Η σχέση Καραμανλή-Τσίπρα δηλητηριάζει την ΝΔ. Φόβοι για την επόμενη μέρα.

ΝΔ

Η σχέση Καραμανλή-Τσίπρα δηλητηριάζει την ΝΔ. Φόβοι για την επόμενη μέρα, μετά τις δηλώσεις στενών συνεργατών του Καραμανλή.

Λίγο πριν από τις κάλπες της Κυριακής που κρίνουν το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, νέα αφορμή για οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν οι αναφορές δύο στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις σχέσεις που διατηρεί ο τελευταίος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις των Θόδωρου Ρουσόπουλου και Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει συνομιλήσει με τον Αλ. Τσίπρα και την «προφητεία» του πρώτου ότι ουσιαστικά η Ν.Δ. θα διασπαστεί μετά την πρωτοφανή επισήμανση πως ο Πρωθυπουργός είναι ηγέτης όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην Κ.Ο. της Ν.Δ. επικρατεί αναβρασμός.

Ο κ. Ρουσόπουλος, ξάφνιασε με τις επαινετικές αναφορές που έκανε για τον κ. Τσίπρα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm» είπε πως γνωρίζει ότι ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός «είχαν στο παρελθόν μία-δύο επικοινωνίες», ενώ ο κ. Στυλιανίδης φέρεται να αποκάλυψε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καραμανλή την νύχτα της 12ης Ιουλίου κατά την κρίσιμη 17ωρης διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το νέο Μνημόνιο.
«Οι όποιες επαφές έχουν κάποια πολιτικά πρόσωπα τέτοιας πολιτικής κατάταξης ή πολιτικού βεληνεκούς, για το καλό της χώρας, μόνο θετικές είναι», είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα, του απέδωσε ηγετικά εύσημα και τον παρομοίασε σε κάποια σημεία με τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε ηγέτη. Αυτό είναι αλήθεια. Και αναδεικνύεται σταθερά, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται», είπε και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι σε πολλά στοιχεία, τουλάχιστον ως προς το μπαλκόνι και το δημόσιο λόγο του, μοιάζει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς τη βαρύτητα την πολιτική και την επιστημονική που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε καμία περίπτωση, διότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας μεγάλος καθηγητής στη διακυβέρνηση».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των τριών εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ, δηλαδή των κυρίων Άδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολους Τζιτζικώστα, οι οποίοι δεν είχαν κρύψει την έντονη ενόχλησή τους για τις διαρροές των προηγούμενων ημερών περί στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη από τον πρώην πρωθυπουργό.

Το κουβάρι των πολιτικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιπλέκεται, καθώς η μακρά προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της και επιδιώξεις, ανησυχίες και φόβοι αποκαλύπτονται. Από τη θέση του κ. Κώστα Καραμανλή για τους υποψηφίους και τη γραμμή επικοινωνίας που έχει με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μέχρι τα σχέδια του κ. Αντώνη Σαμαρά που παραμένει «παρών» στον πολιτικό στίβο, και από τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα μέχρι τα ερείσματα των τεσσάρων υποψηφίων όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες διάρρηξης μιας, εν πολλοίς, πλασματικής ενότητας του κόμματος είναι πολλές.

Επί της ουσίας, η μάχη γίνεται μεταξύ της «καραμανλικής» πτέρυγας που αυτοτοποθετείται στον μεσαίο χώρο και μιας πιο «δεξιάς» που κινείται σε πιο συντηρητικούς τόνους και τάσσεται υπέρ της δομικής αντιπολίτευσης προς τον κ. Τσίπρα. Στην πιο σκληρή πτέρυγα κάποιοι εντάσσουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, χωρίς πάντως ο ίδιος να έχει τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων. Μία τρίτη ομάδα, η «φιλελελεύθερη» που προσωποποιείται από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, επίσης, διεκδικεί ζωτικό χώρο στη Ν.Δ., χωρίς να αποφεύγει τη σύγκρουση με τον κυρίαρχο «καραμανλισμό».

