To κείμενο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι το ISIS

To κείμενο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι το ISIS

Έχει τίτλο ‘What ISIS Really Wants’, δημοσιεύτηκε ως cover story στο τεύχος Μαρτίου 2015 του Αμερικάνικου περιοδικού ανάλυσης The Atlantic και, προσωπικά, με βοήθησε να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί.
Όποια πέτρα και αν σηκώσεις στην Ελλάδα θα βρεις, για το συγκεκριμένο θέμα (αλλά και γενικότερα), μια ντουζίνα ειδικούς. Συνήθως με αντικρουόμενες απόψεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι ανήκω σε αυτούς. Επίσης, για να είμαι εντελώς ειλικρινής, δεν έχω το χρόνο, την αντοχή ή την υπομονή να διαβάσω 20.000 αναλύσεις. Χρειάζομαι, όπως παλιά στο Λύκειο, ένα λυσάρι. Κάτι που να μου δίνει σαφείς απαντήσεις. Κάτι που να μου επιτρέπει να μπορώ να σταθώ σε μια πιθανή συζήτηση και να μην αισθάνομαι σαν ξανθιά υπεύθυνη καφετέριας σε συνέδριο αστροφυσικών. Κάτι που να εξηγεί, χωρίς να φανατίζει.
Στο συγκεκριμένο -‘ψύχραιμο’ κατά τη γνώμη μου- κείμενο του Graeme Wood, που δηλώνει ότι για να το γράψει διάβασε ότι έχει γραφτεί επί του θέματος και ζήτησε τη γνώμη εδικών και από τις δυο πλευρές, θεωρώ ότι το βρήκα. Ένα κείμενο που προκάλεσε, προφανώς, αντιδράσεις. Αλλά, το οποίο, βρήκε -όπως τονίζει ο ίδιος εδώ- αναπάντεχα υποστηρικτές ανάμεσα σε οπαδούς του ισλαμικού κράτους υπό την έννοια ότι προσπαθεί να παρουσιάσει με αντικειμενικό τρόπο το τι πιστεύουν. Γιατί το πιο επικίνδυνο σε μια σύγκρουση είναι να μην καταλαβαίνεις -ή, ακόμη χειρότερα, να μην μπαίνεις στον κόπο να καταλάβεις- ποιος στέκεται απέναντί σου (Αν και, προφανώς, η ημιμάθεια είναι ακόμη χειρότερη). Όπως και να’ χει, αυτό που κατάλαβα διαβάζοντάς το είναι:

