Έδωσαν τα επίσημα αποτελέσματα στην ΝΔ, η μάχη ξεκίνησε

ΝΔ

Έδωσαν τα επίσημα αποτελέσματα στην ΝΔ, η μάχη ξεκίνησε, για τον δεύτερο γύρο.

Στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκαν τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Τελικά με προβάδισμα 11,3 μονάδων του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη έναντι του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα, έληξε το θρίλερ της καταμέτρησης,  που στιγμάτισε την κατά τα λοιπά τεχνικώς άρτια και πολιτικώς βαρύνουσα διαδικασία εκλογής, στην οποία συμμετείχαν 404.078 πολίτες.

Επί συνόλου 404.078 έγκυρων ψηφοδελτίων, έλαβαν:

Μεϊμαράκης 160.823 ψήφους ή ποσοστό 39,8%

Μητσοτάκης 115.162 ψήφους ή ποσοστό 28,5%

Τζιτζικώστας 82.028 ψήφους ή ποσοστό 20,3%

Γεωργιάδης 46.065 ψήφους ή ποσοστό 11,4%

Ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης δήλωσε πως η επιτροπή είχε να παίξει τριπλό ρόλο: αυτός των εφορευτικών επιτροπών, αυτή των δικαστικών αντιπροσώπων στις εθνικές εκλογές και τέλος της επιβεβαίωση που κάνουν τα Πρωτοδικεία, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος του α´ γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα με την αθρόα συμμετοχή τους και προς την κυβέρνηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, σημειώνει ακόμα ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Ολόκληρη η δήλωση: 

«Η νίκη ανήκει στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Οι Νεοδημοκράτες με την αθρόα συμμετοχή τους, έδωσαν ένα ακόμη δυναμικό παρών.

Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Έστειλαν μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι όρθια και αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη  με ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό στίγμα.

Πάμε λοιπόν στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε  πράξη το όραμα μας, για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία με τον ανοιχτό συνεδριακό της διάλογο θα δώσει λύσεις στα σημερινά μας προβλήματα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Μια Νέα Δημοκρατία που βάζει πάνω απ΄ όλα το εθνικό συμφέρον.

Μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης οικοδομούν ήδη, είτε ευθέως είτε μέσω συνεργατών τους, τα διλήμματα της 10ης Ιανουαρίου, με το «βλέμμα» στο 30% και πλέον των «γαλάζιων» που την Κυριακή επέλεξαν τους κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη. Καθώς ο δεύτερος έχει ήδη λάβει θέση υπέρ του κ. Μητσοτάκη και αρκετοί βουλευτές που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να κάνουν το ίδιο, δημιουργείται η αίσθηση μιας νέας δυναμικής υπέρ του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πλην, όμως, η εκλογή θα διεξαχθεί πλέον σε «κλειστό σώμα εκλεκτόρων», δηλαδή αποκλειστικά μεταξύ όσων ψήφισαν στις κάλπες της Κυριακής. Αυτό συνυπολογίζει το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, που εκτιμά ότι οι πολίτες δεν θα ακολουθήσουν άκριτα τις εισηγήσεις των βουλευτών (κάτι που αποτυπώθηκε εμφατικά στις περιφέρειες που ο κ. Τζιτζικώστας είχε δημόσια στήριξη νυν και πρώην βουλευτών, πλην όμως ήλθε ακόμη και τελευταίος), ενώ εμφανώς επιδιώκει να προσδώσει στην υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη το «στίγμα» του «νεοφιλελευθερισμού» που έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί αντισυσπειρώσεις στη βάση.

Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει το διακύβευμα να τεθεί σε όρους ανανέωσης ή συντήρησης, κυβερνησιμότητας ή μη της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας παρωχημένες τις άλλες διαφοροποιήσεις. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που έσπευσε (εμφανώς έναντι του κ. Μ. Βορίδη) αφενός να δηλώσει στήριξη στον κ. Μητσοτάκη, αφετέρου να θεωρήσει εαυτόν ως εκφραστή, όπως είπε, της δεξιάς τάσης στη Ν.Δ., σχολίασε χθες πως «ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να συμβολίσει την ανανέωση και την αλλαγή σελίδας στο κόμμα».

Αν και εν αναμονή των επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, που καθυστέρησαν για περισσότερο από 48 ώρες, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε το πρώτο 48ωρο μετά τις κάλπες να κάνει δημόσια δήλωση, οι επιθέσεις που έχουν ξεκινήσει να εξαπολύουν κατά του κ. Μητσοτάκη, υποστηρικτές του, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ή ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, θεωρούνται ενδεικτικές της τροπής που μπορεί να πάρει ο προεκλογικός αγώνας.

Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» που «μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα, μόνο ως συνιστώσα», ενώ είπε ακόμη ότι οι θέσεις του δεν συνάδουν με εκείνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας την αντίδραση του πρόεδρου της Νεολαίας του ΕΛΚ Κώστα Κυρανάκη που απάντησε ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο και κάλεσε τον πρώην υπουργό να ανακαλέσει τις δηλώσεις του.
Μετά τον κ. Στυλιανίδη, ωστόσο, σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκε και ο κ. Κακλαμάνης που δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια «θατσερικού τύπου» και «ευρωλάγνα» ΝΔ.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδουν όλα αυτά στην «ανησυχία» και την «αμηχανία» που, όπως λένε προκάλεσε το αναπάντεχο, κατά πολλούς, αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός έφθασε πολύν κοντά στο 30% χωρίς τη στήριξη κανενός βουλευτή της ΝΔ.

Διπλές αιχμές κατά Καραμανλή

Ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος απέφυγε τις ευθείες βολές κατά του ανθυποψηφίου του, πλην, όμως, ορισμένες αναφορές του κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συνεντεύξεών του, θεωρήθηκαν αιχμές κατά της στήριξης στον κ. Μεϊμαράκη από πλειάδα βουλευτών, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Είμαι αυτόφωτος και δεν μιλάω για λογαριασμό κανενός. Ο κόσμος ψηφίζει Κυριάκο παίρνει Κυριάκο», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία επίσης ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να υπογραμμίσει τη θέση του ότι η υποψηφιότητα του δεν αποτελεί συνέχεια της παράδοσης που έχει η οικογένειά του στην πολιτική, καθώς και να απορρίψει τους ισχυρισμούς για αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο μεταξύ «μητσοτακικών» «καραμανλικών».

Αιχμηρό για τον πρώην πρωθυπουργό θεωρήθηκε και το περιεχόμενο ανάρτησης στο twitter που έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους συντοπίτες του για την πρωτιά που του έδωσαν στην Α΄ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς και συνολικά στη Μακεδονία, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη «παρά τις γνωστές αντιξοότητες», φράση που παρέπεμπε στην παρέμβαση του κ. Καραμανλή η οποία εκφράστηκε ακόμη και με τη μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει, ενώ μπορούσε να το κάνει από την Αθήνα.
Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Τζιτζικώστα ερμηνεύεται ως προανάκρουσμα στήριξης του κ. Μητσοτάκη, κάτι, ωστόσο, που δεν έχει αποφασιστεί από το επιτελείο του. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο βορειοελλαδίτης πολιτικός είναι διιστάμενες, αν και πληροφορίες θέλουν τους περισσότερους να θεωρούν ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να στηριχθεί ο κ. Μεϊμαράκης.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τι θα κάνει, εν τέλει, ο κ. Τζιτζικώστας και αν θα ακολουθήσει τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τάχθηκε ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη, στο επιτελείο του τελευταίου σχεδιάζουν γενναία ανοίγματα προς όλους όσοι δεν ψήφισαν τον κ. Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο.

Κυριάκος: Το 60% ψήφισε ανανέωση

«Το 60% των πολιτών ψήφισαν δημιουργική ανανέωση και ζήτησαν να γυρίσουμε σελίδα στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του. «Δεν γνωρίζω πως θα εκφραστεί αυτό στον δεύτερο γύρο, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, ωστόσο παραμένω αισιόδοξος. Έχει αποκτήσει μια δυναμική η δικιά μου υποψηφιότητα που θα μου επιτρέψει να κόψω πρώτος το νήμα», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι οι πολίτες θα πάνε στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν με κριτήριο «ποιος θα κερδίσει τον Τσίπρα και ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός».
«H Nέα Δημοκρατία σε περίπτωση που εγώ κερδίσω θα γίνει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με μια ξεκάθαρη στροφή στο μεταρρυθμιστικό κέντρο», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν είμαι ο αντι-Τσίπρας είμαι το ακριβώς αντίθετο του κ. Τσίπρα. Έχω ορθό πολιτικό λόγο, ουδέποτε λαΐκισα, μπορώ να σταθώ στο εξωτερικό και να διαπραγματευθώ για το καλό της χώρας και θα κερδίσω τον κ. Τσίπρα με επιχειρήματα», καταλήγει.

Πηγή: Καθημερινή, protothema.gr