Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» το 2016

Παγκόσμιας Τράπεζας

Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» το 2016. Κίνδυνο να πληγεί η παγκόσμια οικονομία το 2016 από την «τέλεια καταιγίδα».

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το 2016. Η Τράπεζα υποστηρίζει ότι οι λεγόμενες BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα μπορούσαν να  αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Τον κίνδυνο να πληγεί η παγκόσμια οικονομία το 2016 από την «τέλεια καταιγίδα» επισημαίνει  που προειδοποιεί ότι μια ταυτόχρονη επιβράδυνση στις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να ενισχυθεί από μια νέα περίοδο αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως αναφέρει το Τhe TOC.gr. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι επιπτώσεις θα είναι αυξημένες από τις έντονες πιέσεις στις χρηματαγορές, όπως αυτές που προκλήθηκαν το 2013 με την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι εξέταζε τη μείωση του κινήτρου που παρείχε στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη στις οικονομίες BRIC μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τις προσδοκίες, τότε αυτό θα πλήξει κατά 0,8% την ανάπτυξη σε άλλες αναδυόμενες αγορές και θα μειώσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,4%. Η Τράπεζα επεσήμανε επίσης τους κινδύνους από αυτό που ονομάζεται “τέλεια καταιγίδα”. «Η διάχυση του κινδύνου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν η επιβράδυνση των Brics συνδυαστεί  με πιέσεις των χρηματαγορών”.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις «απογοητευτικές» επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 2,4% το 2015, θα καταγράψει άνοδο μόνο 2,9% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3%.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός αποδίδει τη μείωση αυτή στην αδυναμία των κυριότερων αναδυόμενων αγορών που «απειλεί τους στόχους μείωσης της φτώχειας», δεδομένου ότι οι χώρες συνέβαλαν την τελευταία δεκαετία σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στην Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στος 6,7% φέτος, από 6,9% το 2015. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση της κινεζικής οικονομίας από το 1990.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ακόμη χειρότερη για δύο άλλες αναδυόμενες χώρες, τη Βραζιλία (στο -2,5%) και τη Ρωσία (-0,7%) οι οποίες πλήττονται από τη πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% και για την ευρωζώνη 1,7%, μια μείωση μόνο κατά 0,1 της μονάδας σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.

Πηγή: Τhe TOC.gr