Πρώτο κόμμα στην Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, σεισμός στην Ευρώπη

Πρώτο κόμμα στην Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, σεισμός στην Ευρώπη. Νικήτρια σε 6 περιφέρειες η ακροδεξιά στον πρώτο γύρο.

Σεισμός στην Ευρώπη, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του κόμματός της, νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός γαλλικών συνόρων, τρεις εβδομάδες μετά τις  τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, με τη Γαλλία να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ξενοφοβία στο ζενίθ και την προσφυγική κρίση σε πλήρη εξέλιξη.

Νικήτρια σε 6 περιφέρειες η ακροδεξιά στον πρώτο γύρο, διατηρεί τη δυνατότητα να είναι παρούσα σε όλες τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο, αφού έχει συγκεντρώσει παντού πάνω από το 10%, επιτρέποντας στην Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει ότι το EM είναι πλέον «το πρώτο κόμμα».

Το FN της Λεπέν άγγιξε το 28%, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Νικολά Σαρκοζί καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 26,86,2% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ μόλις 23,33%.

Το σίγουρο είναι ότι ριζώνει πλέον ένα τριμερές κομματικό σύστημα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, δίπλα στη δημοκρατική δεξιά των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές.

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία που έχει δομηθεί στον δικομματισμό δεξιά-αριστερά δημιουργεί μια σχετική σύγχυση και υποχρεώνει τις πολιτικές δυνάμεις να αναθεωρήσουν πολιτικό λόγο και επιλογές, ώστε να επανασυνδεθούν με τους εκλογείς τους.

«Με την Μαρίν στον βορρά και την Μαριόν στο νότο» έκλεισαν χθες βράδυ οι κάλπες του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών. Έχουν και οι δύο το επώνυμο Λεπέν και απέσπασαν πάνω από το 40% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπέν στην περιφέρεια Νορ-Πα ντε Καλέ-Πικαρδία, βορειοδυτικά, με 40,6% και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν στην περιφέρεια «PACA» όπως είναι τα αρχικά της περιφέρειας Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, με 41,67%.

Η 26χρονη Μαριόν δεν ξεπέρασε μόνο τη θεία, αλλά «συνέτριψε» τον 60χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, για χρόνια δήμαρχο της Νίκαιας και πρώην υπουργό Κριστιάν Εστροζί, που συγκέντρωσε μόλις το 26,5%.

Τη μόνη ελπίδα των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί, να μην ταπεινωθούν στο δεύτερο γύρο από τα στελέχη της Μαρίν Λεπέν, τους την προσφέρουν τελικά οι σοσιαλιστές, αποσυρόμενοι από τρεις συνολικά περιφέρειες: τις προαναφερθείσες δύο αλλά και στα βορειοανατολικά την Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη, όπου προηγείται ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό. Την τελική απόφαση και για την απόσυρση στην τρίτη περιφέρεια, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, μιλώντας μάλιστα για «θυσία» των σοσιαλιστών, αφού θα είναι απόντες από τη ζωή του τόπου τους για 5 έτη.

Οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ που ήλπιζαν ότι η αύξηση της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου τις τελευταίες εβδομάδες θα αποτυπωνόταν στην κάλπη απογοητεύτηκαν καθώς το PS ήρθε τρίτο και καταιδρωμένο ενώ η ολική επαναφορά του Σαρκοζί στην ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς δεν κατάφερε να ανακόψει το ρεύμα προς την άκρα δεξιά που επί 40 χρόνια υπό την ηγεσία του Ζαν Μαρί Λεπέν αντιμετωπιζόταν ως ένα κίνημα… ακραίων που είχαν σκοπό να πανικοβάλουν την Γαλλική Δημοκρατία. Υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν όπως όπως σχολιάζει ο Ζερόμ Φενολιό της Le Monde όλα άλλαξαν. Η φιλοδοξία της να κατακτήσει την εξουσία εκφράστηκε μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με στόχο να κατακτήσει την εξουσία και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με σύνθημα την ασφάλεια, την εργασία για τους Γάλλους και μόνον, την ανώδυνη έξοδο από το ευρώ και το εθνικό συμφέρον. Η Λεπέν τα κατάφερε και ο θρίαμβός της σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές ανοίγει την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις στην δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης.

