Κοτζιάς: Η Γερμανία δεν θέλει την έξοδό μας από τη Σένγκεν

Κοτζιάς

Κοτζιάς: Αν ανοίξει ο  φράχτης στον ‘Εβρο θα χαθεί ο έλεγχος

Χθες το βράδυ σε δείπνο στο Βερολίνο ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ελληνική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα ζητά 100 σκάφη από την Frontex. Αυτά θα παραλαμβάνουν από τα ελληνικά hot spot εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την έγκριση ασύλου και όσους δεν είναι Σύρους, ή Αφγανοί από εμπόλεμες ζώνες.

Η ελληνική πλευρά, τόνισε ο κ. Κοτζιάς σήμερα μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο, απορρίπτει κάθε άλλη επέμβαση στην ελληνική κυριαρχία, δεν δέχεται αλλαγές συνθηκών, ούτε τις ελληνοτουρκικές περιπολίες. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του ότι το 50% των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά από την Αφρική και κατά κύριο λόγο το Μαρόκο και την Αλγερία.

Σε ό,τι αφορά τα ξένα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε τέτοια πρόθεση στο Βερολίνο. «Κάθε περιορισμός της Σένγκεν ανησυχεί τους Γερμανούς, όπως τους προκαλεί ανησυχία και το κλείσιμο των συνόρων από σκανδιναβικές χώρες».

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε και για τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών για τον φράχτη στον Εβρο. «Οι ακτιβιστές έχουν αιτήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν τα υιοθετεί. Ο φράχτης δεν είναι αρνητικό γεγονός. Αν ανοίξει, θα χάσουμε κάθε έλεγχο την Ελλάδα», απάντησε.

ΠΗΓΗ: iefimerida