Διαβάστε αναλυτικά τι θα συμβεί στις συντάξεις και την έκτακτη εισφορά

συντάξεις

Διαβάστε αναλυτικά τι θα συμβεί στις συντάξεις και την έκτακτη εισφορά

Mε μειώσεις τις υψηλές κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ και τις επικουρικές, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση και το νούμερο ένα προαπαιτούμενο της αξιολόγησης, αυτό του Ασφαλιστικού. Σημαντικές μειώσεις στα ανώτατα όρια των κύριων συντάξεων και περικοπές έως και 25% στις επικουρικές φέρεται να έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές, προκειμένου να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων τους να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Τα νέα αυτά μέτρα στα οποία συγκλίνουν πλέον κυβέρνηση και δανειστές θα συμβάλουν στην απαιτούμενη από το Μνημόνιο ΙΙΙ εξοικονόμηση συνταξιοδοτικών δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ελληνική πλευρά έχει συγκλίνει με τους θεσμούς όσον αφορά σε αρκετά σημεία του «πακέτου» για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για «ορισμένες παραμετρικές αλλαγές μπορεί να υπάρξει», διευκρίνισε ο εν λόγω κυβερνητικός παράγων. Νέο σενάριο θέλει να έπεσε στο τραπέζι η επιβολή ενός είδους κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς για όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το Κουαρτέτο αφήνει «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. Στις παραμετρικές αλλαγές, στις οποίες φαίνεται ότι έχει βρεθεί σημείο σύγκλισης περιλαμβάνονται οι νέες περικοπές στα ανώτατα όρια των κύριων συντάξεων, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 2.773 ευρώ για μία σύνταξη και στα 3.680 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις, καθώς επίσης και νέες περικοπές έως 25% στις επικουρικές συντάξεις. Ειδικότερα, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να χαμηλώσει στα 2.304 ευρώ, ενώ για το «άθροισμα» των κύριων συντάξεων στα 3.072 ευρώ. Δηλαδή το νέο ανώτατο όριο για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο της σύνταξης αυτής.

Την ίδια στιγμή, οι επιθεωρητές των δανειστών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν την ελληνική πρόταση για την αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι «υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις με το ΔΝΤ». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έως το 2018 δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους αγρότες και τα ενοίκια, οι αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, η αναμόρφωση του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη παιγνίων του ΟΠΑΠ, οι νέες περικοπές σε στρατιωτικές δαπάνες κ.λπ. Από την πλευρά τους οι δανειστές ανεβάζουν το ποσό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων στα επίπεδα των 7,2 έως 9 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει κι από πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του αρμοδίου για την Ευρώπη εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν. Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας εκτίμησε ότι την άλλη εβδομάδα οι επικεφαλής των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως άφησαν να εννοηθεί στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους για την ποσοτικοποίηση των μέτρων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα στο σκέλος των εφάπαξ το υπουργείο Εργασίας, στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, έχει ήδη δώσει τις «κατευθυντήριες γραμμές», οριοθετώντας έναν καινούργιο μαθηματικό τύπο, που έτσι και αλλιώς φέρνει περικοπές. Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να κωδικοποιηθούν ακριβέστερα, μέσα από την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, οι οποίες θα δείχνουν τα ύψος των εσόδων, αλλά και των δαπανών στους Τομείς Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ, έτσι ώστε να καθορίσουν το τελικό ύψος τους, για να μην παράγονται ελλείμματα στο μέλλον.

Το ύψος τους θα προκύπτει από τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, συν ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα που ισχύουν για το Κοινό Κεφάλαιο που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ουσιαστικά, τα σενάρια που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, δίνουν άλλο ύψος εφάπαξ έως το 2013 και μικρότερο από το 2014 και μετά, αφού θα μειώνεται το σχετικό επιτόκιο. Στόχος είναι όσο θα περνούν τα έτη, να υπάρχει σταδιακή μείωση του εφάπαξ βοηθήματος, αφού θα μειώνεται αντίστοιχα το μερίδιο του εφάπαξ που θα αφορά τα έτη πριν από το 2013 και θα αυξάνεται το μερίδιο που θα προκύπτει από το 2014 και μετά. Βέβαια, το μοντέλο αυτό, που πρέπει να επικυρωθεί από σχετικές αναλογιστικές μελέτες, αποτελεί την ελληνική πρόταση για εξορθολογισμό του συστήματος σε βάθος χρόνου. Μένει να υπάρξει η σχετική έγκριση από τους θεσμούς, που στο παρελθόν έχουν μιλήσει ανοιχτά για κατάργηση της συγκεκριμένης παροχής, δηλαδή για εφαρμογή πολύ πιο σκληρών και «βίαιων» μέτρων. Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, η ελληνική πλευρά προτείνει να ακολουθηθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο εκπόνησης σχετικών αναλογιστικών μελετών, με βάση ένα συγκεκριμένο ποσοστό αναπλήρωσης.

Οι περικοπές όμως, που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία, επιχειρείται να είναι στοχευμένες και να εστιαστούν σε συγκεκριμένους κλάδου εργαζομένων, που χορηγούν επικουρικές συντάξεις, πολύ υψηλότερες από τα 170 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος στο ΕΤΕΑ.

πηγή: dikaiologitika.gr