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε (ΑΝΤ1) σενάριο μετεκλογικών εντάσεων στο κόμμα, αν και –υιοθετώντας την… καραμανλική προσέγγιση για τα πράγματα– έστειλε μήνυμα ότι δεν θεωρεί «διάσπαση» την αποχώρηση κάποιων ή μιας ομάδας στελεχών, ειδικά αυτών με «δεξιό» πρόσημο. Εκτιμά, δε, ότι η όποια κίνηση, όπως έχει καταγραφεί ιστορικά, δεν θα έχει σημαντική απήχηση στην κοινωνία. Την άποψη αυτή δεν υιοθετεί, πάντως, το σύνολο των στελεχών που πρόσκεινται στο καραμανλικό στρατόπεδο, θεωρώντας ότι μια, α λα Σαρκοζί, δεξιά έχει περιθώρια εκλογικής απήχησης.

Το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας μιας ομάδας των καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ, που συζητείται όλο και περισσότερο σε ορισμένα πολιτικά και οικονομικά γραφεία, προκαλεί την ενόχληση πάρα πολλών βουλευτών που διερωτώνται από χθες το πρωί, μετά και την συνέντευξη του Θ. Ρουσόπουλου: «Μα τι θέλουν οι καραμανλικοί; Επιζητούν την διάλυση της Ν.Δ.; Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά προκαλούν ζημιά στον ίδιο τον Καραμανλή;».

Παράλληλα, έμπειρα κεντρικά στελέχη σημειώνουν με έμφαση και τις συνεχείς αναφορές ορισμένων καραμανλικών παραγόντων για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντάσσουν και στη συζήτησή τους και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο πολλοί επικρίνουν για το βαθμό επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου.

Όλη αυτή η κριτική δημιουργεί και πρόβλημα στον υποψήφιο αρχηγό Βαγγέλη Μεϊμαράκη που υποστηρίζεται από τους καραμανλικούς, ενώ ο ίδιος στη σκιά της όλης συζήτησης ξορκίζει κάθε σενάριο πιθανής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει ότι αυτό είναι πολιτική συκοφαντία.

Με νέες διαρροές, πάντως, από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή επιχειρήθηκε να υποβαθμιστούν οι επισημάνσεις του πάλαι ποτέ στενότατου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ρουσόπουλος έγιναν στο παρελθόν και πως οι δυο άνδρες δεν έχουν ανοιχτή γραμμή, δεν βρίσκονται δηλαδή σε διαρκή επικοινωνία.

Το σχέδιο περί συνεργασίας προκαλεί πολιτική αναφυλαξία σε πολλά στελέχη και γι’ αυτό και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Π. Παυλόπουλο, λέγοντας ότι ο «επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή» ήταν τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.
«Ένας από τους λόγους που δεν ψήφισα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο «μαύρος» Δεκέμβρης του 2008 όταν παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε» είπε (Σταρ), ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε αργότερα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που είπε ότι δεν έχει και άδικο ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αυτές οι αναφορές προκαλούν τα οργισμένα σχόλια από σκληροπυρηνικά καραμανλικά στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και υποστηρίζουν ότι τα όσα είπε κυρίως ο Κυρ. Μητσοτάκης εκλαμβάνεται ως επίθεση κατά και του Κ. Καραμανλή με εμφανή στόχο να αναδείξει επί της ουσίας τη σχέση του πρώην Πρωθυπουργού με τον Αλ. Τσίπρα.

Έμπειρα κομματικά στελέχη λένε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα τμήμα των καραμανλικών, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στη Ν.Δ. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίες όλες αυτές οι δηλώσεις των καραμανλικών υπέρ του Αλ. Τσίπρα, αρχής γενομένης από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που χαρακτήρισε εθνάρχη τον Πρωθυπουργό.

