Στα συντρίμμια της λογικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

E.E.

Στα συντρίμμια της λογικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με τις αρχές της.

Χθες παραδόθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία τελεσίγραφο το οποίο ορίζει εντός των επόμενων τριών μηνών τη σκλήρυνση της χώρας στα σύνορα της (πόσο ακόμη θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα).

Το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί, το μεγαλύτερο δεκαετιών, οφείλεται κυρίως στο πρόβλημα που υπάρχει στη Συρία. Η πολιτική που ακολούθησε η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ στο ζήτημα της Συρίας, δηλαδή να μην βρεθεί πολιτική λύση πρόβλημα ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν ως πρόσφυγες πολέμου.

Πριν λίγους μήνες οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είχαν ανακοινώσει πως θα δεχθούν ένα συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων. Αυτό δεν συνέβη φυσικά από φιλανθρωπία αλλά από εκμετάλλευση οι χώρες αυτές είχαν ανάγκη από φτηνό εργατικό δυναμικό. Μόλις οι ανάγκες αυτές καλύφθηκαν οι χώρες προτεκτοράτα ανακοίνωσαν τη σκλήρυνση στη στάση τους για το μεταναστευτικό. Βλέπε Ουγγαρία και Δανία.

Η Ε.Ε. προσπαθεί για ακόμη μια φορά να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί με μοναδικό της στόχο και σκοπό να μην θιγούν οι κερδοφόρες και ισχυρές οικονομίες. Δεν θα διστάσει να καταστρέψει για ακόμη μια φορά τις περιφερειακές χώρες για να μην μειωθεί το κέρδος. Με τη σκλήρυνση που ζητά από την Ελλάδα που αποτελεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, σε μια περιοχή μάλιστα όπως είναι τα Βαλκάνια, τα οποία εύστοχα έχουν χαρακτηριστεί ”πυριτιδαποθήκη” δηλαδή με το χτίσιμο νέου φράχτη, τις εντονότερες περιπολίες στον Αιγαίο από το λιμενικό και τη FRONTEX θα απαιτήσει αργά ή γρήγορα και κέντρα κράτησης όπως αναφέραμε χθες.

Με πιθανό κλείσιμο των συνόρων σε γειτονικές χώρες υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα συσσωρευτικό πρόβλημα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες. Η πολιτική της Ε.Ε. δείχνει για ακόμη μια φορά πως δεν θα διστάσει μπροστά σε ανθρώπινες ζωές να επιλέξει την ”ασφάλεια” και το ”κέρδος”.