Έφοδος εισαγγελέων στα γραφεία της UBS

τράπεζες, USB

Έφοδος εισαγγελέων στα γραφεία της UBS, ταυτοποιήθηκαν 200 μεγαλοκαταθέτες μετά την αιφνιδιαστική έρευνα.

Αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία  της UBS στην Αθήνα πραγματοποίησαν οικονομικοί εισαγγελείς και ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα που απέστειλαν οι γερμανικές αρχές της Βεσφαλίας Ρηνανίας.

Η αιφνιδιαστική εισβολή των εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και σύμφωνα με πληροφορίες, αφού πήραν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και αρχεία τόσο από το υποκατάστημα, όσο και από το γραφείο κορυφαίου μπρόκερ που συνεργάζεται με αυτή.

Η έφοδος επιλέχθηκε επειδή ο μεγαλύτερος όγκος των λογαριασμών που περιλαμβάνει η λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας (περίπου 10.500) είχαν ανοιχθεί σε αυτή την τράπεζα και κρίθηκε σκόπιμο να αντληθούν επιπλέον στοιχεία.

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 καταθέτες. Η μικρότερη κατάθεση είναι της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Την εντολή και την έφοδο στα γραφεία της τράπεζας έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και στην επιχείρηση συμμετείχαν οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Γιάννης Δραγάτσης και Χρήστος Ντζούρας.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν νέα ώθηση στις έρευνες καθώς «ξεκλειδώνουν» τη λίστα με τους άνω των 10.000 λογαριασμούς που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή σημειωμάτων προς τους ενδιαφερόμενους ώστε να σπεύσουν να στις εισαγγελικές αρχές, διεκδικώντας μάλιστα ευνοϊκή μεταχείριση σε περίπτωση που «συνεργαστούν» μαζί τους.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς προσδοκούν άμεσα αποτελέσματα ενώ αναμένουν και την νομοθετική ρύθμιση περί αυτοκαταγγελίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν από τους ελεγχόμενους καταθέτες να πληρώσουν προκειμένου να μην υποστούν κυρώσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Πηγή: The TOC.gr, Καθημερινή, protothema.gr