”Καλύτερα παράφρονες παρά άφρονες” Του Γιώργου Μεντζελίδη

Στη χώρα όπου η ακηδία ξεκινάει από το κεφάλι της εξουσίας και διατρέχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, σ’ αυτή χώρα καλούμαστε να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις, σε ανατροπές και συθέμελες αλλαγές. Ποιοι ; Εμείς που τα κεκτημένα τα κάναμε φετίχ, εμείς που εθελοτυφλούμε μπροστά στον πολιτικό εγωτισμό μιας αστείας εξουσίας, ενός τσούρμου αλλοπαρμένων, μιας ομάδας ετσιθελικών, εμείς που έχουμε μετατραπεί σε βασιβουζούκους έτοιμοι, όντας πολιτικά και κοινωνικά αναλώσιμα,  να μπούμε μπροστά στα τείχη του θανάτου μας για να ακολουθήσουν οι σωτήρες μας, ο Σουλτάνος , οι ιμάμηδες και τα γιουσουφάκια τους,  να δώσουμε τάχα  έναν αγώνα ήδη τελειωμένο και στημένο από την αρχή.

Στη χώρα όπου στήσαμε μακρόσυρτους  χορούς και η αλεγρία από μια νίκη φενάκη πλημμύρισε τις πλατείες κατακαλόκαιρο, μας  τρέλανε  η παραζάλη και δεν είδαμε ποτέ την  επικείμενη ήττα μας !

Τώρα μπροστά στα ερείπια του σαθρού οικοδομήματος που εμείς αδειοδοτήσαμε και χτίσαμε, συζητάμε, ως συνήθως  ετεροχρονισμένα και μετρώντας τις πληγές μας, αν πρέπει ή δε πρέπει να λιθοβολήσουμε το μαέστρο της πιο φάλτσας ορχήστρας στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία. Και ας προτρέπει ο Σαίξπηρ από τα βάθη της ιστορίας «Μην εμπιστεύεσαι εκείνον που φάνηκε μια φορά ανάξιος εμπιστοσύνης»

Περάσαμε τα όρια της πιο μεγάλης ακρισίας . Δεν καταλάβαμε ότι δίπλα στη βλακεία μας κυκλοφορεί η απάτη, όπως έλεγε ο Μπαλζάκ. Δεν καταλάβαμε ότι για τους ανόητους , δάσκαλος δεν είναι η λογική αλλά η συμφορά. Εθελοτυφλούμε και ανοίγουμε δρόμο στο πουθενά, ένα ψεύτικο δρόμο προς την ευτυχία και τον Παράδεισό μας ζώντας μέσα στην Κόλαση της πιο πνιγηρής καθημερινότητας. Πέσαμε στην παγίδα της ισοπέδωσης και του μηδενισμού. Κρατάμε μια επίπλαστη ουδετερότητα που μας ακυρώνει και μας ευτελίζει. Ξεχνάμε όμως ότι οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση.

Τώρα πια βιώνουμε μια απέραντη θλίψη. Όμως  «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην». Και η παραφροσύνη γεννά εκρήξεις. Έστω !

Καλύτερα παράφρονες παρά άφρονες !