Ερντογάν: Θα συνεχιστεί η μάχη κατά του PKK και το 2016

Τουρκία, Ερντογάν,

Ερντογάν: Θα συνεχιστεί η μάχη κατά του PKK και το 2016.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του δεσμεύεται σήμερα για άλλη μια φορά να «καθαρίσει» τη χώρα του από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καυχώμενος για την εξάλειψη περισσότερων από 3.000 το 2015. Αναφέρει το protothema.gr.

«Η Τουρκική Δημοκρατία έχει την ευκαιρία και την αποφασιστικότητα να νικήσει την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση (το PKK). Οι δυνάμεις μας ασφαλείας καθαρίζουν τα βουνά και τις πόλεις από τους τρομοκράτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν», υπογράμμισε ο Ερντογάν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδίδεται παραδοσιακά στις 31 Δεκεμβρίου.

Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατάπαυσης του πυρός, ξανάρχισαν το καλοκαίρι οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ της Άγκυρας και του PKK, προκαλώντας την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει το 2012 για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

«Περίπου 3.100 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2015 στο δικό μας έδαφος και στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα αντίποινα του στρατού κατά του PKK στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για τον θάνατο περισσότερων από 200 αστυνομικών ή στρατιωτών στις μάχες αυτές, όπως και πολιτών.

Εκτός από τις «κλασικές» επιθέσεις που πραγματοποιεί το PKK κατά των δυνάμεων ασφαλείας, πολύ βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα στον στρατό και την αστυνομία και νεαρούς υποστηρικτές των ανταρτών σε πόλεις στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου 10.000 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και ελικόπτερα, έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση κατά του PKK στη Σιλώπη και την Τσίζρε, όπως και στην ιστορική συνοικία Σουρ στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Από τις μάχες αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί πολίτες και η περιοχή έχει βυθιστεί σε εμπόλεμη κατάσταση.
Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταγγέλλει τις ακρότητες των επιχειρήσεων αυτών, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει το θάνατο 56 πολιτών από τις αρχές του μήνα.

«Αυτές οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας οι οποίες αποσκοπούν στην εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, έχουν σπείρει τον πανικό στον κόσμο και προκαλέσει το θάνατο αμάχων, την απώλεια ιστορικών πολιτιστικών χώρων και την καταστροφή πόλεων», κατήγγειλε ο βουλευτής του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, το σκηνικό ρήξης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και την φιλοκουρδική αντιπολίτευση με αφορμή τα κουρδικά αιτήματα αυτονομίας, αλλά και η αναζωπύρωση της διένεξης με το PKK, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία κουρδικοί πληθυσμοί, εκτιμά ο Γιασάρ Αϊντίν, κοινωνιολόγος, ειδικός σε θέματα Τουρκίας, που διδάσκει στο γερμανικό Πανεπιστήμιο HafenCity στο Αμβούργο.

Σύμφωνα με τον τουρκικής καταγωγής κοινωνιολόγο, στόχος του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να «μείνει ανέπαφη» η ενιαία κρατική δομή της Τουρκίας. Όπως παρατηρεί ο Ερντογάν είναι εμφανώς αντίθετος σε κάθε είδους λύση που υπερβαίνει την παροχή πολιτιστικών ελευθεριών ή την ενίσχυση τοπικών διοικήσεων. Όπως επισημαίνει ο Γιασάρ Αϊντίν, «μπορεί να πει κανείς ότι ο Ερντογάν επιδιώκει κατά πρώτο λόγο τη διατήρηση της Τουρκίας στη σημερινή της δομή και στα τωρινά της σύνορα, αλλά και να μην επεκταθούν στην Τουρκία οι κουρδικές κινήσεις αυτονόμησης και απόσχισης που γίνονται στη Συρία. Αυτή είναι πραγματική αιτία της δράσης του Ερντογάν εναντίον του PKK».

Κριτική στη στάση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτ.) άσκησε ο Γιασάρ Αϊντίν

Την ίδια ώρα πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η εντατικοποίηση της επιθετικής δράσης της τουρκικής ηγεσίας σχετίζεται και με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ή της προσφυγικής κρίσης, γεγονός που κατευνάζει πιθανές αντιρρήσεις και αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Όπως ομολογεί ο Γιασάρ Αϊντίν, «εξαιτίας της θέσης-κλειδί της χώρας για τον έλεγχο και τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης η ΕΕ και η Δύση δεν είναι σε θέση να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό δίνει στον Ερντογάν ελευθερία κινήσεων».

Ο Γιασάρ Αϊντίν τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμπαρασταθεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφάλειας, εδαφικής κυριαρχίας και δημόσιας τάξης, ωστόσο θα πρέπει να ασκήσει και κριτική και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι ο δυσανάλογος τρόπος επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του κράτους δικαίου.

Η στήριξη που παρείχε προ ημερών το φιλοκουρδικό κόμμα HDP διά στόματος του συμπροέδρου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στα κουρδικά αιτήματα για αυτονομία προκάλεσε την οξεία αντίδραση του τούρκου προέδρου Ερντογάν, που επέρριψε στο κόμμα προδοτική στάση εντείνοντας το σκηνικό ρήξης στην Τουρκία. Όπως επισήμανε ο Γιασάρ Αϊντίν, ο επικεφαλής του HDP φάνηκε να στηρίζει τη λογική της κατασκευής χαρακωμάτων αντίστασης στην Τουρκία από νεαρούς ριζοσπαστικοποιημένους κούρδους ή συμπαθούντες το PKK. Όπως είπε ο τουρκικής καταγωγής κοινωνιολόγος, «αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περιμένει κανείς από ένα νόμιμο κόμμα. Το HDP συμπεριφέρθηκε σε αυτό το σημείο με έναν τρόπο που δεν θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που συγκέντρωσε 13% και 11% σε βουλευτικές εκλογές. Ίσως θα έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά».

Παρά την κριτική για ορισμένους χειρισμούς του φιλοκουρδικού κόμματος πάντως ο Γιασάρ Αϊντίν τονίζει ότι προκειμένου να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα η Τουρκία χρειάζεται το HDP. «Χωρίς αυτό θα είναι δύσκολο να βρεθεί λύση», υπογράμμισε.

Πηγή: protothema.gr, Deutsche Welle,