Νταβός: Άσκημη η βαθμολογία της Ελλάδος

Αντισυγκέντρωση Σύνταγμα

Με ηγέτες και κορυφαίους επιχειρηματίες να συγκεντρώνονται στο Νταβός, στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο όπου θα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα 24ωρα ανακοινώθηκαν οι «βαθμολογίες» των χωρών. Και η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά.

Η έκθεση για τις καλύτερες χώρες στον κόσμο ανακοινώθηκε την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου στην κορυφή βρίσκεται η Γερμανία. Οσο για την Ελλάδα, είναι στην 26η θέση της συνολικής αξιολόγησης 60 χωρών, αλλά πιο ανησυχητικές είναι οι επιμέρους «επιδόσεις» της στους τομείς που εξετάστηκαν.

Σε ποιους τομείς πήρε μηδέν η Ελλάδα
Στη συνολική κατάταξη, η Ελλάδα ήταν 26η. Ομως, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η χειρότερη «εμφάνιση» της χώρας μας στη συγκεκριμένη έκθεση είναι στην αξιολόγηση για το πόσο ανοιχτά είναι τα κράτη στις επιχειρήσεις. Εκεί, η Ελλάδα ήταν μόλις 50η. Οσο για την καλύτερη θέση, ήταν στον τομέα της κληρονομιάς, όπου πήρε την τρίτη θέση.

Στον «έλεγχο» αυτό όμως η Ελλάδα είχε και κάποια… μηδενικά. Γιατί αυτός ήταν ο βαθμός της σε ό,τι αφορά την οικονομική σταθερότητα και την αγορά εργασίας. Στον αντίποδα, η χώρα μας «αρίστευσε» σε τομείς οι οποίοι ουσιαστικά δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις, όπως η φυσική ομορφιά (9,5), το καλό κλίμα (9,6), η πλούσια ιστορία (10) και τα πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα (9,9).

Η έρευνα που πραγματοποίησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την εταιρεία αναλύσεων U.S. News & World Report και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται σε χαμηλή θέση, στην 26η, από την αξιολόγηση των συνθηκών σε 60 χώρες. Παρουσιάζοντας μία από τις κατώτερες βαθμολογίες στην επιχειρηματικότητα και το βιοτικό επίπεδο, η Ελλάδα απέχει πολύ από τη Γερμανία, τον Καναδά και τη Βρετανία που καταλαμβάνουν τις τρεις υψηλότερες θέσεις. Αν και οι ΗΠΑ εντοπίζονται στην 4η θέση της κατάταξης, παραμένουν η ισχυρότερη χώρα του κόσμου, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, ακόμη και οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία. Μετά την προχθεσινή υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικεφαλής των πετρελαϊκών κολοσσών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτατα τραπεζικά στελέχη συμφώνησαν στο Νταβός ότι δεν θα υπάρξει ζωηρή ανάκαμψη το 2016. Νότα αισιοδοξίας έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας χθες την πεποίθηση πως οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν τα εφόδια, ώστε να αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Απέρριψε εκτιμήσεις που θέλουν τον κόσμο να βιώνει εκ νέου μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως η προηγούμενη, που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2009. «Δεν βλέπω καμία αλλαγή στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Πετρέλαιο

Αναφορικά με τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την υπερπροσφορά του, που αναμένεται να ενταθεί ως φαινόμενο με την είσοδο του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά, ο Φατίθ Μπιρόλ, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, δήλωσε από το Νταβός πως δεν αναμένει θετικές εξελίξεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Οι τιμές δέχονται πιέσεις. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αναμένουμε μια αιφνίδια αύξηση το 2016», σχολίασε από το Νταβός στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg. Ο Tόνι Χέιγουορντ, πρόεδρος του κολοσσού πρώτων υλών Glencore, διαβλέπει πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί μέχρι να περάσει αυτή η «κρίση υπερπροσφοράς». Η μεγάλη και αιφνίδια πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει υποκινηθεί από την αύξηση της προσφοράς σε ένα μουντό περιβάλλον ζήτησης, αναγκάζοντας τους πετρελαϊκούς κολοσσούς στις ΗΠΑ να ακυρώσουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια και να προχωρήσουν σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Παράλληλα, τα κράτη του Περσικού Κόλπου προχωρούν σε περικοπές των δαπανών τους, διότι η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Κινεζική επιβράδυνση

