Η Πτώση των τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2016

πετρέλαιο,

Η Πτώση των τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2016. Ξανά το Ιράν στο παιχνίδι.

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η αύξηση της προσφοράς θα έχουν ως αποτέλεσμα η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά του αργού πετρελαίου να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Οπως επισημαίνει, η περαιτέρω πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού είναι εξαιρετικά πιθανή το τρέχον έτος.

Ο ήπιος χειμώνας σε όλο τον κόσμο περιόρισε την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στο χαμηλό έτους του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2015, από το σχεδόν υψηλό πενταετίας των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τρίτο τρίμηνο.

Ο IEA διατήρησε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016 αμετάβλητη στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε στην προηγούμενη μηνιαία έκθεσή του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη του 2003, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, αφού ο ΟΠΕΚ είπε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή για να ανακόψει την πτώση των τιμών.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας τρίτης συνεχούς χρονιάς κατά την οποία η προσφορά θα ξεπεράσει την ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα υπάρξει τεράστια πίεση στην δυνατότητα του συστήματος πετρελαίου να την απορροφήσει αποτελεσματικά», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται, ο ΙΕΑ είπε ότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του αργού του ΟΠΕΚ το 2016 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα στα 31,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Εντωμεταξύ το Ιράν θα ανακτήσει περιουσιακά του στοιχεία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες λόγω των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

“Με την άρση των κυρώσεων και την ισχύ της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, 32 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων περιουσιακών στοιχείων θα αποδεσμευτούν”, σημείωσε ο Βαλιολάχ Σεΐφ, σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από το ποσό αυτό, τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα προστεθούν στα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα 4 που απομένουν θα μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

“Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή απαραίτητων αγαθών. Δεν είναι λογικό να φέρουμε πίσω τα χρήματα αυτά στο Ιράν (…) Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποδεσμευτούν θα τοποθετηθούν σε ασφαλείς λογαριασμούς” σε ξένες τράπεζες, πρόσθεσε.

Όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το περασμένο Σάββατο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την άρση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Τεχεράνη.

Πηγή: thetoc.gr, protothema.gr