Πώς αντιλαμβάνονται οι νεαρές έφηβες τη χρήση του πορνό;

Πώς αντιλαμβάνονται οι νεαρές έφηβες

Πώς αντιλαμβάνονται οι νεαρές έφηβες τη χρήση του πορνό; -Έρευνα Ιταλών επιστημόνων αποκαλύπτει τη διαφορετική αντίληψη εφήβων κοριτσιών και αγοριών για το πορνό

Η πλειοψηφία των εφήβων που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχει σίγουρα έρθει σε επαφή με υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Το στίγμα όμως που αφήνει η εμπειρία του πορνογραφικού υλικού στα κορίτσια είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που αφήνει στα αγόρια.

Ιταλοί ερευνητές πήραν συνέντευξη από ιταλούς εφήβους, για να διερευνήσουν πώς, εάν και γιατί κάνουν χρήση πορνό, καθώς και για να εντοπίσουν το ρόλο που έχει το σεξουαλικό περιεχόμενο με το οποίο έρχονται σε επαφή στην καθημερινή τους ζωή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι κάνουν κυρίως κοινωνική χρήση του πορνό, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν μέσο με τη βοήθεια του οποίου οι νέοι άνθρωποι καθορίζουν και διερευνούν τη σεξουαλικότητα και τα όρια του φύλου.

Παρατηρούν ότι η απλοϊκή αντίληψη της πορνογραφίας ως ένα ζήτημα με καθαρά ατομικές διαστάσεις πρέπει να εγκαταλειφτεί και να διερευνηθούν περισσότερο οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της χρήσης της.

Η ιταλική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αποκαλύπτει επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών ως προς την προσέγγιση του πορνογραφικού περιεχομένου.

Τόσο οι κοινωνικές συνήθειες και συμβάσεις, όσο και ο τρόπος παραγωγής της πορνογραφίας καθιστούν το πορνό ανδρική υπόθεση, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό και από τους εφήβους.

Τα κορίτσια λοιπόν, φαίνεται να καταδικάζουν τη χρήση πορνό και να τη περιγράφουν, ιδιαίτερα όταν γίνεται από συνομήλικές τους, ως διαστροφική. Η γνώμη τους όμως είναι πολύ διαφορετική όταν η χρήση του πορνό γίνεται από αγόρια. Στην περίπτωση αυτή η κατανάλωση πορνογραφικού υλικού εκλαμβάνεται ως φυσικά συνδεόμενη με την ουσία του να είναι κανείς άνδρας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ,ωστόσο, πως αν και η πορνογραφία δεν ενδιαφέρει τα κορίτσια μπορεί να αποβεί χρήσιμη. Μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με την πρώτη συνουσία, να τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και τις επιθυμίες των αγοριών και να τα στηρίξει στην ανακάλυψη του τι σημαίνει να είναι κανείς φυσιολογικός μέσα στην ομάδα των συνομηλίκων. Για τα κορίτσια, λοιπόν, η επαφή με το πορνό δεν είναι τόσο μια αυτοερωτική εμπειρία, αλλά έχει έντονη την κοινωνική διάδραση. Τα κορίτσια είναι περίεργα σχετικά με το τι το τόσο ενδιαφέρον βρίσκουν τα αγόρια στο πορνό και αυτό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του κοινωνικού λόγου μέσα στην ομάδα των συνομηλίκων. Με τον τρόπο αυτό το πορνό βοηθά τα κορίτσια να συναντήσουν και να ενισχύσουν τα όρια του φύλου.

Το διαδίκτυο επιτρέπει στα κορίτσια να διερευνήσουν τον κόσμο των αγοριών χωρίς το στιγματισμό που η κοινωνία συχνά επιβάλει στις έφηβες και τις γυναίκες που θέλουν να δουν πορνό. Τα κορίτσια προτιμούν να περάσουν από το πεδίο της πορνογραφίας αποφεύγοντας τη ντροπή που συνοδεύει την κατανάλωσή της. Άλλωστε, ανέκαθεν η ανωνυμία που συνοδεύει την πορνογραφία είναι βασικό στοιχείο προσέλκυσης των χρηστών της ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

 

 

Πηγή : medicalnewstoday