Λιγότερα λίτρα και δικαιούχοι στο επίδομα θέρμανσης

φόρος πετρέλαιο

Λιγότερα λίτρα και δικαιούχοι στο επίδομα θέρμανσης, πάγωσαν οι γιατροί.

Μοιάζει σχεδόν με κοροϊδία το λεγόμενο πλέον επίδομα θέρμανσης αφού σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος, Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Χουλιαράκης,  το ύψος του επιδόματος από τα 0,35 ευρώ ανά λίτρο πέφτει στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σε 700.000 δικαιούχους από 1,1 εκατ. πέρυσι, επίσης αυξάνεται το περιουσιακό κριτήριο: Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από τις 150.000 ευρώ) και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο (το όριο αυτό παραμένει αμετάβλητο), ενώ μείωσε κατά 15%-20% περίπου το όριο της κατανάλωσης για κάθε νοικοκυριό το οποίο επιδοτείται, ενώ σαν κερασάκι στην τούρτα από το 2016 θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους όσοι κάνουν αίτηση και καταργείται η δυνατότητα της προκαταβολής που σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρώτα θα πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο και μετά να επιδοτηθεί με το κουτσουρεμένο επίδομα.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος μιλώντας στον Ant1 το πρωί της Παρασκευής, είπε πως «ευτυχώς φέτος το πετρέλαιο είναι φτηνό και θα καλυφθούν πολλές οικογένειες, γιατί εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κατανεμηθεί το κονδύλι δίκαια και αναλογικά».

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν το ποσό που τους αντιστοιχεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτηση από τον Ιανουάριο του 2016 η πίστωση στους λογαριασμούς τους θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016. Το τελικό κόστος για τους δικαιούχους θα είναι 60 λεπτά το λίτρο στην Αθήνα και για την περιφέρεια θα κυμαίνεται περί τα 63-65 λεπτά το λίτρο, με το ποσό του επιδόματος να ανέρχεται στα 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης του δικαιούμενου ορίου.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί που δεν πληρούν το αναθεωρημένο προς τα κάτω περιουσιακό και εισοδηματικό κριτήριο καθώς σε αυτή την περίπτωση το επίδομα μειώνεται κατά… 100%. Ποιες είναι οι διαφορές στα κριτήρια;
Εισοδηματικό κριτήριο: Ψαλιδίζεται σημαντικά με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος για την σεζόν 2014-2015, να μένουν φέτος εκτός. Η σύγκριση για πέρυσι και φέτος ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, αναδεικνύει τις διαφορές:

  • Για τον άγαμο, το εισοδηματικό κριτήριο περιορίζεται από τις 25.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο πέφτει από τις 35.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο με ένα παιδί, από τις 38.000 ευρώ στις 22.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο με δύο παιδιά, από τις 41.000 ευρώ στις 24.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο με τρία παιδιά από τις 44.000 ευρώ στις 26.000 ευρώ

Περιουσιακό κριτήριο: Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από τις 150.000 ευρώ) και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο (το όριο αυτό παραμένει αμετάβλητο).

Ακόμη όμως και αυτοί που θα εξακολουθήσουν να πληρούν τα δύο κριτήρια, θα διαπιστώσουν στην πράξη ότι το επίδομα σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 50% καθώς το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε τα ακόλουθα «κόλπα» για να μειώσει τη δαπάνη:

Καταρχήν μειώθηκε το ύψος του επιδόματος από τα 0,35 ευρώ ανά λίτρο στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο

Κατά δεύτερον, μειώθηκε για πολλές χιλιάδες δικαιούχους, η μέγιστη ποσότητα για την οποία δικαιούται κάποιος επιδότηση.Έτσι, ενώ μέχρι πέρυσι το όριο της επιφάνειας του ακινήτου για το οποίο μπορούσε να επιδοτηθεί κάποιος έφτανε στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανεξάρτητα από το αν είναι εργένης ή παντρεμένος, φέτος τέθηκε διαφορετικό όριο. Ο παντρεμένος δικαιούται επιδότηση μόνο για τα πρώτα 100 τετραγωνικά του σπιτιού του ενώ ο εργένης μπορεί να επιδοτηθεί μόνο μέχρι το όριο των 80 τετραγωνικών μέτρων.

