Διορθωτικές αλλαγές στα capital controls

Διορθωτικές αλλαγές στα capital controls

Διορθωτικές αλλαγές στα capital controls – Διπλασιάζεται το όριο για τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών υπό προϋποθέσεις – Αμετάβλητο παραμένει τελικά το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ

Αν και το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ μένει αμετάβλητο, καθώς η αβεβαιότητα στην οικονομία καθιστά απαγορευτική στην παρούσα φάση κάθε σκέψη για αύξηση, ωστόσο το ΥΠΟΙΚ σκέφτεται να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές, κυρίως διορθωτικού χαρακτήρα.

Οι αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, και εφόσον λάβουν την τελική έγκριση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα αφορούν:

  1. Στη δυνατότητα μερικής αποπληρωμής δανείου. Σήμερα η δυνατότητα αυτή απαγορεύεται, εκτός και αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό, και στις τράπεζες πληθαίνουν τα αιτήματα που ζητούν να δοθεί η σχετική δυνατότητα και από χρήματα του εσωτερικού.
  2. Στην αύξηση του ορίου για τη μεταφορά, μέσω τραπεζών ή μέσω ιδρυμάτων, πληρωμών κεφαλαίων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαιολογητικά, από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το όριο για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό για λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, παραμένει στα 2.000 ευρώ, ενώ στα 2.000 ευρώ ή στο ισόποσο σε ξένο νόμισμα παραμένει και το όριο μεταφοράς χαρτονομισμάτων για ταξίδι στο εξωτερικό.
  3. Στην αύξηση του ορίου για πρόωρη λήξη των προθεσμιακών, που σήμερα περιορίζεται στα 1.800 ευρώ, εάν πρόκειται για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης, ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, νοσήλια, δίδακτρα, προμηθευτές, εργαζόμενοι ή συντάξεις.
  4. Στη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών, προκειμένου να καταβάλλονται προνοιακά επιδόματα και να εξυπηρετηθούν κοινωνικές ανάγκες.

 

Πηγή: thetoc.gr