Ρέγκλινγκ: H Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συζητήσει το χρέος

Κλάους Ρέγκλινγκ, ESM

Ρέγκλινγκ: H Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συζητήσει το χρέος. Εάν η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα εντός του 2015, ωστόσο τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μια σαφή εντολή τώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα μπορεί να ξαναξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία είχε διακοπεί για σχεδόν ένα χρόνο. Η διακοπή αυτή ήταν πολύ δαπανηρή για την οικονομία και αυτό κάνει την τρέχουσα κατάσταση πολύ δύσκολη, γιατί η χώρα έπρεπε να ξεκινήσει από μια χαμηλότερη βάση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι θα πρέπει να υπομείνουν και πάλι κάποια δύσκολα μέτρα», παρατηρεί. Εάν η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις -όπως απέδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει- η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης και ο πληθυσμός να αισθανθεί τα οφέλη.

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), υποστήριξε στην συνέντευξή του ότι «το χρέος δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και ήδη προσφέρουμε μια τεράστια ελάφρυνση του». Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έχει λάβει χώρα, λέει και προσθέτει: «Δεδομένου ότι η χρηματοδότησή μας στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και εκτείνεται έως τρεις δεκαετίες, οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι δανεισμού (γύρω στο 1% τα επιτόκια) οδηγούν σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, άνω του 4,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο».