Αλλάζει στάση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκια η κυβέρνηση

ΟΑΕΕ

Αλλάζει στάση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκια η κυβέρνηση. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μόλις έγινε γνωστό το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Ελπίδες για βελτίωσης των διατάξεων του σχεδίου νόμου, που οδηγούν σε υπέρογκες αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους, αφήνει πλέον το υπουργείο Εργασίας μετά τις έντονες αντιδράσεις κυρίως των εμποροβιοτεχνών που θορύβησαν το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μόλις έγινε γνωστό το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ο Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου είπε σήμερα πως θα πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά 6,5% οι εργαζόμενοι και το υπόλοιπο, μέχρι το 20%, θα καταβάλλεται από τον εργοδότη τους.

Όμως αυτό -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- θα εκτινάξει ακόμη περισσότερη την ανεργία, καθώς κανείς εργοδότης δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει εισφορά 13,5% για part time εργασία.

Να σημειωθεί ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων χαμένων του ασφαλιστικού, καθώς εκτός από μειώσεις συντάξεων θα οδηγηθούν και σε σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Για τους αγρότες, η αύξηση από το τρέχον κιόλας έτος είναι της τάξης του 42%, καθώς από 7%, οι εισφορές τους αυξάνονται στο 10%, με στόχο να αγγίξουν το 20% έως το τέλος του 2018. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι αλλαγές επέρχονται από το 2017, όταν οι εισφορές για κύρια ασφάλιση της τάξης του 20% θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν εισφορές 6,95%, επίσης επί του φορολογητέου εισοδήματος για τον κλάδο υγείας και 7,5% για την επικούρηση (θα πέσει ξανά στο 6% μετά το τέλος της 3ετούς αύξησης).

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών καθορίζεται στα 5.860 ευρώ.

Ειδικά για τους αγρότες, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ) που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα, από το 2018 και μετά. Για όλους, το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι τα 5.860 ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, όπως επισημάνθηκε και κατά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι αυξήσεις που θα υποστούν ελεύθεροι επαγγελματίες για εισοδήματα άνω των 20.000 και έως 70.000 ευρώ είναι υπέρογκες. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα αξιοποιεί τη δυνατότητα να πληρώνει εισφορές για 3 κατηγορίες χαμηλότερα, με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ, πληρώνει ετησίως 3.960 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα πληρώσει 14.066 ευρώ, ήτοι αύξηση 355%. Ακόμη κι αν δεν έχει πέσει ασφαλιστικές κατηγορίες, πληρώνει  μαζί με τις εισφορές υγείας  8.508 ευρώ. Με το νέο σύστημα πάει σε 14.066 ευρώ συν 4.888 εισφορές υγείας. Αύξηση 123% που ανεβαίνει σε 223% μαζί με τις εισφορές υγείας.

Εκτιμάται πως περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με εισόδημα μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ τον χρόνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση εισφορών.

Στον αντίποδα, όσοι δηλώνουν μέσο μηνιαίο εισόδημα πέριξ των 800 ευρώ αναμένεται να οδηγηθούν σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με δεδομένο μάλιστα ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών προσεγγίζει τα 7.500 ευρώ, το πρόβλημα ενδέχεται να μεταφερθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς θα μειωθούν τα έσοδά του, ακόμη κι αν σπεύσουν να ασφαλιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες που μέχρι σήμερα, λόγω των υψηλών ασφαλιστικών κατηγοριών αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται και από την αλλαγή του ασφαλίστρου για τον κλάδο υγείας από 90 ευρώ τον μήνα στο 6,95% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης δικηγόροι  και συμβολαιογράφοι θα κληθούν, επίσης, να πληρώσουν εισφορές στο 34,45% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Ο κ.Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι εξετάζεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνεται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά ήτοι 93 ευρώ εισφορά το μήνα.

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου που παρουσίασε υποστήριξε πως ο κανόνας για τους ελεύθερους επαγγελματίες «είναι δίκαιος» αφού όλα τα επαγγέλματα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον αν. υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ώστε να συζητήσουν «πως θα παντρευτούν το ασφαλιστικό με το φορολογικό».

Ειδικά για τους αγρότες ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό και γι’ αυτό -όπως σημείωσε- η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.

Συνολικά για το ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «να χαθεί η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στο σύστημα».

«Για πρώτη φορά θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου για το Ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι το μνημόνιο, ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος και το PSI, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Παράλληλα έκανε λόγο για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών , ενώ για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό.

Πηγή: .kathimerini.gr, thetoc.gr