Ντράγκι: «Η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει με επιτυχία»

Αλέξης Τσίπρας, Ντράγκι,

Ντράγκι: «Η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει με επιτυχία». Θετικό το κλίμα στην συνάντηση με Τσίπρα.

Συμφώνησαν για την αξιολόγηση Τσίπρας-Ντράγκι, στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ντράγκι συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, αρκετά αισιόδοξος  ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει με επιτυχία εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός της Ελβετίας,μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από το Νταβός της Ελβετίας.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση να μπορεί να κλείσει με επιτυχία», δήλωσε ο Ντράγκι, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή». Το παραπάνω άλλωστε ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει α ολοκληρωθεί το συντομότερο, ενώ οι απόψεις τους ταυτίστηκαν και στο προσφυγικό θέμα.

Η ΕΚΤ φέρεται να δείχνει θετική στο ενδεχόμενο να γίνονται δεκτές ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα όταν θα είναι πιο καθαρή η εικόνα ή όταν η αξιολόγηση θα φτάνει πια στο τέλος της.

Η συζήτηση με τους δανειστές όπως είπε, γίνεται πάνω σε τρεις πυλώνες: Τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018-2019, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ένα θέμα-κλειδί στις συζητήσεις και οι οποίες είναι μεν δύσκολες αλλά θα πρέπει να είναι και βιώσιμες, όπως είπε, και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από το Νταβός, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το θέμα των προσφύγων αποτελεί πρόβλημα αλλά και ευκαιρία. Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα ωθήσουν τις χώρες της Ευρώπης σε περισσότερες δαπάνες προκειμένου να δημιουργηθούν από τις δημόσιες επενδύσεις χώροι φιλοξενίας.

Πηγή:  kathimerini.gr, protothema.gr