Στήριξη Ομπάμα στον Ερντογάν

Μπαράκ Ομπάμα, Ερντογάν,

Στήριξη Ομπάμα στον Ερντογάν. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η αποκλιμάκωση της έντασης είναι προτεραιότητα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία επικεντρώθηκαν στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, προσφέροντας στήριξη στην ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, μία κίνηση που πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν λανθασμένη. Και αυτό λόγω των υποψιών για τον όχι καθαρό ρόλο του κ. Ερντογάν στο θέμα των τζιχαντιστών.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η αποκλιμάκωση της έντασης είναι προτεραιότητα, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι δύο πλευρές να μην προβούν σε παρόμοιες ενέργειες, κάτι που ανέφερε και η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως, είπε στον κ. Ερντογάν ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία.

Αυτό άλλωστε ανέφερε και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το επεισόδιο, σε μια προφανή στήριξη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά όπως γράφει το mignatiou.com

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα “εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται της κυριαρχία της῾.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και στην προώθηση διευθετήσεων που να διασφαλίζουν ότι δεν θα συμβούν ξανά παρόμοια περιστατικά.

Τέλος, τονίζει ότι επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση στις προσπάθειες για υποβάθμιση και τελικά καταστροφή του ISIL.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για συνομιλία Ομπάμα -Ερντογάν -μετά από πολύ καιρό – που δεν περιλαμβάνει αναφορές στο ΡΚΚ.

Στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους αναφέρθηκε κι ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπέν Ρόουντς, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την επίσκεψη Ομπάμα στο Παρίσι. Ο κ. Ρόουντς απέρριψε σχόλιο ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους εκτροχίασε τις γαλλικές προσπάθειες, να πετύχουν στη χθεσινή συνάντηση Ομπάμα-Ολάντ τη συνεργασία Γαλλίας, ΗΠΑ και Ρωσίας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

“Δεν άλλαξε το αποτέλεσμα της συζήτηση στη βάση του συμβάντος με το ρωσικό αεροσκάφος”, είπε ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι μεταξύ των δύο προέδρων υπήρξε ενότητα και αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση του ΙΚ.

Σε σχέση με τη Ρωσία, ο κ. Ρόουντς είπε πως είδαμε μία ενιαία θέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που δεν είναι νέα, αλλά η ίδια με αυτή που τηρήθηκε στη διαδικασία της Βιέννης, ότι ο Ασσαντ πρέπει να φύγει ως μέρος της πολιτικής μετάβασης.

Πρόσθεσε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία είναι ότι μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, υπό την προϋπόθεση ότι εστιάζουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις εναντίον του ISIL κι όχι εναντίον αυτών των μετριοπαθών στοιχείων της αντιπολίτευσης που θα χρειαστεί να είναι μέρος της διαδικασίας της Βιέννης.

Πρόσθεσε τέλος ότι για το θέμα του αεροσκάφους μίλησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Εχουμε μια μακρά και διαρκή υποστήριξη στην ασφάλεια της συμμάχου μας Τουρκίας. Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος Ολαντ και ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμαναν την πεποίθησή τους ότι τώρα είναι η στιγμή για τη Ρωσία και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, να εμπλακούν σε διάλογο και να αποφύγουν την σύγκρουση σε παρόμοιες επιχειρήσεις῾

Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος Ομπάμα προέδρευσε του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσουν την απάντηση στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις του ΙΚ.

“Ο πρόεδρος ενημερώθηκε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη αξιόπιστη απειλή στη χώρα από τον ISIL”, αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, στην οποία επίσης αναφέρεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η υπάρχουν συνεργασία με τους εταίρους στα θέματα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών.

“Ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες την ομάδα της εθνικής ασφάλειας να συνεχίσουν να εντείνουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για υποβάθμιση και καταστροφή του ΙΚ, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού με τους εταίρους αύξησης της στρατιωτικής συνεργασίας στην εκστρατεία εναντίον του ISIL, στην διακοπή των δικτύων ξένων μαχητών, στην διακοπή της επέκτασης του ΙΚ έξω από τη Συρία και το Ιράκ και στην παρεμπόδιση τρομοκρατικών επιχειρήσεων του ΙΚ εκτός αυτών των περιοχών”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου..

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί ξανά σήμερα με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας

Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τους εμπειρογνώμονες σε θέματα εθνικής ασφάλειας (NSC) για να εξετάσουν “τη στάση (των Ηνωμένων Πολιτειών) ως προς την εσωτερική ασφάλεια” μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και “καθώς μπαίνουμε στην εποχή των εορτών,” δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή του χθες.

Χθες επίσης συναντήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (NSC) με τον Πρόεδρο Ομπάμα για να συζητήσουν την αντίδραση στις πρόσφατες επιθέσεις. Ο πρόεδρος είπε στην ομάδα των συμβούλων του “να συνεχίσουν να εντατικοποιούν τις υφιστάμενες προσπάθειες,” τόνισε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση, προσθέτοντας: “Ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένος και βάσιμος κίνδυνος στο εσωτερικό της χώρας” από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι συναντήσεις αυτές ακολουθούν επίσης και τις συζητήσεις του Προέδρου με άλλους ηγέτες κατά την πρόσφατη συνάντηση Κορυφής G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Πηγή:  mignatiou.com