Εφορία: Ενιαίος φόρος για τα εισοδήματα

υπουργείο οικονομικών,

Εφορία: Ενιαίος φόρος για τα εισοδήματα, για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, ενδεχομένως ελεύθερους επαγγελματίες.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη θέσπιση ενιαίας κλίμακας για τα εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια για το 2016. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Realfm προανήγγειλε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με μία ενιαία κλίμακα, σημειώνοντας ότι αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλίμακα επεξεργάζονται τα σενάρια, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Ανέφερε ότι στόχος είναι η φορολόγηση με μία κλίμακα, αλλά δεν απέκλεισε κάτι διαφορετικό, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει το νέο σύστημα χρήσης του πλαστικού χρήματος και του «χτισίματος» του αφορολογήτου ορίου. Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:

Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, ενδεχομένως ελεύθερους επαγγελματίες, τους φορολογουμένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα.

Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%. Ως προς το ύψος του αφορολογήτου ορίου εξετάζεται να ανέρχεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

 

Σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Άλλη κλίμακα ισχύει για τους έχοντες εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, άλλη για εισοδήματα από ενοίκια και άλλη από ελεύθερο επάγγελμα.

Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν μπορεί το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων να φορολογείται σήμερα με ανώτατο συντελεστή 33% και το εισόδημα από εργασία με 42%. Οι δύο κλίμακες θα ενοποιηθούν και από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς στόχος είναι τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν στους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να ενσωματωθούν στην ενιαία κλίμακα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους Θεσμούς.

Πηγή: kathimerini.gr, imerisia.gr