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους αυτής πτήσης, οι ζωές τους θα δεθούν με ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας, όταν όλοι μαζί θα βρεθούν απρόσμενα μπροστά σε μια ακραία πρόκληση συνείδησης, που θα αναδείξει βαθιές αλήθειες γύρω από την πολιτική, αλλά και την ανθρώπινη ψυχή.

Η διασκευή των Κωνσταντίνου Μπιμπή και Sui Generis, με τίτλο «Το ρολόι», είναι ένα θεατρικό παζλ από ποικίλα ύφη και είδη, το οποίο βασίζεται πάνω στις τεχνικές του αφηγηματικού και του σωματικού θεάτρου, και επιχειρεί να υπηρετήσει τις υπέροχες ιστορίες του σπουδαίου μας λογοτέχνη.

Φιλοδοξία και στόχος της παράστασης είναι όχι μόνο να προσεγγίσει τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από όλες τις οπτικές γωνίες, όπως εξαιρετικά κάνει και ο Μενέλαος Λουντέμης, αλλά και να ανιχνεύσει σε βάθος τις συνδέσεις με τη σύγχρονη εποχή. Να ερευνήσει τα αίτια της δικής μας κοινωνικής και πολιτικής κατάρρευσης, της δικής μας πρωτοφανούς μισαλλοδοξίας, του δικού μας φασισμού.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Κωνσταντίνος Μπιμπής και Sui Generis, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής, σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη, μουσική: Κώστας Γάκης, σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασσόπουλος, μουσική και ηχητικά περιβάλλοντα: Στέφανος Τορτόπογλου, βοηθός σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή, βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δώρα Βεστάρχη, μουσικός επί σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου. Παίζουν: Αγάπη Ηλιάδου, Αντωνία Καζάκου, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Έκτορας Λιάτσος, Κυριακή Μακέδου, Βίκτωρας Πέτσας.

Πληροφορίες

Πολυχώρος «Σχολείον»: Πειραιώς 52 – Μοσχάτο, τηλ.: 210 3301880. Πληροφορίες για το κοινό: 210 5288100.

πηγή: παραπολιτικά