Γάκης: Η Αυστρία δείχνει τον δρόμο, δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι

Γάκης

Το νέο στην Αυστρία δεν είναι η πρωτιά της ακροδεξιά αλλά η δεύτερη θέση των Πράσινων. Γάκης: Η Αυστρία δείχνει τον δρόμο, δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι

Ένα ένα τα μηνύματα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι πολιτικοί αναλυτές μετά τις χθεσινές εκλογές στην Αυστρία.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία δεν είναι ένα γεγονός που πρωτοπαρουσιάζεται. Ο Γεργκ Χάιντερ είχε πάρει και αυτός 26,9% το 1999 δείχνοντας ότι απλά ένα μέρος της δεξιάς της Αυστρίας άλλοτε είναι με την κεντροδεξιά άλλοτε με την ακροδεξιά. Το μεγάλο μήνυμα στην Αυστρία δεν είναι άλλο από την άνοδο των Πράσινων του Alexander van der Bellen στο 20% και στην δεύτερη θέση. Ο Alexander van der Bellen πιθανόν να είναι ο επόμενος πρόεδρος αφού όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αυστρίας θα είναι στο πλευρό του ώστε να μην εκλεχθεί ακροδεξιός Καγγελάριος. Το κίνημα των πράσινων πανευρωπαϊκά πλέον παρουσιάζεται ως ο μόνος δρόμος απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τους παρακμασμένη σοσιαλοδημοκράτία,την αναχρονιστική αριστερά και την ακροδεξιά του μίσους.

Αντώνης Γάκης: Η Αυστρία δείχνει τον δρομο

Ο Αντώνης Γάκης που πριν δύο χρόνια με την παράταξη του “ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ” κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω στο 3% στις περιφερειακές εκλογές στην Αττική μας έκανε την εξής δήλωση: “Η Αυστρία δείχνει τον δρόμο. Οι πράσινοι μια πολιτική δύναμη μακριά από το φθαρμένο δίπολο σοσιαλιστών-λαϊκών αποτελούν το μόνο δρόμο για την Ευρώπη των λαών , της προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Σε όλο τον κόσμο , σήμερα στην Αυστρία αύριο παντού οι πράσινες δυνάμεις της οικολογίας είναι έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη για ένα καλύτερο μέλλον”.

Οι Αυστριακοί Πράσινοι για την Ελλάδα

Την περίοδο που η Αυστρία έπαιζε τα παιχνιδάκι της ακροδεξιάς με την επιθετικότητα του Αυστριακού ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς οι Πράσινοι είχαν αντιδράσει έντονα ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Η θέση των Πράσινων ήταν ενάντια στην στο κλείσιμο της Βαλκανικής οδού.