Ο Τόσκας έστειλε σπίτι του τον Σταυρόπουλο της Παιανίας

Σταυρόπουλο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποστράτευση του Σταύρου Σταυρόπουλου στις πρόσφατες κρίσεις. Ο Σταύρος Σταυρόπουλος είχε ηγηθεί των ανακρίσεων στην δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου και έχει κατηγορηθεί από τους οπαδούς του Ολυμπιακού για μεθοδεύσεις.

Ήταν Μάρτης του 2007, στο Σ.Ε.Φ. είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες του συνεδρίου της νεολαίας ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε γραμματέα τον Κώστα Πανταζή. Λίγο πιο πέρα στο στάδιο Καραΐσκάκη μία ομάδα με λιγότερα από 100 μηχανάκια με οπαδούς του Ολυμπιακού ξεκινούν για την μακρινή και αφιλόξενη για αυτούς Παιανία όπου θα διεξαγόταν το final-8 του γυναικείου βόλεϋ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Η πομπή των οπαδών του Ολυμπιακού διέσχισε ανενόχλητη όλη την Αθήνα και μεγαλώνοντας καθοδόν έφτασε στην Λεωφόρο Λαυρίου όπου την περίμενε μία αντίστοιχη με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Η Λεωφόρος Λαυρίου μεταβάλλεται κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης. Σε αυτές τις συμπλοκές πέφτει νεκρός ο οπαδός του τριφυλλιού Μιχάλης Φιλόπουλος. Η αθλητική κοινωνία βυθίζεται στο πένθος και όλοι εύχονται να είναι το τελευταίο θύμα της τυφλής βίας του χουλιγκανισμού.

Κάπου εδώ αναλαμβάνουν δράση οι σκληροί “ερευνητές” της ΓΑΔΑ. Έχοντας στα χέρια τους συλληφθέντες οπαδούς του Ολυμπιακού, αυτόπτες μάρτυρες και video ξεκινάνε το έργο της ανεύρεσης του/των δολοφόνου/ων του Μιχάλη Φιλόπουλου. Η έρευνα στοχοποιεί τους προεξάρχοντες των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού και κυρίως τον Μ.Κ. μέλος του .Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακού τότε. Η αστυνομική προανάκριση αποδειχθηκε τόσο σκληρή ώστε ένας βασικός κατηγορούμενος δεν άντεξε την πίεση και κατάπιε τον σταυρό του. Ο φάκελος της Παιανίας κλείνει με την τελική κατάθεση ενός τοξικομανή που “δένει” σύμφωνα με την αστυνομία τους υπόλοιπους 20 και πλέον κατηγορούμενους. Των ερευνών προΐσταται τότε ο ήδη αποστρατευθείς κατά τις τελευταίες επεισοδιακές κρίσεις στην Αστυνομία, αστυνομικός διευθυντής Σταύρος Σταυρόπουλος, ένας κατά γενική ομολογία αποδοτικός αξιωματικός για δύσκολες ειδικές αποστολές.

Χαρακτηριστικό του ομιχλώδους τοπίου της αστυνομικής προανάκρισης ήταν η λήψη ενόρκων μαρτυρικών καταθέσεων ακόμη και από ανθρώπους που στη συνέχεια μεταβλήθηκαν σε κατηγορούμενους εν μια νυκτί, ενώ κανονικά θα έπρεπε να λαμβάνονται ανωμοτί εξετάσεις υπόπτων. Οι ανακριτές από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν το κλίμα των ανακρίσεων και ξεκαθάρισαν τους φερόμενους ως κατηγορούμενους από το πόρισμα της Αστυνομίας και βγάλανε εκτός εκείνους τους κατηγορούμενους που δεν είχαν καμία σχέση την δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο απαλλάχθηκαν πανηγυρικά οι περισσότεροι κατηγορούμενοι μεταξύ αυτών και το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός αφού δεν είχαν καμία σχέση με το έγκλημα. Ήταν πλέον εμφανές ότι οι έρευνες είχαν πέσει πολύ μα πολύ μακριά από την αλήθεια. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού το είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή με πανό τους στο Σ.Ε.Φ κάνοντας λόγο για αστήρικτες και βιαστικές κατηγορίες.

Στο Εφετείο φυλακίστηκαν τελικά 4 οπαδοί του Ολυμπιακού ακυρώνοντας στην πράξη τους χειρισμούς των προανακριτικών αρχών. Ανασκοπώντας κάποιος την υπόθεση μετά από 9 χρόνια κάποια βασικά ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα.

Το βασικότερο είναι το ερώτημα της μητέρας του άτυχου οπαδού που πιστεύει ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα οι δολοφόνοι του παιδιού της. Επίσης βασικό ήταν γιατί κάποιοι “αρμόδιοι” ήθελαν να συνδεθεί το τότε μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ και κατ επέκταση η ΠΑΕ Ολυμπιακός με το έγκλημα ενώ τελικά ο ίδιος ήταν πανηγυρικά αθώος; Εξυπηρετείτο κάποιος ανομολόγητος σκοπός ή όχι; Αν ναι, αυτός ήταν να πληγεί ο Ολυμπιακός ή να διατηρηθεί στην επικαιρότητα το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τα τοξικά ομόλογα των γαλάζιων golden boys και την αγορά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ρητορικά τα ερωτήματα που αν και χάνονται στην αχλή του χρόνου βασανίζουν ακομα και σήμερα όποιον θέλει να ψάξει τα πράγματα κάτω από την επιφάνεια και τα φαινόμενα.