Η  Μαρίν Λε Πεν, πέτυχε έναν προσωπικό θρίαμβο  στη βόρεια περιοχή της Nord-Pas-de-Calais-Picardie, η φτωχότερη περιοχή της ηπειρωτικής Γαλλίας με πληθυσμό έξι εκατομμυρίων, μεγαλύτερο από εκείνον της Δανίας. Χαμογελώντας, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της είναι πλέον «το πρώτο κόμμα στη Γαλλία» και ότι το έθνος στο σύνολό του θα μπορούσε να “κρατήσει το κεφάλι του και πάλι ψηλά”.
Η βόρεια περιοχή που, επλήγη από το κλείσιμο της βαριάς βιομηχανίας, ήταν ανέκαθεν προπύργιο της αριστεράς, με άνω του μέσου όρου της ανεργίας και της. Κλειδί για το υψηλό ποσοστό της ήταν η ηχηρή ψήφος από την περιοχή του Καλαί που έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων. Το ποσοστό της Λεπέν στο Καλαί ήταν πάνω από 50%.

Tο νέο αίμα της οικογένειας Λεπέν, η ανιψιά της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Κόμματος, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, κατάφερε μία ιστορική νίκη στο προπύργιο των Σοσιαλιστών, την περιφέρεια Προβηγκία- Άλπεις-Κυανή Ακτή, αποσπώντας το ποσοστό 40,6%.

Η Μαρίν με την αγαπημένη της ανιψιά και έτερη θριαμβεύτρια των εκλογών Μαριόν.

Λεπέν

Μητέρα ενός κοριτσιού, η Μαριόν θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής Ακροδεξιάς που χθες έκανε ιδιαίτερα  περήφανο τον παππού της και πατριάρχη του κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος της έχει μεγάλη αδυναμία.

Οι γονείς της 25χρονης Μαριόν χώρισαν όταν εκείνη ήταν παιδί κι έτσι μεγάλωσε με τη μητέρα της σε προάστιο του Παρισιού όπου ζούσε και η θεία της, Μαρίν. Μέσω ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2013 αποκαλύφθηκε ότι ο Σαμουέλ Μαρεσάλ, πρώην πολιτικός του “Εθνικού Μετώπου” που αργότερα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις , δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας της Μαριόν. Την ίδια χρονιά, το γαλλικό περιοδικό “L’ Express” αποκάλυψε την ταυτότητα του βιολογικού της πατέρα που φέρεται να είναι ο Ροζέρ Οκ, δημοσιογράφος και διπλωμάτης που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η αγαπημένη εγγονή του ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος,  Ζαν Μαρί Λεπέν, έγινε σε ηλικία 22 ετών η νεότερη βουλευτής στην ιστορία της Γαλλίας, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από ένα χρόνο αναδείχθηκε τρίτη στο κόμμα. Οι απόψεις της προσεγγίζουν περισσότερο την σκληροπυρηνική γραμμή του παππού της παρά την πιο ήπια θέση της θείας της. Ωστόσο, μετά την θυελλώδη κόντρα πατέρα και κόρης από την οποία ο Ζαν Μαρί Λεπέν αποπέμφθηκε από το κόμμα, η Μαριόν προτίμησε να κρατήσει ουδέτερη στάση. Εξάλλου, ποιον να στεναχωρήσει; Τον αγαπημένο τους παππού ή  την θεία της που την μεγάλωσε; Η ξανθομαλλούσα Μαριόν επαίρεται για το ότι φέρει το βαρύ πολιτικό όνομα Λεπέν. Αντιπροσωπεύει, όπως υποστηρίζει, τη νέα γενιά . Τελείωσε με άριστα τη Νομική, είναι κόρη της Γιαν Λε Πεν -αδερφή της Μαρίν- και του Σαμουέλ Μαρεσάλ, πρώην στελέχους του Εθνικού Μετώπου. Το κρυφό μυστικό της Μαριόν ότι ο Σαμουέλ δεν είναι ο βιολογικός της πατέρας, ο οποίος την αναγνώρισε όταν ερωτεύτηκε την μητέρα της- η Μαριόν τότε ήταν δύο ετών, αποκαλύφθηκε πέρυσι από τον γαλλικό Τύπο. Η εφημερίδα “Le Figaro” είχε γράψει τον Δεκέμβριο του 2013 ότι, ο δημοσιογράφος Ροζέ Όκ, τον οποίο μάλιστα κρατούσαν όμηρο αντάρτες της Χεμπολάχ του Λιβάνου το 1987 , ήταν ο βιολογικός της πατέρας. Μετά το διαζύγιο των γονιών της, η Μαριόν έδειξε έμπρακτα την αγάπη της στον Σάμουελ, τον άνθρωπο που την μεγάλωσε σαν δικό του παιδί κρατώντας το όνομά του.

