Μειώνεται το αφορολόγητο κάτω από τα 8.000 ευρώ

αφορολόγητο

Μειώνεται το αφορολόγητο κάτω από τα 8.000 ευρώ

Πού θα διαμορφωθούν τα νέα όρια – Μισθωτοί και συνταξιούχου με τις κατώτατες αποδοχές θα κληθούν να πληρώσουν – Συμφωνημένη από τον Αύγουστο με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου η επιβολή ακόμα μεγαλύτερης φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι να κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, καθώς και συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίως από 660 έως 800 ευρώ, καθώς επίσης και να αυξηθούν οι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ! Όπως ήδη αποκάλυψαν τα dikaiologitika.gr, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε ήδη από τον Αύγουστο του 2015 με τους εκπροσώπους των δανειστών να προχωρήσει στη μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Δεσμεύτηκε δε να νομοθετήσει το επαχθές αυτό μέτρο, που αυξάνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, με το κείμενο του Μνημονίου ΙΙΙ, το οποίο υπέγραψε τον ίδιο μήνα. Συνεπώς, τα όσα διαρρέουν πλέον κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις τωρινές διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών περί αιφνιδιασμού τους από τους δανειστές όταν άκουσαν από τα χείλη τους ότι πρέπει να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο και περί … μάχης που δίνουν για τη διάσωσή του δεν μπορούν πλέον να γίνουν πιστευτά. Μετά και τη συνάντηση της Κυριακής μεταξύ της ελληνικής «διαπραγματευτικής» (;) ομάδας, αποτελούμενης από τους μη γνωρίζοντες τα φορολογικά κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών» ξεκαθαρίστηκε ότι το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ, το οποίο παρέχεται σήμερα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με την μορφή έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ θα περικοπεί σημαντικά και θα διαμορφωθεί ίσως και κάτω από τα 8.000 ευρώ! Ενδεικτική είναι η απαισιόδοξη δήλωση κυβερνητικού στελέχους αμέσως μετά τη συνάντηση ότι εάν τελικά η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ δεν μειωθεί περισσότερο από 100-200 ευρώ θα είναι μεγάλη κυβερνητική επιτυχία! Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Τυχόν μείωση της έκπτωσης αυτής κατά 100 ευρώ ισοδυναμεί με περικοπή του αφορολογήτου από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, ενώ τυχόν μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 200 ευρώ σημαίνει περιορισμό του αφορολογήτου από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ! Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού στελέχους, η … επιθυμία της κυβέρνησης μετατοπίζεται πλέον στο να μειωθεί το αφορολόγητο σε επίπεδα μεταξύ 8.636 και 9.090 ευρώ. Όμως, το βέβαιον είναι ότι αυτή η κυβερνητική … επιθυμία δεν θα εκπληρωθεί αλλά η πτώση του αφορολογήτου θα είναι πολύ μεγαλύτερη ώστε να διαμορφωθεί κάτω από τα 8.000 ευρώ όπως ζητούν οι δανειστές και – για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια – να επιβληθούν φόροι εισοδήματος ακόμη και σε εργαζόμενους που λαμβάνουν τον ισχύοντα κατώτατο μισθό των 586 ευρώ το μήνα, καθώς και σε συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαίως ποσά της τάξεως των 660-800 ευρώ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα «διέρεε» τεχνηέντως ότι επιζητεί να υπάρξει πρόσθετο φορολογικό βάρος για μισθωτούς και συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από το επίπεδο των 30.000 ευρώ εμφανίζεται να αποδέχεται επιβολή φόρων σε αφορολόγητα μέχρι σήμερα εισοδήματα της τάξεως των 8.000 – 9.545 ευρώ και αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων σε επίπεδα εισοδημάτων άνω των 9.545 ευρώ (η μείωση του αφορολογήτου θα προκαλέσει αυξήσεις φόρων σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από το σημερινό αφορολόγητο των 9.545 ευρώ) Κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών» συμφωνήθηκε εξάλλου η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες να είναι όμοια με την κλίμακα φορολόγησης των μισθών και των συντάξεων, με μόνη διαφορά την μην ύπαρξη αφορολογήτου. Δηλαδή στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες ο φόρος θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Σήμερα, στην κλίμακα αυτή, ο φόρος ξεκινά από το 26% και επιβάλλεται επίσης από το πρώτο ευρώ. Συνεπώς, η εφαρμογή νέας κλίμακας όμοιας με αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων έστω και χωρίς αφορολόγητο θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των επιβαρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Επιπλέον κατά τη συνάντηση της Κυριακής συμφωνήθηκε να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος ώστε να μην ισχύσει η αύξηση του συντελεστή από το 13% για το 2015 στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, τα εισοδήματα από ενοίκια συμφωνήθηκε να φορολογηθούν με βάση το Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο. Δηλαδή θα ισχύσουν συντελεστές φόρου αυξημένοι από το 11% στο 15% για ετήσια ποσά εισοδημάτων από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα άνω των 12.000 ευρώ ποσά εισοδημάτων από ενοίκια. Η κυβέρνηση έχει προτείνει επιπλέον και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

πηγή: dikaiologitika.gr