Με δυο γραμμές ο Τσίπρας μία στο σφυρί και μια στο πέταλο

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ,

Με δυο γραμμές ο Τσίπρας μία στο σφυρί και μια στο πέταλο. Μία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μία στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Με δυο γραμμές εμφανίζεται η κυβέρνηση,  σε δύο δημόσιες ομιλίες του, ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο την στρατηγική του. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για οικουμενική, ενώ αργότερα μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ζήτησε και πάλι τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς όμως να μιλήσει για συνεργασίες. Είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης χτυπώντας μία στο σφυρί και μια στο πέταλο.

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός με την επιμονή του να επιρρίπτει ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απουσία συνεννόησης κυρίως στην περίπτωση του ασφαλιστικού προσπαθεί να …εξάγει το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος με  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φέρονται διατεθειμένοι να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό. Παράλληλα με τους υψηλούς τόνους που διατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του, στο εσωτερικό της ΚΟ υπάρχει αγωνία για τους βουλευτές που δεν πρόκειται να στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης για τα ασφαλιστικό.

Με προφανή στόχο τη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, φρόντισε, δε, να υπενθυμίσει ότι πλησιάζουν τον στόχο της πρώτης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους «φρενάροντας» τα σενάρια.
Κεντρικό θέμα συζήτησης, πάντως, όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά  στα πηγαδάκια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τα περί διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη συνδρομή του Βασίλη Λεβέντη.

Η δυσφορία των περισσοτέρων -και όχι μόνο των «53»- ήταν εμφανής, ενώ δεν έλειψαν και σχόλια του τύπου «διεύρυνση προς τον Λεβέντη γιατί; Για να χάσουμε κι εμείς την αξιοπρέπειά μας;».

Συγκεκριμένα χθες στην ΚΟ, με μια παλιά αραβική παροιμία που λέει πως «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», ο κ. Τσίπρας, απέκλεισε κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης αλλά και κάθε σενάριο για τη συγκρότηση οικουμενικού σχήματος. Λίγα 24ωρα μετά το άκαρπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της». Όσο δε, προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, «ακυρώνει ένα προς ένα τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών». Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους βουλευτές να είναι σε ετοιμότητα διότι «όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας που για χρόνια κυβερνούσε τον τόπο. Και όσο θα κλονίζονται θα αντιδρούν». Όπως όμως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα σενάρια αποσταθεροποίησης που υποκινεί η διαπλοκή, είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αν πράγματι υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται στην άλλη πλευρά, «σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες τώρα δεν μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη αρχηγού», αλλά και «σε ένα ΠΑΣΟΚ ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς, που δεν μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Η ειδική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο «αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται», ήταν εκείνη που χειροκροτήθηκε περισσότερο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ιδίως τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα φοβηθεί και δεν θα παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης που πλέον ερευνά τα δάνεια των τραπεζών. «Η δικαιοσύνη από δω και στο εξής θα λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς παρεμβάσεις. Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό τους. Και ας ξεχάσουνε τα σενάρια της παρένθεσης και τις οικουμενικές κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, όχι τα παράκεντρα εξουσίας. Κάποτε τις κατέβαζε το παλάτι, τώρα το παλάτι μας τελείωσε. Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά και θα πετύχουμε στους στόχους μας», είπε ο Α. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του The TOC.gr, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να αποφευχθεί η καταψήφιση του ασφαλιστικού με πέντε βουλευτές που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό και να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα. Μεταξύ αυτών είναι η Β. Κατριβάνου, η Αν. Καββαδία και ο Χρ. Καραγιαννίδης οι οποίοι είχαν ψηφίσει παρόν στο Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι και οι τρείς προέρχονται από την ομάδα των 53 + και διατηρούν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τον Γ. Σακελλαρίδη ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος έδωσε μάχη για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια σε εκλόγιμες θέσεις.

Εκτός των τριών βουλευτών οι οποίοι και στο παρελθόν διαφοροποιήθηκαν σε κρίσιμες ψηφοφορίες στο στην κυβέρνηση φοβούνται ότι είναι έτοιμη να καταψηφίσει η Άννα Βαγενά η οποία δεν το έχει σε τίποτα να διαφοροποιηθεί στον βαθμό που θα κρίνει ότι το ασφαλιστικό επιβάλει περικοπές σε μικροσυνταξιούχους. Τέλος στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να προσεγγίσουν την βουλευτήΝίνα Κασιμάτη η οποία φέρεται και αυτή ότι βρίσκεται στην ζώνη κινδύνου να μην ψηφίσει. Η κ. Κασιμάτη προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας ένα αριστερό προφίλ χάρις το οποίο εκλέχτηκε στην Β. Πειραιά.

Πηγή: protothema.gr, The TOC.gr