Επιπροσθέτως, η κινεζική επιβράδυνση έχει οδηγήσει σε απώλειες και τις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων και έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες αγορές. Μια δυναμική επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης αναμένεται μέσα στο δεύτερο ήμισυ του 2017, όταν θα έχει βελτιωθεί η προοπτική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Saudi Basic Industries, Γιούσεφ Αλ-Μπεγιάν. Η Saudi Basic Industries είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στη Μέση Ανατολή και μία από τις πέντε ισχυρότερες εταιρείες πετροχημικών στον κόσμο.

Πώς προκύπτει η λίστα
Για να καταρτιστεί αυτή η λίστα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι τομείς, από την πολιτιστική επιρροή και την κληρονομιά, μέχρι την επιχειρηματικότητα, την οικονομική επιρροή, τη σταθερότητα, ή το κλίμα και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες κάθε χώρας. Περισσότεροι από 16.200 ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και επιτυχημένες προσωπικότητες μετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δεδομένα. Την έκθεση υπογράφουν οι U.S. News & World Report, BAV Consulting και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία.

Αναλυτικά οι «επιδόσεις» της Ελλάδας

Στον ακόλουθο πίνακα δείτε αναλυτικά τις επιδόσεις της Ελλάδας στις κατηγορίες: περιπέτεια (αξιολογεί τομείς όπως διασκέδαση, κλίμα, πόσο φιλική είναι μία χώρα), ιθαγένεια (θρησκευτική ελευθερία, ισότητα φύλων, σεβασμός περιουσίας κτλ.), πολιτιστική επιρροή, επιχειρηματικότητα (π.χ. εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο, μορφωτικό επίπεδο πληθυσμού, ικανότητες εργατικού δυναμικού), διαφορετικότητα και μοναδικότητα, κληρονομιά (πολιτιστικά θεάματα, πλούσια ιστορία κτλ.), άνοιγμα σε επιχειρήσεις (διαφάνεια, φορολογικό περιβάλλον, γραφειοκρατία κτλ.), ισχύς (π.χ. στρατός, οικονομική και πολιτική επιρροή) και ποιότητα ζωής (ασφάλεια, οικονομική σταθερότητα, φιλική προς την οικογένεια, εισοδηματική ισότητα κτλ.).

ellada_davos.20.1

«Πρωταθλήτρια» η Γερμανία
Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς είναι η Γερμανία. Ακολουθούν ο Καναδάς και η Μ. Βρετανία, ενώ οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην τέταρτη θέση, αποτελούν την πιο ισχυρή χώρα σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες
1. Γερμανία
2. Καναδάς
3. Μ. Βρετανία
4. ΗΠΑ
5. Σουηδία
6. Αυστραλία
7. Ιαπωνία
8. Γαλλία
9. Ολλανδία
10. Δανία

Αναλυτικά οι κορυφαίες χώρες ανά κατηγορία:

Περιπέτεια:
1. Βραζιλία
2. Ιταλία
3. Ισπανία

Ιθαγένεια
1. Σουηδία
2. Καναδάς
3. Δανία

Πολιτιστική επιρροή
1. Γαλλία
2. Ιταλία
3. ΗΠΑ

Επιχειρηματικότητα
1. Γερμανία
2. Ιαπωνία
3. ΗΠΑ

Κληρονομιά
1. Ιταλία
2. Ισπανία
3. Ελλάδα

Εισηγητές
1. Ινδία
2. Σιγκαπούρη
3. Κίνα

Ανοιχτή σε επιχειρήσεις
1. Λουξεμβούργο
2. Σουηδία
3. Καναδάς

Ισχύς
1. ΗΠΑ
2. Ρωσία
3. Κίνα

Ποιότητα ζωής
1. Καναδάς
2. Σουηδία
3. Δανία

Πηγή: kathimerini.gr, iefimerida.gr, BLOOMBERG