Ισπανία: Δύσκολη η εξίσωση του σχηματισμού κυβέρνησης

εκλογές Ισπανία,

Ισπανία: Δύσκολη η εξίσωση του σχηματισμού κυβέρνησης. Όλοι αναζητούν τον «μαγικό αριθμό» 176 για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία, αλλά έχασε την πλειοψηφία, ανοίγοντας έτσι μία περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον της ηγεσίας της χώρας και βάζοντας επίσημα τέλος στον δικομματισμό που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ισπανίας επί 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες –20 λιγότερες απ’ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011–, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Ακολουθούν το Podemos με 69 έδρες και οι Ciudadanos με 40 έδρες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε στο 72% (3% περισσότερο από το 2011).

Ο σχηματισμός κυβέρνησης όμως είναι πλέον μια δύσκολη εξίσωση καθώς το αποτέλεσμα ακυρώνει ουσιαστικά όλα τα σενάρια που διατυπώνονταν προεκλογικά για τις «προφανείς» συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ+Ciudadanos, η PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.  O πρόεδρος των φιλελευθέρων Αλμπερτ Ριβέρα είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι το κόμμα του δεν ψηφίσει για πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι, αποκλείοντας παράλληλα συμμετοχή σε κυβέρνηση με τους Podemos. Την ίδια ώρα κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές σε ένα μοντέλο Πορτογαλίας κράτησε ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.Το μόνο που αρκέστηκε να πει ήταν ότι ήταν πρόθυμος να προσεγγίσει άλλα κόμματα με αντάλλαγμα να προωθηθούν οι συνταγματικές αλλαγές που στηρίζει το κόμμα του.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία τόνισε πως όποιο κόμμα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καθώς η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση. «Δεν θα είναι εύκολο. Θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις αλλά θα προσπαθήσω».

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν υποχρεώνει τον Βασιλιά να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, αφήνοντας στην ευχέρεια  του την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιον θεωρεί ότι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου(176). Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Την κατάσταση περιπλέκει, δε, ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την El Pais, το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολο το νομοθετικό έργο όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές.

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Σημαντική πάντως κρίνεται η απόδοση του συνεργαζόμενου με το Podemos σχηματισμού Comu’ Podem στην Καταλονία, που το ζήτημα της ανεξαρτησίας της, ή μη, κι η σχέση της με το Ισπανικό κράτος απετέλεσε ένα από τα κύρια διακυβεύματα των εκλογών. Η παράταξη, που επικεφαλής της είναι η δημοφιλέστατη σε όλη την Ισπανία για την δράση της κατά των εξώσεων νυν δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, κατόρθωσε να επιβληθεί ως δύναμη, αφαιρώντας μεγάλα ποσοστά από το συντηρητικό κι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Covergencia I Unio’ του Αρτούρ Μας, αποδεικνύοντας ότι η πρόταση των Podemos για δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας εάν γίνει κυβέρνηση, απηχεί στη συνείδηση των τοπικών ψηφοφόρων. Η Καταλωνία μαζί με την Βαλένθια είναι οι μόνες περιοχές, στις οποίες επικράτησαν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους. Στον εκλογικό χάρτη της υπόλοιπης χώρας επικρατεί το ΡΡ, εξόν από τον Νότο όπου το PSOE διατηρεί, ιδίως στην Ανδαλουσία, το πολιτικό φέουδό του.

Τσίπρας: Η λιτότητα ηττήθηκε

«Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει!», ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο του αποτελέσματος.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας.

Πηγή: Καθημερινή, protothema.gr, Mignatiou.com