Νέα «βουτιά» στις χρηματαγορές Κίνας- Ρωσίας

Χρηματιστήριο Κίνα

Νέα «βουτιά» στις χρηματαγορές Κίνας- Ρωσίας, διστακτικά αλλά θετικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εκ νέου πτώση στις ασιατικές αγορές, και δη στην Κίνα, παρά την άνοδο του γουάν και την κατάργηση του μηχανισμού διακοπής των συναλλαγών που εφάρμοσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές και προκάλεσε την κατάρρευση των παγκόσμιων μετοχών.

Πτωτικά άνοιξαν, για τέταρτη μέρα, και οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες προσπαθούν να κρατήσουν το θετικό έδαφος καθώς το επενδυτικό κλίμα σταθεροποιείται και συνειδητοποιεί ότι η αντίδραση στην Κίνα ήταν υπερβολική.

«Η αντίδραση της αγοράς στην Κίνα είναι υπερβολική. Η αβεβαιότητα δεν έχει φυσικά εκλείψει, αρκεί ένα-δύο αρνητικά στοιχεία και επιστρέφουμε πάλι εκεί που ήμασταν. Ωστόσο, οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν πλέον τα πράγματα πιο καθαρά» υποστηρίζει ο Peter Dixon, οικονομολόγος στην Commerzbank AG.

Το πρωί ωστόσο, οι προσπάθειες της Κίνας να σταθεροποιήσει τις αγορές φαίνεται ότι απέτυχαν με αποτέλεσμα το κινεζικό χρηματιστήριο να καταγράφει νέα πτώση 5%. Οι απώλειες από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν πλέον «εξαφανίσει» τρισεκατομμύρια δολάρια από την κινεζική αγορά κι έχουν διαγράψει όλα τα κέρδη του 2015.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα τον Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν οριακά, ενώ οι τιμές εργοστασίου συνέχισαν την πτώση, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κατακλυσμιαία» επιβράδυνση της οικονομίας της.

Με πτώση κινείται και το πετρέλαιο, ενώ τα ευρωπαϊκά futures δείχνουν πτώση για τέταρτη μέρα.

Ο δείκτης Shanghai Composite βρίσκεται σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών (-5,3%) στις 3.016,17 μονάδες, παρά το ράλι του κινεζικού νομίσματος τόσο στην Κίνα όσο και στις ξένες αγορές. Ο CSI300 έκλεισε με πτώση 5% στις 3.192,45 μονάδες. Ο δείκτης Shenzhen composite έκλεισε με πτώση 6,6% στις 1.848 μονάδες.

 

Πτωτικά κινήθηκε και η υπόλοιπη Ασία, με τον αυστραλιανό δείκτη να κλείνει με πτώση 1,17% στις 4.932 μονάδες, με «οδηγό» τις ενεργειακές, χρηματοοικονομικές μετοχές και τις μετοχές πρώτων υλών, με -1,8%, -3% και -1,27% αντίστοιχα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση άνω του 2% κάτω από τις 20.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.

Στη Νότιο Κορέα, ο Kospi έκλεισε με πτώση 1,2% στις 1.894 μονάδες. Κλειστή ήταν η αγορά του Τόκιο.

«Βουτιά» άνω του 3% και για το πετρέλαιο – Πτώση και στα εμπορεύματα

Μεγάλες πιέσεις δέχεται και το πετρέλαιο, το οποίο βρέθηκε σε νέο χαμηλό από το 2003. Πτώση και για τα futures του χαλκού. Το WTI υποχώρησε για έκτη μέρα, με πτώση 2,5% στα 32,28 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 10,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή του brent πέφτει καταγράφει πτώση άνω του 3% στα 32,51 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χαλκού για παράδοση Μαρτίου σημείωσε πτώση 1,6%, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 0,2%.

Η μεταβλητότητα στις κινεζικές αγορές έχει μειώσει την ανάληψη ρίσκου παγκοσμίως.