Για πρώτη φορά, το 2010, η Μαριόν δοκίμασε τις δυνάμεις της ως υποψήφια στις δημοτικές εκλογές με το Εθνικό Μέτωπο για να δώσει, όπως είχε δηλώσει τότε , μία πνοή ανανέωσης στο κόμμα ωστόσο ,δεν κατάφερε να εκλεγεί. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Από τότε, οι επικριτές της την είχαν κατηγορήσει για νεποτισμό με το παππού της, Ζαν Μαρί Λεπέν, να σπεύδει να την προστατεύσει: “Είναι πολύ φυσικό τα παιδιά να ακολουθούν το δρόμο των γονέων τους” είχε δηλώσει. Μόλις πέρασε το κατώφλι το Νομικής, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν επάνω της καθώς όλοι είχαν διαισθανθεί ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της θείας της- της γυναίκας που την μεγάλωσε μαζί με την μητέρα της αφού ο βιολογικός της πατέρας είχε “αλλεργία” στις δεσμεύσεις.

Τότε, η νεαρή φοιτήτρια είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει την πολιτική, απλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιλέξει ένα επάγγελμα που δεν θα την αποσυνδέει από την πραγματικότητα. Για την απόφασή της να ακολουθήσει τα χνάρια της οικογένειας, το βαρύ πυροβολικό της γαλλικής Ακροδεξιάς είναι περήφανο: “Έχει πτυχίο Νομικής, είναι γενναία, έξυπνη, όμορφη γεμάτη χαρίσματα. Το’ χει η οικογένεια”, λέει ο Ζαν Μαρί Λεπέν.

Πλέον, και η ίδια διατυμπανίζει τα προσόντα της. “Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, άρα σύμβολο ισότητας κι ότι φέρω το όνομα Λεπέν, θα με βοηθήσει να κερδίζω τις μάχες “, είχε δηλώσει η ίδια στην εφημερίδα “Le Parisien”. Η Μαριόν κατέχει από το 2012 τη μία από τις δύο έδρες του Εθνικού Μετώπου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Τότε και, ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια Νομικής, εξελέγη στην περιοχή Καρπεντρά με ποσοστό 49,09% κατακτώντας επάξια τον τίτλο της νεότερης σε ηλικία βουλευτής στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.  Η ίδια αποδίδει την επιτυχία της στο όνομά της, τα νιάτα της αλλά και την σκληρή δουλειά της. Έχει πολλά κοινά με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, όπως χαρακτηριστικά γράφει η “Le Figaro”.

Ό,τι κι αν κάνει, είναι είδηση. Ακόμα και η εγκυμοσύνη της βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γαλλικών ΜΜΕ. Η Μαριόν έφερε στον κόσμο ένα γλυκύτατο κοριτσάκι πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Λίγους μήνες νωρίτερα, παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο του “Saint Cloud” τον αγαπημένο της, Ματιέ Ντεκός και πατέρα του παιδιού της. Σήμερα, απέδειξε ότι μητρότητα και πολιτική μπορούν να συμβαδίσουν. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων, η Μαριόν ευχαρίστησε τους συμπατριώτες της που την εμπιστεύτηκαν μέσω των social media.

Πηγή: Καθημερινή, protothema.gr, The TOC.gr