«Όλα γίνονται βάσει σχεδίου και οι θετικές αναφορές είναι στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας καλύτερης εικόνας για τον Τσίπρα, ώστε να έρθει πιο μαλακά και φυσιολογικά στον μέσο νεοδημοκράτη η ερχόμενη συνεργασία των καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που είναι στο αντικαραμανλικό στρατόπεδο και διαπιστώνουν την προσπάθεια αναστήλωσης του καραμανλισμού και της…πολιτικής ανάστασης του πρώην Πρωθυπουργού.

Κυριάκος: Να μιλήσει δημόσια ο Καραμανλής

«Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι στον Τσίπρα, όχι γιατί τον θεωρεί πολιτικό εχθρό, αλλά γιατί αποδεικνύεται ένας εμμονικός, ιδεοληπτικός και ανίκανος πρωθυπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τα περί επικοινωνίας Καραμανλή – Τσίπρα, δήλωσε πως δεν γνωρίζει εάν πράγματι υπάρχει επικοινωνία. Έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει πως κάτι τέτοιο θα του έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα διευκόλυνε εάν έβγαινε δημόσια ο Κώστας Καραμανλής να μιλούσε επί του θέματος.

«Μου φαίνεται παράξενο στο έτος 2015 στη ΝΔ να επιζητεί κάποιος τη διάκριση ή την προβολή του αυτοπροσδιοριζόμενος ως “μητσοτακικός”, “καραμανλικός”, “σαμαρικός” ή ο,τιδήποτε άλλο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτές οι πρακτικές θα τελειώσουν εάν εκλεγώ πρόεδρος, γιατί ο καθένας θα κρίνεται αξιοκρατικά με βάση την αξιοσύνη του και όχι με βάση την προσωπική αναφορά που μπορεί να έχει σε οποιοδήποτε πρόσωπο».

Τζιτζικώστας: Να μην κερδίσει πάλι ο Τσίπρας

«Υπάρχει ένα σύστημα που προσπαθεί να συντηρήσει τον κ. Τσίπρα και θέλει μια αδύναμη ΝΔ, μια συρρικνωμένη ΝΔ, την οποία θα μπορέσει να σύρει σε λίγο καιρό σε μια συγκυβέρνηση», υποστήριξε από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αυτή η ΝΔ, δεν είναι η ΝΔ που θα φέρω την επόμενη μέρα. Η ΝΔ κρέμεται από μια κλωστή, διότι το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και επιθυμεί διακαώς να τη διαλύσει», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ως στόχο αυτή τη στιγμή να διατηρήσει μια ΝΔ, με μια μεταβατικότητα, συρρικνωμένη σε χαμηλά ποσοστά για να μπορούν ανενόχλητοι να καταστρέφουν τη χώρα. Αυτό οι Νεοδημοκράτες, επειδή οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της παράταξης δεν είναι πιόνια, το έχουν καταλάβει και δεν πρόκειται να το δεχτούν».

«Ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει τέσσερις εκλογές, μια εθνική εκλογή, μια ευρωεκλογή, το δημοψήφισμα, άλλη μια εθνική εκλογή και τώρα επιθυμεί να κερδίσει και τις εσωτερικές εκλογές της ΝΔ», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και επικαλούμενος και τον Λάκη Λαζόπουλο υποστήριξε ότι από το Μαξίμου «επιλέγουν τον κ. Μεϊμαράκη για αρχηγό στη ΝΔ», επειδή «ίσως εξυπηρετεί τα σχέδια περί συγκυβέρνησης».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε ότι εκείνος δέχεται χτυπήματα από τα συστήματα διαπλοκής στη χώρα «γιατί δε με κρατάνε από πουθενά». Ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε με έμφαση ότι «με Τζιτζικώστα αρχηγό στη ΝΔ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία έχει βαθιές ιδεοληψίες».