«Η αγορά ανησυχεί για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κίνας. Οι επενδυτές είναι πολύ ανήσυχοι για τις προοπτικές της οικονομίας της καθώς αυτή επιβραδύνεται με πολύ σταθερό ρυθμό. Πολλοί φοβούνται μια απότομη προσγείωση, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο» υποστηρίζει ο Matthew Sherwood, επικεφαλής επενδυτικής ανάλυσης στην Perpetual Ltd. Στο Σίδνεϊ.

Απώλειες 4% στη Μόσχα – Σε χαμηλό 1 έτους το ρούβλι

Μεγάλη πτώση κατέγραψε και η αγορά της Μόσχας, με τον δείκτη RTS (συναλλαγές σε δολάρια) να υποχωρεί 4,06% και το ρούβλι να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2014, ακολουθώντας την τάση των ασιατικών χρηματιστηρίων και τις τιμές του πετρελαίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε τα 76 ρούβλια και του ευρώ τα 83 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014, τη στιγμή της έναρξης της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία.

Ο Micex, ο δείκτης που εκφράζεται σε ρούβλια και συνεπώς είναι λιγότερο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, κατέγραψε μικρότερη πτώση σχεδόν 2,5%.

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το πτωτικό άνοιγμά τους, χάρη κυρίως στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, εν μέσω εξασθένησης του ευρώ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, ανακάμπτοντας από την πτώση της πρώτης εβδομάδας του έτους που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει άνοδο 0,8%. ‘Ανοδο 0,7% σημειώνει ο γαλλικός δείκτης CAC 40. «Η αντίδραση στις εξελίξεις στην Κίνα ήταν υπερβολική», δήλωσε οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα δεν εξαφανίσθηκε, αλλά οι επενδυτές βλέπουν τελικά τα πράγματα πιο καθαρά. «Τα βασικά μεγέθη δεν είναι καθόλου άσχημα στην Ευρώπη και μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα. Είναι πιθανόν να δούμε περισσότερα οφέλη από τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ και την κατάρρευση των τιμών ενέργειας».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκαναν βουτιά την περασμένη εβδομάδα, καθώς επικράτησε ανησυχία ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα πλήξει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αν και τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξακολουθούν να ενισχύουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Stoxx 600 έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με απώλειες 6,7%, ενώ ο DAX σημείωσε πτώση 8,3%.

«Εάν αμφέβαλε κανείς ότι η Κίνα είναι πολύ σημαντική για τις διεθνείς αγορές, μετά την τελευταία εβδομάδα δεν θα αμφιβάλλει πια». Τάδε έφη ο A. von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, περιγράφοντας το θυελλώδες ξεκίνημα του 2016, κατά το οποίο περί τα 2,5 τρισ. δολάρια «έγιναν καπνός» σε έξι συνεδριάσεις από τα χρηματιστήρια, Ενοχος για αυτό το αρνητικό «ποδαρικό» είναι το… «Σύνδρομο της Κίνας».

Ο λόγος για τις δύο βουτιές 7% του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης την Δευτέρα και την Πέμπτη (που θα ήταν μάλλον μεγαλύτερες εάν δεν είχε ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτόματης αναστολής των διαπραγματεύσεων, που απενεργοποιήθηκε στη συνέχεια…) και για τη διολίσθηση του γιουάν επί εννέα ημέρες που κλιμακώθηκε την Πέμπτη, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) καθόρισε την ισοτιμία αναφοράς του γιουάν με το δολάριο κατά 0,5% χαμηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα στα 6,5646 γιουάν/δολάριο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του γιουάν από τον Αύγουστο, οπότε η αιφνιδιαστική υποτίμηση του νομίσματος κατά 2% είχε προκαλέσει ισχυρότατες αναταράξεις διεθνώς.

Στο ίδιο έργο θεατές
Το… σίριαλ του Αυγούστου ξαναπαίχτηκε αυτές τις ημέρες, καθώς η ταυτόχρονη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης και του γιουάν αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που αποτελεί ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και 15 χρόνια οδεύει προς ανώμαλη προσγείωση και όχι προς ήπια προσαρμογή σε χαμηλότερους, αλλά πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως επιδιώκουν οι αρχές του Πεκίνου.

Πηγή: newmoney.gr, imerisia.gr, protothema.gr