Το δράμα δεν μπορεί να κατοικήσει στο Σχιστό

Σχιστό

Το δράμα δεν μπορεί να κατοικήσει στο Σχιστό

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στον Πειραιά κατέφθασαν ακόμη έξι χιλιάδες πρόσφυγες.

Το προσφυγικό ρεύμα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών. Και έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Συρία. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με πρόσφυγες πολέμου. Ανθρώπους που είχαν κανονικές ζωές, οικογένειες και περιουσίες. Τα κριτήρια της φυγής τους δηλαδή δεν είναι οικονομικά. Δεν έχουμε να κάνουμε με οικονομικούς μετανάστες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ακολούθησαν μια συγκεκριμένη στρατηγική έντασης στην Μέση Ανατολή που τα αποτελέσματα της γίνεται ξεκάθαρα σήμερα.

Είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό πως υπάρχουν φήμες για δημιουργία κέντρου κράτησης στο Σχιστό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Το προσφυγικό δράμα είναι αδύνατον να λυθεί με περιπολείες της FRONTEX στο αιγαίο και με κέντρα κράτησης στις πόλεις. Η δημιουργία ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Σχιστό το μόνο που θα καταφέρει είναι να παραδόσει τη Β’ Πειραιά στο έλεος της Χρυσής Αυγής.

Οι φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές της Β’ Πειραιά δεν μπορούν να σηκώσουν ένα κέντρο κράτησης, αν αυτό συμβεί η ημιμάθεια και η φτωχοποίηση που επικρατεί στην περιοχή θα στραφεί εναντίον των προσφύγων. Επίσης τα κέντρα κράτησης τα λυμαίνονται συγκεκριμένες εταιρείες για προσωπικά κέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει παντελώς ανέτοιμος για να αντιμετωπίσει την προσφυγκή κρίση. Τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει στην ανθρωπιά που δείχνουν οι κάτοικοι του Αιγαίου (όχι όλοι δυστυχώς) και οι αυτοοργανωμένες ομάδες στις μεγάλες πόλεις.

Η ανάμειξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία και η εμπλοκή αμαρτωλών ΜΚΟ που περισσότερο έβγαζαν χρήματα παρά βοηθούσαν τους πρόσφυγες.

Οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών τυ Πειραιά γνωρίζουν από πρώτο χερί το πόνο της μετανάστευσης και τη δημιουργία παραγκουπόλεων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πρόσφυγες με τον εγκλεισμό τους σε ένα κέντρο κράτησης στο Σχιστό θα σημάνει ουσιαστικά τον εγκλεισμό τους και τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φτιάχνει τείχη

Πριν λίγους μήνες η Γερμανία και η Ολλανδία είχαν βγάλει μια ανακοίνωση η οποία καλωσόριζε τους πρόσφυγες στις χώρες αυτές. Η αλήθεια όμως κρυβόταν στα ψιλά γράμματα. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων που θα δέχονταν κι αυτοί θα αποτελούσαν φτηνά εργατικά χέρια. Μόλις οι θέσεις για τους σύγχρονους σκλάβους καλύφθηκαν οι ισχυρές οικονομίες των ζωρών αυτών δημιούργησαν χώρες αναχώματα που θα διώχνουν τους πρόσφυγες. Βλέπε το παράδειγμα της Δανίας και της Ουγγαρίας.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να φυλακίσει τους πρόσφυγες σε περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Το ενδεχόμενο λοιπόν της δημιουργίας κέντρου κράτησης στο Σχιστό θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο τόσο για τους ντόπιους όσο κα για τους πρόσφυγες ενώ θα χαρίσει ουσιαστικά την Β’ Πειραιά σε ακροδεξιές ομάδες.

φώτο:Μάριος Λόλος

Σχιστό