Ανακάλεσε τον πρεσβευτής της η Ελλάδα στην Τσεχία

Ανακάλεσε τον πρεσβευτής της η Ελλάδα στην Τσεχία. Ο κ. Σαρρής καλείται από τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τσεχίας, τείνουν να εξελιχθούν οι δηλώσεις του Προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζεμάν. Έτσι λοιπόν στην Αθήνα καλείται ο πρέσβης της Ελλάδας στην Πράγα, Παναγιώτης Σαρρής, λόγω των ακραίων δηλώσεων του Προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζεμάν, περί εισόδου της χώρας του στην Ευρωζώνη υπό την προϋπόθεση ότι θα φύγει η Ελλάδα.

Ο κ. Σαρρής καλείται από τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα για πολιτικές διαβουλεύσεις. Πριν από μερικές μέρες κλήθηκε στο γραφείο του κ. Κοτζιά και ο τσέχος πρέσβης στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν διαμαρτυρίες για την συμπεριφορά του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της Τσεχίας, η οποία υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Η ελληνική διπλωματία έδωσε με τον τρόπο αυτό περιθώριο τεσσάρων ημερών στην τσεχική πλευρά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν. Επειδή όμως η Πράγα αποφάσισε να επιμείνει στην σκληρή γραμμή εναντίον της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο επόμενο βήμα προκειμένου να κάνει σαφή την αντίδραση αλλά και την δυσφορία της στις άτοπες δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, είχε δηλώσει: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό καλείται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία πρέσβυς Παναγιώτης Σαρρής.

Η κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα είναι μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς δεν είθισται οι σχέσεις μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ να φτάνουν σε τέτοιο σημείο. Στην Αθήνα αναφέρουν ότι η Τσεχική κυβέρνηση πρωτοστατεί στον άτυπο πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες.

O Πρόεδρος της  Τσεχίας Μίλος Ζεμάν
O Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζεμάν

Ο πρόεδρος της Τσεχίας είχε δηλώσει ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και είχε δηλώσει «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν σε Grexit».

Πηγή: Καθημερινή, The TOC.gr