Άδωνις: Θα χτυπήσω τον Τσίπρα σα χταπόδι

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «ατυχή στιγμή» τις αναφορές του Θεόδωρου Ρουσόπουλου επισημαίνοντας ότι τον ανησύχησαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ότι θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη στη Νέα Δημοκρατία μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ενότητα του κόμματος είναι δεδομένη, πρόσθεσε, όμως, ότι «μόνο σε μία περίπτωση μπορεί να τα χαλάσουμε, αν εκλέγει κάποιος που θα μας πάει σε συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα». Δήλωσε πάντως ότι όλοι έχουν δεσμευθεί ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι και οι τρεις συνυποψήφιοι του ήρθαν στη δική του γραμμή.

«Αν κάποιος θέλει να συνεργαστεί με τον Τσίπρα με οποιοδήποτε τρόπο, πρέπει να το πει πριν την κάλπη, γιατί αν εκλεγεί κάποιος και μας πάει στον Τσίπρα θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η φημολογούμενη σχέση Καραμανλή – Τσίπρα κάνει κακό στη ΝΔ και απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ είπε «αν θέλετε να κάνετε το χατίρι του κ. Τσίπρα ψηφίστε τους άλλους τρεις». Ενώ μιλώντας για τον εαυτό του υποσχέθηκε ότι «ο Τσίπρας δεν θα μου ξεφύγει» και «θα τον χτυπήσω σαν χταπόδι».

Η διαδικασία συμμετοχής στην κάλπη

Με τον φόβο ενός νέου ατυχήματος, που θα αποδειχθεί μοιραίο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγουν σε 48 ώρες οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Η κρίσιμη διαφορά, σε σχέση με το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, είναι ότι τόσο ο κομματικός μηχανισμός όσο και η ανάδοχος εταιρείας Vodafone μοιάζουν να έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι περιθώριο αστοχίας δεν υπάρχει. Προς τούτο έχουν υπάρξει δοκιμές, έστω και περιορισμένης έκτασης, επιτόπιες έρευνες για την επάρκεια του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μέσω του οποίου θα λειτουργούν τα τάμπλετ, μέχρι και πρόβλεψη για τηλεφωνικό κέντρο (call center), προκειμένου η καταγραφή των ψηφοφόρων να είναι εφικτή (τηλεφωνικά και όχι ηλεκτρονικά) ακόμη και σε περιοχές που η κάλυψη δικτύου είναι ασθενής.

Η διαδικασία δεν έχει αλλάξει: οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν προσέρχονται σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ψηφοφόρων του υπουργείου Εσωτερικών και έχουν μαζί ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα. Καταβάλλουν ποσό 3 ευρώ, ως κόστος εγγραφής-συμμετοχής, και επιλέγουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, τότε, βάσει καταστατικού, προβλέπεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Εκτός, βέβαια, κι αν ο δεύτερος, ειδικά εάν η διαφορά από τον πρώτο είναι σημαντική, παραιτηθεί. Εφόσον, όμως, διοργανωθεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου και θα αφορά μόνον όσους ψηφίσουν μεθαύριο, οι οποίοι και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια ακριβώς εκλογικά τμήματα που επέλεξαν και στον πρώτο γύρο. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε μια συμμετοχή που θα υπερβαίνει τις 300.000 ψηφοφόρους, όχι μόνον γιατί έτσι ενισχύεται η νομιμοποίηση του νέου αρχηγού, αλλά και γιατί καλύπτεται σημαντικό τμήμα από το συνολικό κόστος της εκλογικής διαδικασίας, που αναμένεται να υπερβεί το 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Μέλη και προσωπικά δεδομένα

Οσοι ψηφίσουν μεθαύριο θα συμπληρώσουν και θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα εγγράφονται, ουσιαστικά, μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τα δεδομένα που θα συλλεγούν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η Ν.Δ., καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι υπογράφουν ότι αποδέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων από τη Ν.Δ., βάσει του νόμου.

Πηγή: Καθημερινή, protothema.gr, The TOC.gr