Οι 18 αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μεγάλοι χαμένοι όσοι θα πάρουν σύνταξη στο μέλλον

Είδηση ΣΟΚ: Με εισοδηματικά κριτήρια

Οι 18 αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μεγάλοι χαμένοι όσοι θα πάρουν σύνταξη στο μέλλον. Το κείμενο των 170 σελίδων απεστάλη το απόγευμα της Δευτέρας στους Θεσμούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους  πολιτικούς αρχηγούς, η πρόταση της κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να χάσουν το ΕΚΑΣ. Οσοι βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη θα παίρνουν μέρος και όχι το σύνολο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Το σχέδιο νόμου των 170 σελίδων που έχει αποσταλεί στους θεσμούς ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση το μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Με δεδομένο ότι οι αμοιβές έχουν συρρικνωθεί, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε!

Το κείμενο των 170 σελίδων απεστάλη το απόγευμα της Δευτέρας στους Θεσμούς, οι επικεφαλής των οποίων φτάνουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάθεση του νομοσχεδίου περί τις 20 τρέχοντος μηνός, ώστε να ψηφιστεί το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, ει δυνατόν χωρίς τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Οι 18 βασικές αλλαγές του νέου ασφαλιστικού είναι οι εξής:

– Μείωση έως και κατά 30% των νέων συντάξεων.

– Για μεσαία εισοδήματα από 750 ευρώ, η μείωση των συντάξεων θα φτάσει στο 15%.

– Οι υψηλόμισθοι που έχουν καταβάλει τις μεγαλύτερες εισφορές θα είναι οι χαμένοι των αλλαγών.

– Προστασία στους νυν συνταξιούχους μέσω της προσωπικής διαφοράς μόνο έως τον Ιούλιο του 2018.

– Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και της κύριας.

– Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου, από τα χρόνια εργασίας και από το κλιμακούμενο ποσοστό αναπλήρωσης.

– Αυξάνονται οι εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη συνολικά κατά 1,5%, εκ των οποίων 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους.

– Αύξηση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες: 7,5% μηνιαία εισφορά για μια τριετία και από 1/12017 η εισφορά θα υπολογίζεται στο 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

– Σταδιακή αύξηση εισφορών για τους αγρότες από το 7% που είναι σήμερα στο 20% έως το τέλος του 2019.

-Μειώσεις στα εφάπαξ, περίπου 10%.

– Μειώσεις στις επικουρικές ώστε να μην υπερβαίνουν το 18% των συντάξιμων αποδοχών

– Θεσπίζεται πλαφόν στην κύρια σύνταξη σε 2.300 ευρώ καθαράκαι σε 3.000 ευρώ καθαρά στις πολλαπλές συντάξεις. – Αυστηροποίηση και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019.

– Η κύρια σύνταξη θα προκύπτει από το σύνολο του εργασιακού βίου.

– Πέναλτι και για το ποσό της εθνικής σύνταξης στην περίπτωση πρόωρης σύνταξης.

– Η εθνική σύνταξη θα δίνεται ολόκληρη μόνο στην περίπτωση αναπηρίας άνω του 80%. Για μικρότερα ποσοστά, θα δίνεται το 70% ή και το 50%.

– Καταβάλλεται εθνική σύνταξη 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

– Δημιουργείται Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας των Ταμείων.

– Σύσταση υπερταμείου με το όνομα ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) στο οποίο εντάσσονται όλα τα ταμεία: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ.

Η… μετεξέλιξη του ΙΚΑ θα ονομάζεται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και θα ενταχθούν σε αυτό, σταδιακά από την 1η/1/2016, όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ). Εξαιρούνται μόνο οι διευθύνσεις του ΝΑΤ και του ΟΓΑ για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων. Oλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα πλέον θα οδηγούνται στον κουμπαρά του νέου φορέα. Για τον λόγο αυτό θεσπίζονται μία Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών και μία Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Στον ΕΦΚΑ θα λειτουργεί ειδική διεύθυνση συγκέντρωσης των οφειλών και προώθησης της διαδικασίας είσπραξης ή κατάσχεσης.

Στο νέο υπερταμείο κύριας ασφάλισης, που θα εμπεριέχει ως ξεχωριστές διευθύνσεις και τους τομείς παροχής εφάπαξ, θα ισχύουν κοινοί κανόνες υπολογισμού των συντάξεων, εφεξής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ενοποιήσεις αποτελούν τον κύριο πυλώνα της μεταρρύθμισης, καθώς θα οδηγήσουν σε ενοποίηση κανόνων για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές όσο και ως προς τις παροχές. Μέσω αυτής της ενοποίησης προϋποθέσεων και παροχών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις συντάξεων για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, όταν θα εφαρμοστεί ο ενιαίος κανονισμός του υπερταμείου.

Τι θα γίνει με τις σημερινές συντάξεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές.

Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση  θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.  Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η διαφορά  θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα κύκλοι του υπουργείου εργασίας υποστηρίζουν «Οι  νέες συντάξεις των χαμηλόμισθων όχι απλώς δεν θα μειωθούν, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν μικρή αύξηση.Για τις συντάξεις των μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων, προβλέπεται προσωπική διαφορά για διάστημα τριετίας.Μετά την τριετία, όταν το ΑΕΠ θα έχει ανεβεί, θα αρχίσει να λειτουργεί ως ρήτρα ανάπτυξης η εθνική σύνταξη, που θα καταληγει σε αυτόματες αυξήσεις.»
Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η διαφορά θα βαίνει μειούμενη μέχρι την εξάλειψη της  και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να «βάλει στο χέρι» σε τρία χρόνια και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Πηγή: Τhe TOC.gr, protothema.gr, Καθημερινή