ISIS

Με φόρα στο Μεσαίωνα
Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος, από που έσκασε μύτη και ποιες είναι οι διαθέσεις του; Απλές, φαινομενικά, ερωτήσεις. Δύσκολες απαντήσεις. Ειδικά για ένα Δυτικό που δεν μπορεί με τίποτα να ‘χωνέψει’ αυτό τον τρόπο σκέψης και που έχει ξεχάσει την εποχή που, και στην Ευρώπη, οι άνθρωποι πέθαιναν και σκότωναν σωρηδόν για τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Μιλάμε -όπως εξηγεί ο αρθογράφος- για ένα ‘ερμητικό βασίλειο’ (Islamic State of Iraq and al-Sham) με ηγέτη τον Abu Bakr al-Baghdadi στο οποίο λίγοι έχουν μπει και έχουν καταφέρει να βγουν ζωντανοί. Ένα κράτος που απορρίπτει την ειρήνη ως ‘θέμα αρχής’ και θεωρεί τον εαυτό του ‘πρωταγωνιστή σε ένα τέλος του κόσμου που έρχεται’.
Η θρησκευτική του φύση είναι όντως μεσαιωνική. Και οι οπαδοί του είναι όντως ταγμένοι να ‘επιστρέψουν τον πολιτισμό σε ένα νομικό περιβάλλον του 7ου αιώνα’. Κάτι ενδεικτικό -μεταξύ άλλων- στην προτροπή του Sheikh Abu Muhammad al-Adnani, εκπροσώπου του Ισλαμικού κράτους, στους Μουσουλμάνους που κατοικούν σε Δυτικές χώρες, να ‘βρουν έναν άπιστο, να του σπάσουν το κεφάλι με μια πέτρα, να τον δηλητηριάσουν, να τον πατήσουν με το αυτοκίνητο ή να του καταστρέψουν τις σοδειές του’. Όλες ‘βιβλικές’ τιμωρίες (με την εξαίρεση της ‘μετωπικής’). Όλες με βάσει διδάγματα του προφήτη Μωάμεθ. Γιατί το Ισλαμικό κράτος είναι όντως βαθιά Ισλαμικό. Κάτι λιγότερο αυτονόητο από ότι φαντάζεσαι. Ακόμη, υποθέτω, και για κάποιους από το δυτικό κόσμο που εντάσσονται στις τάξεις του και το συνειδητοποιούν από πρώτο χέρι.
Είναι κανονικό κράτος
Σε αντίθεση με την al Qaeda, που λειτουργούσε με αυτόνομους πυρήνες, το Ισλαμικό κράτος χρειάζεται να έχει έδαφος στην κατοχή του για να είναι ‘νόμιμο’. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση. Και, όπου είναι ενεργό, είναι ‘κανονικό’ κράτος. Με την γραφειοκρατεία του, τις δομές του (και, πάνω από όλα, τους φοροσυλλέκτες του. Δεν μιλάμε δηλαδή για τρομοκρατική οργάνωση που εξαρτάται από πλούσιους Άραβες χορηγούς, αλλά για κράτος με ετήσια έσοδα -όπως έχει υπολογιστεί- 2 δις δολάρια (από φόρους, από πώληση πετρελαίου και από διάφορα άλλα).
Δεν είναι όλοι Μουσουλμάνοι φανατικοί
Προφανώς. Ωστόσο, όλα αυτά που πιστεύουν οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους, όσο μεσαιωνικά και αν μας φαίνονται, είναι βασισμένα όντως στα διδάγματα του Προφήτη Μωάμεθ και το Κοράνι. Απλώς, αν έχω καταλάβει καλά, η εκδοχή που πιστεύουν είναι η εντελώς original. Εκείνη που περιλαμβάνει, όπως δήλωσε ο ειδικός επί του θέματος -καθηγητής στο Princeton- Bernard Haykel , ‘Σκλαβιά, σταυρώσεις και αποκεφαλισμούς. Μεσαιωνικές πρακτικές που το ISIS αναβιώνει πλήρως στη σύγχρονη εποχή’. Εκείνη που, όπως είναι λογικό αν το δεις ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα, αντανακλά την πραγματικότητα και τις ανάγκες της βίαιης εποχής στην οποία γράφτηκε. Συγκεκριμένα για τα περί σκλαβιάς, ο al-Adnani έχει δηλώσει ‘Θα κατακτήσουμε την Ρώμη σας, θα σπάσουμε τους σταυρούς σας και θα σκλαβώσουμε τις γυναίκες σας. Αν δεν το καταφέρουμε εμείς, θα το καταφέρουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και μετά θα πουλάνε τους γιους σας στα σκλαβοπάζαρα’

Όλοι άπιστοι είμαστε
Το πρόβλημα δεν το έχουμε μόνο όλοι εμείς στη Δύση. Άπιστοι (βλέπε άξιοι εκτέλεσης) θεωρούνται επίσης 200 εκατομμύρια Σιίτες, ”αφού το να πιστεύεις σε αυτό το ‘προοδευτικό’ δόγμα σημαίνει ότι θεωρείς ότι το Κοράνι δεν είναι εξαρχής τέλειο”, καθώς επίσης όλοι οι αρχηγοί των κρατών σε κάθε μουσουλμανική χώρα γιατί, με το να κατέβουν σε εκλογές, σημαίνει ότι ‘έχουν βάλει το νόμο του ανθρώπου πάνω από τη Σαρία’. Και όντως, στα εδάφη του Ισλαμικού κράτους, οι εκτελέσεις -όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει- είναι συχνές. Δεν ξέρω αν είναι εξίσου γνωστό ότι εξαιρούνται από αυτόματη εκτέλεση οι χριστιανοί που δέχονται τη νέα τους κυβέρνηση και πληρώνουν το σχετικό φόρο γνωστό ως jizya. Mε άλλα λόγια, ακόμη και αν βρεθείς να ζεις στο Ισλαμικό κράτος, από τους φόρους δεν γλιτώνεις με τίποτα.

Πηγή: oneman