Ιράκ: Απελευθερώθηκε το Ραμάντι από το ΙSIS

Ιράκ, isis,

Ιράκ: Απελευθερώθηκε το Ραμάντι από το ΙSIS. Η επιχείρηση για την ανακατάληψη είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Οι Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το κτίριο της κεντρικής κυβέρνησης στη δυτική πόλη Ραμάντι, όπως δήλωσε επίσημα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφού ο στρατός ανακοίνωσε τη νίκη του επί των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην συγκεκριμένη πόλη.

Ιράκ, isis,

«Οι ιρακινές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις έχουν υψώσει την ιρακινή σημαία στο κυβερνητικό συγκρότημα στο Ανμπαρ», ανέφερε ο ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος των κοινών επιχειρήσεων, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση.

Το Ραμάντι, πόλη με σουνιτικό κυρίως πληθυσμό περίπου 90 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο, ωστόσο, προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, καθώς η κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ήθελε να καταφύγει στις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που είχαν βοηθήσει στην ανακατάληψη του Τικρίτ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Γιαχία Ρασούλ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ιρακινές δυνάμεις περικύλωσαν πλήρως το κτίριο που αποτελούσε την έδρα της κυβέρνησης, τελευταίο οχυρό τους στο Ραμάντι, και ετοιμάζονται να εισέλθουν.

«Καθαρίζουμε τα κτίρια και τους δρόμους περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος από βόμβες, καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε μέσα» ανέφερε.

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος την Κυριακή και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου που στέγαζε την περιφερειακή κυβέρνηση, το οποίο σήμερα τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.

Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στο Ραμάντι υπολογίζονταν σε αρκετές εκατοντάδες.

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε εύφορη κοιλάδα.

Πηγή: Καθημερινή, TA NEA.gr, REUTERS