Επίθεση Σόιμπλε στην Ελλάδα για το προσφυγικό, η απάντηση της κυβέρνησης

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,

Επίθεση Σόιμπλε στην Ελλάδα για το προσφυγικό, η απάντηση της κυβέρνησης. Οι Έλληνες δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου.

Xριστουγεννιάτικη επίθεση δώρο επιφύλασσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα και μάλιστα για ένα θέμα εκτός αρμοδιοτήτων του, το προσφυγικό. Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Αθήνα αγνοούσε επί χρόνια τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία επιβάλλει στους μετανάστες να ζητούν άσυλο στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Σε εκτενή του συνέντευξη προς τη Bild της Κυριακής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί παράλληλα κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό. Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο Γερμανός πολιτικός σχολιάζει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

“Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος”

«Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», λέει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προς τη Bild.

Β. Σόιμπλε: “Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών”

Τόσο στη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης όσο και στον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος υπήρξε το 2015 συχνά διάσταση απόψεων μεταξύ του Β. Σόιμπλε και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, παρατηρεί η Bild.

«Καθόλου», απαντά ο υπουργός Οικονομικών. Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος».

Στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών απάντησε, σε υψηλούς τόνους, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Στην απάντησή της, η κυρία Γεροβασίλη απέδωσε άλλες επιδιώξεις εναντίον της Ελλάδας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον, εμμέσως πλην σαφώς, για ανθελληνική στάση.

«Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από πέντε χρόνια συνεχούς λιτότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους» ανέφερε συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη.

Πηγή: Deutsche Welle, protothema.gr