Oι όροι της Λαγκάρντ για να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Λαγκάρντ

Oι όροι της Λαγκάρντ για να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό ίσως ολοκληρωθεί και το β’ εξάμηνο του 2016.

Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitun η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε προς το παρόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας και καλεί για την Αθήνα να προχωρήσει πρώτα σε «σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα πρέπει να βελτιωθούν και το συνολικό βάρος του χρέους να καταστεί βιώσιμο ζήτησε η κ. Λαγκαρντ.

Λίγες ώρες μετά το Eurogroup, όπου επαναδιατυπώθηκε πως όλες οι πλευρές θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου – γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχθεί κατηγορηματικά και η ελληνική κυβέρνηση διά της συνέντευξης Τσακαλώτου στην Handelsblatt, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει πως αυτό δεν θα γίνει αν δεν εκπληρωθούν, ή έστω δρομολογηθούν, δύο ζητήματα, ένα εκ μέρους της Ελλάδας και ένα εκ μέρους των δανειστών.

Η κυρία Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα: «Καταρχήν, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα, όπου το ασφαλιστικό είναι βασική παράμετρος για να αποδείξει ότι βελτιώνει την αποδοτικότητα της οικονομίας. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα».

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο όπως είπε δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί η κατάσταση να συνεχιστεί έτσι: «Το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν υφίστανται».

upl569899c56b408

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος, κοιτάμε πιο μακριά, παρατηρούμε, κάνουμε τα σχόλιά μας…». Το ΔΝΤ βλέπει ότι έχει ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, «αλλά δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, πόσα χρήματα σκοπεύει το ΔΝΤ να δώσει, η Λαγκάρντ χαμογέλασε. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποφασίσει την περαιτέρω συμμετοχή μας. «Ίσως τα 16 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα προγράμματα;», ρωτούν οι δημοσιογράφοι. Η Λαγκάρντ απαντά αόριστα: Αυτά έχουν περισσέψει.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, στις 21 Ιανουαρίου η Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέφτηκε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακριβώς την ημέρα που ο Πολ Τόμσεν βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, στο ίδιο άρθρο της Suddeutsche Zeitung οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι όροι συμμετοχής του Ταμείου δεν υφίστανται. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα θα πρέπει επί δεκαετίες να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, να μειώσει δηλαδή το χρέος της από το 200 στο 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο ασυνήθιστη επίδοση. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να φτάσουν το 6 με 7% του ΑΕΠ. Εκείνο που ενοχλεί επίσης είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους καθώς και το γεγονός ότι γενικά επειδή οι φόροι είναι ήδη υψηλοί, αυτό που απομένει είναι η μείωση των συντάξεων.

Πηγή: protothema.gr, The TOC.gr