Από αυτή την καταιγίδα των αλλαγών, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι βγαίνουν κερδισμένοι. Ποιοι είναι;

Οι παντρεμένοι του νομού Μαγνησίας. Ο συγκεκριμένος νομός άλλαξε ζώνη και από την 3η πέρασε στη δεύτερη με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ποσότητα για την  οποία μπορεί να επιδοτηθεί ένα νοικοκυριό. Έτσι, παρά τη μείωση του επιδόματος ανά λίτρο, το επίδομα του 2016 για τους παντρεμένους θα είναι λίγο μεγαλύτερο. Για ένα σπίτι 120 τετραγωνικών που ανήκει σε ένα ζευγάρι με παιδιά, το επίδομα από τα 336 ευρώ πέρυσι, θα φτάσει στα 375 ευρώ φέτος. Αλλαγή ζώνης, υπήρξε επίσης για τις Σέρρες και τα Ιωάννινα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, οι κάτοικοι απλώς γλιτώνουν το μεγάλο «κουτσούρεμα».

Πως μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη;
Για τους κατοίκους των νομών της Α’ ζώνης, (δηλαδή στους πιο κρύους νομούς της χώρας) το ποσό της επιδότησης μειώνεται φέτος από 75 ευρώ για μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικών μέτρων (σ.σ φέτος το επίδομα θα είναι 181 ευρώ και πέρυσι ήταν 254 ευρώ) μέχρι 550 ευρώ (για ένα σπίτι 120 τετραγωνικών που ανήκει σε εργένη καθώς πέρυσι τυο επίδομα ήταν 1050 ευρώ και πλέον πέφτει στα 500 ευρώ)
Στην Α’ ζώνη, ανήκουν πλέον οι ακόλουθοι νομοί:

Γρεβενά
Κοζάνη
Καστοριά
Φλώρινα
Δράμα
Ευρυτανία
Γιάννενα
Σέρρες

Για τους κατοίκους των νομών της Β’ ζώνης, χάνονται έως και 330 ευρώ (για ένα σπίτι 120 τ.μ που ανήκει σε εργένη) ή 255 ευρώ (για ένα σπίτι 120 τ.μ που ανήκει σε παντρεμένο). Στην Β’ ζώνη, κατατάσσονται οι ακόλουθοι νομοί:

Λάρισα
Καρδίτσα
Τρίκαλα
Αρκαδία
Πιερία
Ημαθία
Πέλλα
Θεσσαλονίκη
Κιλκίς
Χαλκιδική
Καβάλα
Ξάνθη
Ροδόπη
Έβρος
Μαγνησία

Για τους κατοίκους των νομών της Γ’ Ζώνης, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν στα 176 ευρώ για τους παντρεμένους και στα 136 ευρώ για τους εργένηδες. Η 3η ζώνη αποτελείται από τους ακόλουθους νομούς:

Αττική (εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού)
Κορινθία
Ηλεία
Αχαία
Αιτωλοακαρνανία
Φθιώτιδα
Φωκίδα
Βοιωτία
Εύβοια
Λέσβος
Χίος
Κέρκυρα
Λευκάδα
Θεσπρωτία
Πρέβεζα
Άρτα

Τέλος για τους κατοίκους της Δ’ Ζώνης, οι απώλειες είναι 110 ευρώ για τους παντρεμένους και 85 ευρώ για τους εργένηδες.

Ηράκλειο
Χανιά
Ρέθυμνο
Λασίθι
Κυκλάδες
Δωδεκάνησα
Σάμος
Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού
Μεσσηνία
Λακωνία
Αργολίδα
Ζάκυνθος

Πηγή: The TOC.gr, protothema.gr