Επισφραγίζεται η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου,

Επισφραγίζεται η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, με την «Διακήρυξη της Αθήνας».

Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπογράφουν αυτήν την ώρα οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Ν. Αναστασιάδης. με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας. Με πεποίθηση ότι και η σημερινή, τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασίας κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτού ξεκινήσει η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τόνισε ότι: «σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας».

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον κ. Αναστασιάδη εδώ. Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάζουν εκ του σύνεγγυς όλες τις τελευταίες εξελίξεις, και σε σχέση με το προσφυγικό, με τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία. Είπε ότι η χαρά σήμερα είναι διπλή «γιατί έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, οι δύο μας, ταυτόχρονα όμως και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, προχωρώντας σε μια πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο».

«Θα έχουμε τη χαρά» συνέχισε «να επαναλάβουμε μια παρόμοια στρατηγικής σημασίας συνεργασίας, αυτή τη φορά και με το Ισραήλ, τον Γενάρη στη Λευκωσία». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας για την προκοπή και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή». Υπογράμμισε δε ότι σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα στην περιοχή και θα δώσει τέλος στην 40χρονη και πλέον κατοχή του βόρειου κομματιού.

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους άλλους δύο ηγέτες για την τρίτη κατά σειρά τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών, συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών τους και στη συνεργασία και τον συντονισμό σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, πρόσθεσε ο κ. Σίσι, και συμφώνησε ότι η συνεργασία αυτή στέλνει μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας.

Ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και του κυπριακού λαού γιατί, όπως είπε, αυτή την περίοδο οι διμερείς διαβουλεύσεις τους, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και η συμβολή που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σε τομείς όπως οι εγγυήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε δημόσια που αφορά τον διεξαγόμενο διάλογο, γιατί, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι αυτή την ώρα η επικέντρωση πρέπει να είναι στην ουσία και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουμε και όχι στον δημόσιο διάλογο πάνω στα μεγάλα εθνικά θέματα, αρκεί να υπάρχουν οι κοινές αρχές, αξίες και οι επιδιωκόμενοι στόχοι και εδώ υπάρχει πλήρης ταύτιση.

Ταυτόχορνα ο κ. Ανασταδιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η τρίτη αυτή στη σειρά τριμερής συνάντηση με την Αίγυπτο και η διακήρυξη των Αθηνών «εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μια διεύρυνση». «Αυτό» πρόσθεσε «δεν μπορώ να το πω δημόσια, αλλά θα το πω κατ’ ιδίαν, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή μου στην Ιορδανία, που δημιουργεί κάποιες άλλες δυναμικές συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή».

Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, όχι απλά θα συνεχίσει αλλά θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή ώστε από κοινού να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε». Τέλος, ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο στις προσπάθειες που καταβάλλετε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει».

Εντωμεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στα νότια της Κρήτης και στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στις δύο χώρες, με την ονομασία «Μέδουσα 2015».

Η άσκηση θα συνεχισθεί μέχρι και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της ήδη υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, ωστόσο το γεγονός ότι εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην εμβάθυνση των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μέρος τρία αιγυπτιακά πολεμικά πλοία και ισάριθμα ελληνικά. Από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις ασκήσεις εμπλέκονται 10 αεροσκάφη τύπου F-16 και από την Αιγυπτιακή επίσης 10 του ίδιου τύπου. Τα αιγυπτιακά F-16 επιχειρούν τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Και από τις δύο πλευρές εμπλέκονται και αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου αλλά και ελικόπτερα Super Puma.

Οπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ αντικείμενα της άσκησης είναι τα εξής: Πρώτον: ασκήσεις έρευνας-διάσωσης (SAR) με συμμετοχή πολεμικών πλοίων και Ελικοπτέρων, ασκήσεις αεράμυνας, πυρών, ηλεκτρονικού πολέμου και ασκήσεις θαλάσσιας αποτροπής. Στην Κρήτη βρίσκονται και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ε. Αποστολάκης και ο αιγύπτιος ομόλογός του κ. Μαχμούντ Χεγκάζι. Έως το τέλος της άσκησης ενδέχεται να αυξηθεί η συμμετοχή αεροσκαφών και πλοίων από τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές.

Πηγή: TANEA.gr, Καθημερινή