Έκτακτη είδηση: Αποσύρεται από την αγορά το 500ευρω

Έκτακτη είδηση: Αποσύρεται από την αγορά το 500ευρω

Έκτακτη είδηση: Αποσύρεται από την αγορά το 500ευρω – Ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση για να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Πριν από λίγους μήνες είχε αναφερθεί στους κόλπους της ΕΚΤ για πιθανή απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 € το οποίο είναι δύσχρηστο και αποτελεί πόλο φοροδιαφυγής.

Ο Μάριο Ντράγκι λοιπόν και η ομάδα που βρίσκεται παρά των πλευρών του θα προχωρήσει στην απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ για την καλύτερη διαχειρισιμότητα του νομίσματος. Οι πολίτες έχουν περιθώριο ενός μόνο μήνα για να καταθέσουν όλα τα 500ευρα σε τράπεζα. Μετά το πέρας της περιόδου αυτής το χαρτονόμισμα δεν θα έχει καμία αξία. Η κατάθεση θα μπορεί να γίνει μόνο σε ευρωπαϊκή τράπεζα στην Ευρώπη ή εκτός αυτής.

Οι καταθέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αποδείξεις για την πηγή των εσόδων για κατάθεση 500ευρων πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό – για παράδειγμα, 10.000 ευρώ.

Όσα 500ευρα δεν κατατεθούν σε τράπεζα εντός ενός μήνα ή δεν θα δικαιολογούνται από νόμιμα έσοδα θα μετατρέπονται σε κέρδος για την ΕΚΤ.

Η Ευρωζώνη θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της περιφέρειας, για την κεφαλαιοποίηση του ESM ή και για τη μείωση του χρέους των χωρών της ευρωπεριφέρειας, εφόσον, βεβαίως, υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.

 

Πηγή: voicenews.gr